AGLICERU: "CONTRACTUL DE RETEHNOLOGIZARE A HIDROCENTRALEI PORŢILE DE FIER 2 NU ŞI-A ATINS OBIECTUL" "Hidroelectrica" vrea să oblige Andritz Hydro să remedieze problemele tehnice

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 martie 2017

"Hidroelectrica" vrea să oblige Andritz Hydro să remedieze problemele tehnice

Remus Borza: "Aproape un miliard de euro este valoarea prejudiciului înregistrat de Hidroelectrica prin aceste contracte date cu încredinţare directă, fără a recurge la o procedură transparentă, competitivă, fără o licitaţie publică"

Andritz Hydro a dat în judecată Hidroelectrica la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris

"Hidroelectrica" va angaja servicii de asistenţă juridică şi reprezentare în procedura arbitrară iniţiată de Andritz Hydro la Curtea Internaţională de Arbitraj Paris.

Furnizorul de servicii Andritz Hydro a dat în judecată Hidroelectrica la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, solicitând producătorului de energie plata unei sume de 13 milioane de euro plus dobândă de 6% pe an pentru nerespectarea contractului de retehnologizare a hidrocentralelor Porţile de Fier II şi Gogoşu, încheiat în anul 2001.

Domnul Ovidiu Agliceru, director general al companiei, ne-a declarat: "Am decis să angajăm asis-tenţă juridică pentru a ne apăra în procesul cu Andritz Hydro, dar şi pentru a obliga această companie să retehnologizeze grupurile conform contractului sau, dacă nu o fac, să plătescă de spăgubiri . Atât la Porţile de Fier 1, cât şi la Porţile de Fier 2, s-a constatat că obiectul contractului de retehnologizare nu a fost atins. În timpul insolvenţei Hidro-electrica, administratorul judiciar, care avea obligaţia de maximizare a averii societăţii, văzând preţul şi problemele tehnice ale hidroagregatelor retehnologizate din Porţile de Fier 2, a luat măsura denunţării actului adiţional al contractului de retehnologizare pentru hidroagregatele 9 şi 10 din hidrocentrala Gogoşu şi rezilierii contractului de retehnologizare pentru hidroagregatul numărul 1 din hidrocentrala Porţile de Fier 2, grup care era în curs de execuţie. În momentul de faţă, după îndelungi acţiuni în instanţă, grupul numărul 1 de la Porţile de Fier 2 a fost, în sfârşit predat proprietarului de drept, respectiv companiei Hidroelectrica, urmare a unei hotărâri judecătoreşti definitive, care a fost executată silit. Pentru hidroagregatele 9 şi 10 de la Gogoşu, actul adiţional la contractul de retehnologizare a fost denunţat şi pentru că s-a constatat că hidroagregatele vechi, neretehnologizate, funcţionează mai bine decât cele retehnologizate".

Curtea de Apel Bucureşti a respins, în noiembrie 2016, recursul Andritz Hydro împotriva sentinţei 1042/12.02.2016 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, prin care instanţa a respins pretenţiile Andritz pentru lucrări suplimentare pretins efectuate în cadrul contractului de retehnologizare privind Porţile de Fier II. Astfel, Curtea de Apel a menţinut soluţia Tribunalului, iar Andritz a fost obligată şi la plata cheltuielilor de judecată de 29.469 de lei.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2016, timp în care a reziliat contractele bilaterale pe care le avea atât pentru vânzarea energiei electrice, cât şi pentru retehnologizarea hidrocentralelor.

De asemenea, în aceeaşi şedinţă a AGA, acţionarii au decis aprobarea achiziţionării de către Hidroeletrica a unor servicii de asistenţă juridică şi reprezentare în faţa instanţelor judecătoreşti în litigiile ce au ca obiect "Contestaţie la executare împotriva executării silite iniţiate de Hidro-electrica împotriva Transenergo COM şi a avaliştilor la biletele la ordin în cuantum de 17.847.328 lei emise pentru plata energiei livrate şi penalităţii şi în litigiile pentru recuperarea tuturor datoriilor băneşti pe care Transenergo COM le are faţă de Hidroelectrica". Traderul de energie Transenergo a intrat în insolvenţă în luna ianuarie a acestui an.

Presa a relatat, anul trecut, că procurorii DNA au în lucru un dosar mamut, cu un prejudiciu estimat la câteva zeci de milioane de euro, legat de modernizarea hidrocentralei Porţile de Fier 2.

Anul trecut, Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, s-a prezentat pentru audieri la DNA în respectivul dosar, precizând: "Aproape un miliard de euro este valoarea prejudiciului înregistrat de Hidroelectrica prin aceste contracte date cu încredinţare directă, fără a recurge la o procedură transparentă, competitivă, fără o licitaţie publică. În perioada 1997-2012, o singură centrală s-a retehnologizat. Preţul retehnologizării a fost de 12.300 de euro pe megawatt".

Modernizarea de la PF II a fost realizată de firma elveţiană VA Tech, reprezentată în ţara noastră de Buzăianu, prin compania Energy Consult. Acesta a negat că a intermediat ceva, potrivit publicaţiei Cotidianul, ci că a fost doar un simplu consilier tehnic şi financiar pentru anumite companii, care s-au dovedit că au primit contracte pe bani publici.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. * Remus Borza: "Aproape un miliard de euro este valoarea prejudiciului înregistrat de Hidroelectrica

    prin aceste contracte date cu încredintare directa, fara a recurge la o procedura transparenta, competitiva, fara o licitatie publica."  

    Daca Borza nu stie amanunte, sa-si intrebe seful de partid  

    - Calin Popescu Tariceanu - ministrul din acea vreme (sic). 

    * Domnul Ovidiu Agliceru, director general al companiei, ne-a declarat: 

    "Am decis sa angajam asistenta juridica pentru a ne apara în procesul cu Andritz Hydro, dar si pentru a obliga aceasta companie sa retehnologizeze grupurile conform contractului. 

    Domnul Mare Mediocru a eludat cu buna stiinta graficul de mentenanta:  

    a disponibilizat salariatii si a adus in disolutie Hidroserv (un fel de banca-bidon),prin "angajarea" unor Mici Mediocri (vezi conducerea PF1si PF2). 

    Mai bine isi angaja asistenta tehnica. 

    * Hidroelectrica s-a aflat în insolventa în perioada iunie 2012 - iunie 2016,  

    timp în care a reziliat contractele bilaterale pe care le avea atât pentru vânzarea energiei electrice, cât si pentru retehnologizarea hidrocentralelor. 

    Hidroelectica s-a aflat in "noaptea mintii": nu a vandut nimic( doar...salariatii) 

    si nu a retehnologizat nimic. Ba da... a vandut micro-hidrocentralele. 

    Azi il numeste "profit record". 

    * De asemenea, în aceeasi sedinta a AGA, actionarii au decis  

    aprobarea achizitionarii de catre Hidroeletrica a unor servicii de asistenta juridica si reprezentare în fata instantelor judecatoresti. 

    Mai bine decideau achizitionarea unor servicii de mentenanta. 

    Pana si un automobil are un grafic de revizii, pe care daca nu-l respecti... wtf. 

    Cine va cumpara Hidroelectrica ? Cine isi va risca banii pe actiunile de la Bursa? 

    Poate doar " Omul cu martoaga". 

    P.S. Pt Borza... A urmat RAAN Drobeta Tr. Severin... Urmeaza CEO Oltenia...

    Uf... nu se mai termina lista asta ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb