AIPC atrage atenţia că unele societăţi nu plătesc dividendele

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iulie 2012

AIPC atrage atenţia că unele societăţi nu plătesc dividendele

Mai mulţi investitori se află în imposibilitatea de a-şi încasa dividendele aferente acţiunilor deţinute la mai multe societăţi comerciale aflate în supravegherea CNVM, semnalează Asociaţia Inves-titorilor pe Piaţa de Capital, într-o adresă transmisă către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

"Desigur, unele societăţi pot traversa perioade de dificultăţi în ges-tionarea lichidităţilor, dar, pe de altă parte, o dată luată decizia de a distribui dividende în Adunările Generale ale Acţionarilor, societăţile trebuie să fie obligate să o respecte, conform legii 31/1990 şi 297/2004, mai ales că societăţile sunt deschise, tranzacţionabile, iar distribuirea de dividende modifică substanţial comportamentul investitorilor", se arată în adresa citată.

AIPC precizează că, în cazurile semnalate, este vorba de societăţi care tergiversează mai mulţi ani plata dividendelor sub pretextul lipsei de lichidităţi, dar, pe de altă parte, oricine poate constata că situaţia financiară publicată de aceste societăţi contrazice ceea ce declară acestea acţionarilor care-şi revendică dividendele: "Deci e vorba mai curând de şicanarea acţionarilor mici".

AIPC atrage atenţia asupra următoarelor situaţii:

"- S.C. Construcţii Complexe Buzău S.A. (CPLB), dividende decise de A.G.O.A. din 11.04.2011, iar la o dată apropiată de data în care expiră termenul legal de plată al dividendelor şi la care investitorii noştri au cerut dividendele, situaţia financiară arată că firma are lichidităţi suficiente (bvb.ro/info/Raportari/CPLB/CPLB-situatii%20financiare%202011.pdf), în contradicţie cu ce declara cel însărcinat de relaţia cu acţionarii;

- S.C. Ascon Botoşani S.A. (ASCD), dividende aferente A.G.O.A. din 16.04.2009, situaţie semnalată şi în alte adrese anterioare ale A.I.P.C. şi nerezolvată nici azi în pofida promisiunilor societăţii. Se poate vedea situaţia lichidităţilor societăţii, de exemplu, la 1.01.2011 în rapoartele anuale publicate pe site-ul BVB.

S.C. Bega Tehnomet S.A. (TEHO), dividende aferente A.G.O.A. din 17.11.2008.

Societatea continuă de atunci să repartizeze dividende şi, de asemenea, se poate vedea în situaţia financiară din rapoartele anuale că nu are probleme cu lichidităţile".

Asociaţia solicită CNVM să intervină pentru restabilirea legalităţii în aceste cazuri, având în vedere că, pe de o parte, este vorba de sume mici care nu perturbă echilibrul financiar al societăţilor, însă pe de altă parte, acţionarii nu-şi pot permite sau nu se justifică demararea unor procese de executare silită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb