Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a sesizat ilegalităţi la delistarea societăţii Instirig Balş (simbol INGT), de pe piaţa Rasdaq.
Într-o adresă transmisă Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, AIPC precizează: "Prin AGEA din data de 20.12. 2012, acţionarii au decis delistarea emitentului, iar, conform Dispunerii de măsuri 8/2006 a CNVM/ASF, trebuia să înceapă plăţile către investitorii care nu au fost de acord cu această decizie la 15 zile de la data primirii cererilor de retragere depuse în 45 de zile de la data de înregistrare de 21.03.2013. Consiliul de Administraţie al societăţii a decis, în vădită ilegalitate şi desconsiderare a drepturilor acţionarilor, să prelungească termenul de plată pe o perioadă inacceptabil de lungă, cinci ani, fără un grafic asumat de eşalonare, fără vreo compensare a pierderilor de oportunitate si de inflaţie cauzate astfel acţionarilor".
Asociaţia consideră că o asemenea decizie este nu numai ilegală, ci şi "lipsită de orice bun simţ, fără precedent pentru piaţa de capital aflată sub supravegherea CNVM/ASF".
Conducerea AIPC explică: "Din punct de vedere legal, investitorii renunţă la drepturile lor de acţionari din momentul în care semnează cererea de retragere şi, tocmai de aceea, în asemenea cazuri, legislaţia impune plata acţiunilor aferente de urgenţă. Sumele care trebuie plătite investitorilor sunt mici, incomparabile cu nivelul veniturilor societăţii şi, oricum, uşor de estimat în momentul în care acţionarul majoritar votează în AGEA pentru delistarea societăţii. Considerăm un abuz de piaţă faptul că, după trei luni, după ce emitentul şi acţionarul majoritar au văzut care dintre acţionari doreşte să se retragă, aceştia aleg să renunţe la delistare (delistare echivalentă practic cu o ofertă de preluare), chiar în condiţiile (nu este cazul încă aici) în care s-ar convoca din nou o AGEA care ar vota anularea delistării. Este de datoria CNVM/ASF să nu mai admită asemenea practici, sub scuza, uşor de invocat şi foarte relativă, a lipsei fondurilor necesare".
Asociaţia mai informează că emitentul este restant cu plata dividendelor ce se cuvin acţionarilor minoritari, membri AIPC, pe anii 2007 şi 2008. "Fără plata acestor sume, dividende şi cele aferente răscumpărării acţiunilor, este de neconceput un aviz din partea CNVM/ASF pentru delistarea acestui emitent", consideră conducerea AIPC.
Din 30 aprilie, sesizarea AIPC a intrat în atribuţia Autorităţii de Supraveghere Financiară, care a preluat supravegherea pieţei de capital, a asigurărilor şi a pensiilor private, de la CNVM, CSA şi CSSPP.