AIPC acuză BVB de netransparenţă în cazul statutului Rasdaq

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 ianuarie 2013

AIPC acuză BVB de netransparenţă în cazul statutului Rasdaq

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) acuză Bursa de Valori Bucureşti (BVB) că ar fi întreprins demersuri proprii pentru calificarea şi/sau autorizarea Pieţei RASDAQ ca sistem alternativ de tranzacţionare, pe care nu le-a comunicat public, deşi asociaţia i-a solicitat în mod explicit să informeze planurile pentru modificarea regimului, regulilor şi procedurilor aferente acestei pieţe, precum şi a altor informaţii relevante pentru procesul de autorizare, se arată într-un comunciat AIPC.

Reprezentanţii investitorilor consideră că iniţiativa BVB riscă să bulverseze deţinătorii de acţiuni ale emitenţilor listaţi pe Rasdaq, în condiţiile în care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) are un plan paralel cu privire la regimul Rasdaq, supusă anterior dezbaterii publice. "AIPC apreciază astfel ca extrem de îngrijorător demersul Bursei de Valori Bucureşti care, după toate aparenţele, a fost iniţiat fără consultarea prealabilă a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi cere Bursei de Valori Bucureşti să facă publice clarificările necesare privind acest subiect", se mai arată în comunicat.

AIPC a informat, săptămâna trecută, că a solicitat intervenţia promptă a CNVM pentru a respinge orice solicitare formulată de BVB pentru calificarea şi/sau autorizarea RASDAQ ca sistem alternativ de tranzacţionare. AIPC sub-liniază că poziţia sa în ce priveşte modificarea regimului Rasdaq este aceea că o astfel de modificare nu se poate realiza decât printr-un act normativ emis de către puterea legislativă din ţara noastră şi după finalizarea unei proceduri de consultare publică.

În replică, reprezentanţii BVB au declarat că încadrarea Rasdaq într-unul din tipurile de piaţă prevăzute în legislaţia autohtonă şi de directivele europene reprezintă o prioritate atât pentru Bursa de la Bucureşti, cât şi pentru CNVM, cele două instituţii colaborând strâns în vederea satisfacerii aşteptărilor participanţilor la piaţa de capital.

Oficialii BVB anunţă că intenţionează să încurajeze şi să susţină companiile listate pe piaţa Rasdaq care doresc să se mute pe piaţa reglementată, precum şi pe intermediarii care sprjină aceste companii. În acelaşi timp, Bursa acordă atenţia firmelor de pe sistemul alternativ de tranzacţionare, care pot să beneficieze de prezenţa pe piaţa bursieră şi să ofere investitorilor o diversificare a oportunităţilor, se mai precizează în comunicat. "Soluţia care va fi adoptată pentru clarificarea statutului Pieţei Rasdaq este de competenţa autorităţii de reglementare sau a legiuitorului, BVB urmând să îşi ofere tot sprijinul în calitatea sa de operator de piaţă şi de sistem, prin demersuri ce susţin bunele practici în domeniu şi guvernanţa corporativă, ce protejează interesul emitenţilor, acţionarilor aces-tora şi investitorilor", au mai declarat reprezentanţii BVB, care au subliniat că, ulterior intrării în vigoare a Legii 297/2004 privind piaţa de capital, Bursa a întreprins demersuri "transparente" în scopul clarificării statutului pieţei Rasdaq care au vizat valorificarea potenţialului acestui segment de piaţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Toți nebuni se strâng sa mute o pietricica.oricum in tara asta se poate doar impunand așa ca lăsați consultarile ca mai trec 5 ani...beți de 2-3 ori pana crapați si rezolvați problema.succes

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb