AIPC: "Legea privind desfiinţarea pieţei Rasdaq pune în pericol micii acţionari"

A.C.
Piaţa de Capital / 12 noiembrie 2014

Legea privind desfiinţarea pieţei Rasdaq trebuie modificată deoarece pune în pericol interesele acţionarilor minoritari din companiile listate, dând posibilitatea majoritarilor să manipuleze procedurile în cazul retragerii din societăţi, potrivit unui comunicat remis redacţiei din partea Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).

Prevederile ambigue ale legii pot duce la afectarea gravă a activităţii emitenţilor, întrucât s-a creat riscul ca acţionarii majoritari să se poată retrage legal din societate chiar şi atunci când aceştia au votat împotriva efectuării demersurilor necesare pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor anterior tranzacţionate pe piaţa Rasdaq, arată sursa citată.

Acelaşi risc există şi în cazul în care nu se desfăşoară adunarea generală a acţionarilor convocată pentru efectuarea de către societate a demersurilor pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor emise de societate pe o altă piaţă sau pe un sistem alternativ, avertizează asociaţia.

"O asemenea ambiguitate a prevederilor legii, care nu este eliminată de trimiterea la articolul 134 din Legea nr. 31/1990, creează posibilitatea manipulării procedurilor de retragere de către acţionarii majoritari, urmată de o devalizare a societăţilor şi de transferul controlului societăţii către acţionarii minoritari pasivi. Faţă de această posibilitate, modificarea legii pentru eliminarea acestei grave ambiguităţii este imperativă", potrivit comunicării.

AIPC notează că modificarea regimului juridic al acţiunilor tranzacţionate pe Rasdaq impunea consacrarea obligatorie, prin lege, a unui drept de retragere din societate pentru acţionarii care nu sunt de acord cu schimbarea fundamentală a regimului juridic al acţiunilor deţinute.

"Tranzacţionarea acţiunilor pe o altă piaţă decât Rasdaq sau tranzacţionarea lor pe un sistem alternativ de tranzacţionare reprezintă o modificare fundamentală. Investitorii care au dobândit acţiunile prin intermediul pieţei Rasdaq şi-au asumat limitele dreptului de proprietate existente la acel moment asupra acţiunilor tranzacţionabile pe Rasdaq. Schimbarea fundamentală a limitelor iniţiale ale dreptului de proprietate impunea consacrarea dreptului de retragere din societate pentru investitorii deţinători de acţiuni tranzacţionabile pe Rasdaq în situaţia în care nu ar fi fost de acord cu tranzacţionarea acţiunilor pe o altă piaţă sau pe un sistem alternativ", arată AIPC.

Prevederile legii 151/2014 sunt "ambigue şi insuficiente" pentru protecţia eficientă a drepturilor şi intereselor acţionarilor care deţin acţiuni tranzacţionate pe sunt ambigue şi insuficiente, astfel că AIPC apreciază că reglementările care urmează să fie emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în aplicarea legii nu vor putea acoperi legal, complet şi coerent, toate situaţiile care nu au fost prevăzute şi reglementate de lege.

"AIPC solicită ASF atât efectuarea demersurilor necesare pentru modificarea şi completarea Legii nr. 151/2014, cât şi derularea consultărilor publice necesare pentru elaborarea reglementărilor proprii în aplicarea prevederilor Legii nr. 151/2014", notează asociaţia investitorilor.

În acest context, AIPC recomandă tuturor investitorilor să urmărească comunicările care privesc emitenţii acţiunilor deţinute şi tranzacţionate pe Rasdaq publicate pe pagina web a ASF şi pe pagina web BVB.

Printre membrii Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital se regăsesc fonduri de investiţii, dar şi mici investitori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb