Cererea mondială de gaze naturale va scădea anul acesta, iar piaţa va fi suprasaturată până în 2015, chiar dacă vom asista la o redresare a consumului la momentul la care economia se va reface, anticipează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).
În raportul anual World Energy Outlook, publicat săptămâna aceasta, AIE arată că cererea de gaze ar putea scădea semnificativ în 2009, în special în Europa, ceea ce va duce la un declin global de 3%.
Conform AIE, consumul de gaze s-ar putea redresa anul viitor, fiind posibil să asistăm la o creştere cu 2,5% pe an, în intervalul 2010-2015.
AIE subliniază că, în prezent, piaţa mondială a gazelor naturale este ameninţată de un excedent masiv al ofertei, din cauza creşterii spectaculoase a producţiei din SUA în 2008 şi a scăderii cererii în urma crizei. În asemenea condiţii, statele europene şi-ar putea renegocia în scădere preţul de achiziţie.
Specialiştii AIE afirmă: "Creşterea neaşteptată a producţiei de gaz neconvenţional în Statele Unite, concomitent cu scăderea cererii din cauza recesiunii actuale, ar trebui să contribuie la formarea unui excedent uriaş al producţiei de gaze în următorii ani".
Fatih Birol, economistul şef al AIE, a precizat: "Excedentul de producţie ar putea atinge 200 de miliarde metri cubi până în 2015".
• Zăcămintele trebuie înlocuite
Pe termen lung, provocările rămân aceleaşi pentru piaţa petrolului: lumea trebuie să înlocuiască zăcămintele de gaze pe care le-a epuizat şi, în acelaşi timp, să satisfacă un număr în creştere de consumatori.
O analiză a 600 de zăcăminte de gaze, reprezentând 55% din producţia mondială, arată că aproape jumătate din producţia existentă trebuie înlocuită până în 2030, din cauza epuizării zăcămintelor, potrivit AIE.
Rezervele dovedite de gaze pe plan mondial sunt în prezent de 180.000 de miliarde de metri cubi, ceea ce echivalează cu 60 de ani de consum, la nivelul actual. Rezervele de gaze au crescut de peste două ori faţă de 1980 şi s-au extins puternic mai ales anul trecut, în special în Orientul Mijociu şi SUA. Rezervele de gaz neconvenţional reprezintă acum 4% din total.