Unu solist. Acesta a fost rezultatul alegerilor prezidenţiale din acest an. Klaus Werner Iohannis a dobândit, fără luptă, o victorie pe care majoritatea alegătorilor i-au pregătit-o încă de la alegerile europarlamentare din 26 mai, când au participat în număr foarte mare la referendumul pentru justiţie. Dacă în urmă cu şase luni, 6.459.383 de cetăţeni au aprobat interzicerea ordonanţelor de urgenţă privind amnistia şi graţierea faptelor de corupţie, acum 6.495.534 de alegători i-au acordat un nou mandat prezidenţial lui Klaus Iohannis.
Numărul votanţilor este aproximativ egal, ba, mai mult, preşedintele în funcţie a câştigat de partea sa încă 36.000 de alegători faţă de referendumul din 26 mai.
Ceea ce reprezintă aproape 66% din totalul cetăţenilor care s-au prezentat la urne, duminică, 24 noiembrie.
Candidata PSD, Viorica Dăncilă, a fost nevoită să constate că peste 3,3 milioane de cetăţeni se simt încă reprezentaţi de PSD, dar acest număr este prea mic în cazul unei drepte politice unite la alegerile locale şi parlamentare ce vor avea loc în 2020.
34% din totalul alegătorilor reprezintă cel mai mic scor înregistrat în istoria PSD la alegerile prezidenţiale, iar acest fapt a fost de natură să agite apele în interiorul social-democraţilor, mai ales că Viorica Dăncilă a declarat că nu este dispusă să demisioneze din funcţia de preşedinte al formaţiunii politice. Cu toate că, în luna august, la asumarea candidaturii, a declarat că, în caz de eşec, îşi va prezenta demisia din toate funcţiile deţinute.
Furia unor lideri social-democraţi a fost aprinsă şi de decizia lui Dăncilă de a-i coopta în Comitetul Executiv Naţional al PSD pe cinci dintre liderii federaţiilor sindicale cu care a încheiat alianţe pentru susţinerea în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Printre cei cinci se numără şi fostul ministru de interne, Gabriel Oprea, fost şef al UNPR, poziţie din care a colaborat cu Traian Băsescu în perioada celui de-al doilea mandat prezidenţial al acestuia. Oprea este protagonistul scandalului Sufrageria la alegerile prezidenţiale din 2009, scandal care a fost anchetat de o comisie specială a Parlamentului, constituită la cererea social-democraţilor.
Din acest motiv, lideri importanţi ai PSD au contestat imediat decizia lui Dăncilă de cooptare a lui Oprea în CEx.
Prima a fost Gabriela Firea, preşedintele Organizaţiei PSD Bucureşti, care a scris pe pagina oficială de Facebook: "Vreau să mă delimitez printre primii în mod public faţă de nesocotirea opiniei majorităţii covârşitoare a românilor şi a colegilor din partid, prin impunerea intrării în CEx, fără votul explicit al nostru, a unor persoane, pe motiv că acum nu mai conduc partide ci... sindicate. Resping ferm ideea că aş fi ştiut aşa ceva, că aş fi fost de acord! Eram în primul rând la CEx, în campania electorală, când ni s-a cerut votul pentru colaborarea cu câteva sindicate. Propunere votată în unanimitate. Nu s-a citit numele preşedinţilor acelor sindicate - unele de care nu am auzit în viaţă mea -, nu s-a precizat că devin automat vicepreşedinţi ai PSD şi că au drept de vot în BPN şi CEx, ca şi cum ar fi fost votaţi în Congres de către delegaţii din toată ţară. Sunt dezamăgită că începem analiza prăbuşirii noastre cu un astfel de gest sfidător. Nu ne putem reforma şi relua legătura cu simpatizanţii noştri printr-o minciună. Aud că şi alte persoane controversate se lipesc acum, în înghesuială şi nebăgare de seama, de noi. Probabil vor să ne îngroape definitiv! Mă delimitez categoric! Doamne, chiar vreţi să ieşim pe uşa din dos a istoriei?".
Mihai Fifor, secretar general al PSD, i-a dat dreptate Gabrielei Firea. Acesta a spus: "Nu putem începe reconstrucţia PSD cu oameni care nu mai au nimic de a face cu ceea ce ar trebui sa devina acest partid. Ar fi o contradicţie cu termenul de «reformare». PSD nu îşi mai permite să îşi dezamăgească la nesfârşit electoratul. Trebuie să începem să promovăm o garnitură politică nouă, care să ofere o perspectivă credibilă, cu adevărat promiţătoare. Avem mulţi oameni buni în partid, care au fost aici şi au luptat şi care pot fi promovaţi oricând în structurile de conducere ale PSD".
Printre contestatarii Vioricăi Dăncilă se numără şi Niculae Bădălău, preşedintele Organizaţiei judeţene PSD Giurgiu, zonă în care candidata social-democraţilor s-a clasat pe primul loc la alegerile de duminica trecută. Senatorul Niculae Bădălău a spus că este necesară o analiză serioasă în partid, iar cei care au condus campania electorală "să aibă bărbăţia să şi-o asume". El a menţionat, referitor la eşecul Vioricăi Dăncilă, că "în politică există un singur act: demisia sau alegeri". Bădălău a mai spus: "E momentul să luăm totuşi măsuri radicale, să nu mai peticim. De trei ani de zile tot am încercat să peticim, să ascundem unele deficienţe în partid şi lucrul ăsta ne-a adus aici. (...) E clar că (...) în ultimii ani am avut probleme mari vizavi de partea umană, de caracterul oamenilor, de partea conducerii de a mobiliza, de o comunicare defectuoasă şi e clar că trebuie reformat. (...) Trebuie o analiză serioasă şi trebuie regândite absolut toate liniile partidului. (...) Trebuie să avem curajul să decidem, nu mai putem funcţiona aşa şi pune de azi pe mâine tot felul de oameni care efectiv nu cunosc organizarea şi modul de a face politică".
În acelaşi sens s-a pronunţat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a afirmat că rezultatul prezidenţialelor este unul dezastruos pentru PSD şi că partidul are nevoie de un nou început. Ciolacu a spus: "Rezultatele ne arată că în turul II al alegerilor prezidenţiale PSD a luat cel mai mic număr de voturi din istorie. Asta după ce şi în turul I am avut, la fel, un număr foarte mic de voturi. Să fim cinstiţi: este un rezultat dezastruos care vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare".
El a reproşat actualei conduceri că, după alegerile europarlamentare, dar şi după cele prezidenţiale, s-au făcut doar analize judeţene, "nimic la nivel naţional". "Acum cred că e timpul să vedem unde am greşit cu adevărat la nivel central, să judecăm raţional şi apoi să trecem la fapte. PSD are nevoie de un nou început. Avem alegeri locale în 6 luni. Acolo nu mai avem voie să pierdem", a precizat Marcel Ciolacu.
lan Laufer, fost consilier al Vioricăi Dăncilă pe vremea când era premier, a spus că este un "moment foarte dificil" pentru PSD care a obţinut cel mai mic scor la alegerile prezidenţiale. Acesta consideră că este nevoie de o reformă adevărată în cadrul partidului şi de un congres, dar asta înseamnă şanse reale pentru toţi social-democraţii. Laufer crede că este nevoie de o conducere interimară până la congres, formată din persoane care nu intenţionează să candideze la nicio funcţie.
Referitor la scorul obţinut de Dăncilă - 34% - Laufer precizează: "Nu este scorul PSD-ului, scorul PSD este mai degrabă cel din turul I, adică 23%. Acest scor de 34% include votanţi ProRomânia, PMP, PPUSL, USR şi alţii".
El consideră că PSD a plătit scump preţul politicii "neputinţei","încasării la greu" şi "lipsei contraatacului".
Preşedintele organizaţiei PSD Neamţ, Ionel Arsene, a declarat, ieri, că social-democraţii trebuie să analizeze rezultatele votului cu luciditate şi că partidul are nevoie "de o altă abordare a managementului politic".
Arsene a mai spus: "România are nevoie de o stângă puternică, dar modernă. Stă în puterea noastră să ne privim în ochi şi să luăm cele mai corecte decizii".
Referitor la coagularea stângii politice, Pro România, partidul condus de Victor Ponta, vrea să colaboreze cu PSD în Opoziţie, potrivit unui comunicat de presă emis ieri. Condiţia pusă de Pro România este retragerea actualei echipe de conducere a PSD.
Conform unor surse din cadrul PSD, liderii social-democraţi nemulţumiţi de rezultatul obţinut de Viorica Dăncilă urmau să se întâlnească aseară, la Parlament, după închiderea ediţiei. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ar fi cel care i-a chemat pe liderii din teritoriu, pentru a decide, înainte de şedinţa de astăzi a Comitetului Executiv Naţional, modul în care o vor debarca de la şefia PSD pe Viorica Dăncilă. La întâlnire urmau să participe, printre alţii, Paul Stănescu - preşedintele filialei judeţene Olt, Gabriela Firea - preşedintele filialei Bucureşti şi Niculae Bădălău - preşedintele filialei Giurgiu, lideri care au anunţat că este momentul schimbării în PSD. Ciolacu le va propune liderilor PSD un proiect de reconstrucţie alături de cei care au părăsit partidul pe vremea lui Liviu Dragnea. Printre cei care vor să se reîntoarcă în PSD sunt Mihai Tudose şi Adrian Ţuţuianu.
Aceleaşi surse menţionează că Marcel Ciolacu s-ar fi întâlnit cu Viorica Dăncilă pentru a o convinge să demisioneze. Ciolacu s-ar fi dus la Dăncilă acasă să o convingă să renunţe la şefia PSD şi să propună o conducere interimară. Ciolacu i-ar fi promis lui Dăncilă un loc eligibil de parlamentar în 2020 şi şefia Organizaţiei de Femei din cadrul PSD.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2019, 07:03)
AI GĂSIT ROMÂNIA LA CREȘTEREA ECONOMIEI PE LOCUL DOI DIN UNIUNEA EUROPEANĂ O RECUNOSC EI. AI TRADAT TARA CA SA FACI JOCURILE P. P. E CA SA AIBA 10 COMISARI EUROPENI PRECUM SOCIALIȘTI. ATI FĂCUT UN AJUTOR MODEST DIND JOS UN GUVERN LEGITIM SA LĂUDAT CU GURA LUI SCLAVUL LA ZAGREB LUDOVIC ORBAN. PE DRAGNEA LAI ÎNCHIS DIN URA CA NU ȚI PLAC FEMEILE ȘI TE AI OFTICAT CA ARE O IUBITA TINARA. GHINION. EL ERA ADEVĂRATUL CONTRA CANDIDAT DE CARE TE AI TEMUT. P. S. D. NU MAI ESTE LA GUVERNARE. CU EI LA GUVERNARE ROMÂNIA AVEA A DOUA CREȘTERE ECONOMICA DIN UNIUNEA EUROPEANĂ. TU EȘTI PREȘEDINTE AI GUVERNUL TĂU. CE MOTIV MAI INVENTEZI SA U CE MAI MINȚI CA TE ÎNCUR A ȘI SA SPUI CA NU MERGE BINE ROMÂNIA. ACUM SA TE VEDEM TRĂDĂTORULE DE TARA CARE FACI JOCURILE STRĂINILOR CUM II MERGE ROMÂNIEI CU TINE ȘI CU GUVERNUL TAU(CLICA TA). NU AI NICI O SCUZA ȘI IERTARE. SA VEDEM ROMÂNIA TA NORMALA CARE AI DISTRUSO ȘI BLOCATO DE 5 ANI DE ZILE CA SA DEA BINE LA STAPINII EUROPEI ȘI NOI SA SUFERI.
1.1. Bah! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Rara în data de 26.11.2019, 07:50)
Mars cu prostiile tale! Esti dus rau de tot! Cum poti sa debitezi asemenea mizerii, mai minte bolnava ?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2019, 09:43)
Bine ca scrie numai cu majuscule. Putem recunoaste retardatul imediat.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2019, 19:13)
Cu litere mari scrise prostia ta este de nedescris. Daca mai esti si la o anumita virsta te iert. Senilitatea nu poate sa-mi genereze decit compasiune.