AGENT GREEN: "Deşertificarea României, o ameninţare minimizată şi prost abordată de autorităţi"

S.B.
Miscellanea / 4 iulie 2022

"Deşertificarea României, o ameninţare minimizată şi prost abordată de autorităţi"

Agent Green atrage atenţia că deşertificarea României devine ireversibilă şi va afecta locuibilitatea şi suveranitatea alimentară a ţării întrucât nicio măsură luată de stat nu ia în calcul agravarea schimbărilor climatice.

"Schimbările climatice sunt o ameninţare globală, însă ţine în mare parte şi de ceea ce putem face noi în România să atenuăm efectele ca să putem continua să avem o ţară locuibilă, cu surse de apă, hrană şi biodiversitate. Ori până acum văd doar o inconştienţă criminală la nivel de autorităţi. Este datoria noastră să tragem semnalul de alarmă pentru că s-a făcut foarte târziu pentru a mai salva ceva", avertizează Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Comisia Europeană a aprobat recent o sumă importantă de bani pe care România o va putea accesa prin PNRR pentru împăduriri. Agent Green a oferit Guvernului încă din februarie 2021 o serie de propuneri în scris pentru a cheltui judicios aceşti bani însă soluţiile propuse au fost ignorate. Propunerile organizaţiei au inclus folosirea fondurilor de la CE pentru creşte suprafaţa împădurită a ţării de la 29% la 40% până în anul 2032, adică aproape 3 milioane de hectare de terenuri agricole abandonate şi degradate cu păduri noi care ar fi putut fi înfinţate dacă banii erau investiţi în pepiniere automatizate şi care momentan nu există în România. Există în schimb o criză de puieţi pentru a fi plantaţi. Cu aceiaşi bani Guvernul va putea creşte, în cel mai fericit caz, suprafaţa împădurită a ţării doar de la 29% până la 29,2%. Adică bani mulţi, prost cheltuiţi şi astfel irosită ultima şansă reală de a îmblânzi clima. Anunţul a fost făcut de reprezentanţi ai Ministerului Mediului cu ocazia evenimentului organizat în Parlamentul României de Ziua Pădurilor când a fost prezentat proiectul de împădurire al deşertului din Oltenia. Restul de bani sunt planificaţi a fi folosiţi în scheme pentru proprietary private de terenuri care sunt birocratice şi discutabile din punct de vedere al garantării înfiinţării de păduri viabile. Dar România are deja reputaţia de a mima împăduriri, fiind recent sancţionată de OLAF, inclusiv pe această temă.

"Guvernul intenţionează să cheltuiască o mare parte din banii PNRR pentru a împăduri deşertul Olteniei care este deja o zonă compromisă. Acolo trebuie făcut un muzeu în aer liber al prostiei. Rezervele de apă din zonele de câmpie au devenit aproape inexistente. Logica îmi spune că împăduririle trebuie să începă acolo unde mai există apă, adică de-a lungul tuturor râurilor. Apoi aceste păduri trebuie lărgite şi acolo unde se poate unite. Ne confruntăm cu o secetă extremă, iar soarele care intensifică evaporarea apei trebuie împiedicat să mai ajungă la sol. Peisajul national trebuie să devină un mozaic de păduri şi câmpii. Mai multă pădure înseamă mai multă rezervă de apă în sol de care vor beneficia, culturile agricole şi clima. Ori astăzi în cele mai multe zone de câmpie te poţi uita 360 de grade în jur fără să vezi vreun copac. Sugerez intervenţia Preşedinţiei în această direcţie", este de părere Păun.

Noua climă a României include temperaturi mai mari, precipitaţii mai puţine neuniform distribuite în timp şi spaţiu.

"Pe lângă extincţie pentru o serie de specii, asta înseamnă că vom rămâne gradual şi inevitabil fără rezerve de apă şi pământ pentru a ne produce hrana. Astăzi nu discutăm despre reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ci doar despre pădure. Şi nici măcar despre pădurea care există deja şi de care autorităţile îşi bat joc. Ci despre şansa unică de a planta milioane de hectare de păduri pe terenuri abandonate şi degradate, şansă pe care România este pe cale să o rateze deliberat în numele lăcomiei, corupţiei şi a inconştienţei. Acesta este pumnul meu pe care îl bat în masa de lucru a preşedintelui Klaus Iohannis", a încheiat Păun.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Noi spargem la partenerul strategic 3% din pib,donam armament ua si udam cu galeata,ce sistem de irigatii?

    Ceausescu a fost eroul Ro,ne a lasat cu sistem de irigatii pt Dobrogea,baragan,Moldova,le au distrus vanzatorii de aluminiu si cupru cu largul concurs al politiei care incaseaza 5 batrane pt munca depusa pana la 50 ani si acum zici ca suntem Corea de Nord,rachete,himarsuri,f16,ai un banut,repede pe armament,se darama sandramaua dar lum sabii si topoare!

    Acum mai tinem ci 5000 cu familiile lor pe mancare,cazare ,solda,si ne laudam ce am obtinut la Madrid adica,inca un pas spre subdezvoltare! 

    Nu intereseaza pe nimeni.Pe nimeni care ar trebui.Plavanul,Maciuca si toti nevolnicii care ne conduc de 33 de ani.Nici n-au auzit de asa ceva-.La fel natalitatea catastrofala-a doua mare problema a Romaniei.Disparem fizic ca natie.Iar dupa noi va ramane un desert.La propriu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb