ALB: "Este nevoie de o supraveghere standardizată asupra tuturor IFN-urilor de către BNR"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 octombrie 2013

ALB: "Este nevoie de o supraveghere standardizată asupra tuturor IFN-urilor de către BNR"

Asociaţia Societăţilor Financiare - ALB România vrea ca supravegherea instituţiilor financiare nebancare (IFN) de către Banca Naţională a României să fie standardizată, indiferent de Registrul de autorizare, şi să fie impuse o serie de bune practici pentru toate IFN-urile.

"ALB, ca asociaţie profesională, se delimitează de comportamentul IFN-urilor nemembre şi care nu sunt semnatare ale Codului de bune practici şi susţine în continuare standardizarea supravegherii BNR către IFN-uri, indiferent de Registrul de autorizare şi impunerea bunelor practici în domeniu", a declarat secretarul general al asociaţiei, Adriana Ahciarliu, potrivit Mediafax.

Ea a reamintit că IFN-urile din Registrul Special, pe care le reprezintă organizaţia, sunt singurele instituţii din această categorie supuse supravegherii stricte a BNR, ca în cazul băncilor, pe când cele din Registrul General şi cel de Evidenţă sunt "libere în piaţă".

"Îngrijorarea noastră faţă de această abordare a luat în considerare atât corecta informare a consumatorului, cât şi evitarea unui risc reputaţional şi de imagine indus prin confuzia definirii în comun, sub termenul IFN, a tuturor categoriilor de servicii financiare supravegheate sau nu, de la firme mari ce fac parte din grupuri financiar-bancare până la case de amanet", a explicat Ahciarliu.

Preşedintele ANPC, Bogdan Nica, a declarat recent că cele mai mari probleme privind clauzele abuzive nu se regăsesc neapărat la marile instituţii de credit din sistemul bancar, ci la instituţiile financiare nebancare, cooperativele de credit şi organizaţiile tip CAR, unde e "nenorocire".

Nica a arătat că aceste instituţii sunt reprezentate de o asociaţie, ALB, pe care a calificat-o "mult mai vocală" decât Asociaţia Română a Băncilor. Preşedintele ANPC a menţionat că a avut discuţii cu reprezentanţii ALB, dar aceştia s-au arătat mult mai refractari decât bancherii.

În replică, secretarul general al ALB spune că nu este sănătos din punct de vedere economic şi corect din perspectivă competiţională şi de comunicare să fie definite cu acelaşi termen instituţiile financiare nebancare din cele trei Registre IFN ale BNR, care impun standarde diferite de supraveghere şi obiecte diferite de activitate.

"Dacă, în conformitate cu declaraţiile preşedintelui ANPC, «băncile nu sunt o problemă», din punctul de vedere al domniei sale în raport cu recent modificata lege a clauzelor abuzive, sunt încrezătoare să afirm că nici membrii ALB nu pot fi diagnosticaţi ca o «nenorocire», aceştia fiind direct supravegheaţi de BNR", a conchis Ahciarliu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb