Agenţia de evaluare financiară Fitch a coborât, la finele săptămânii trecute, ratingul datoriei suverane a Italiei, din cauza creşterii economice lente a ţării, a derapajelor fiscale, a guvernului slab, a problemelor din sectorul bancar şi a riscului politic înainte de alegerile din 2018.
Conform Fitch, ratingul Italiei a fost redus la "BBB" de la "BBB+", perspectiva asociată acestuia fiind una stabilă.
"Istoricul Italiei în materie de derapaj fiscal, întârzierea consolidării, creşterea economică modestă şi eşecul în reducerea nivelului ridicat al datoriei guvernamentale au lăsat ţara mai expusă la posibilele şocuri negative. Acest lucru este agravat de creşterea riscului politic şi de slăbiciunile din sectorul bancar, care a avut nevoie de intervenţii publice în trei bănci, începând cu luna decembrie", a menţionat Fitch.
În urma retrogradării, calificativul Italiei este cu numai două trepte peste nivelul "junk" (nerecomandat investiţiilor).
În octombrie 2016, Fitch a plasat sub supraveghere ratingul Italiei, cu perspectivă negativă, înaintea referendumului constituţional destinat eficientizării instituţiilor politice, care a fost pierdut de fostul premier Matteo Renzi. Drept urmare, Renzi a demisionat, iar guvernul interimar condus acum de fostul ministru de Externe, Paolo Gentiloni, este considerat de Fitch ca fiind unul slab.