• Candidaţii incompatibili anunţă astăzi dacă rămân pe listă
Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti sunt chemaţi, astăzi, să aleagă reprezentanţii instituţiei în conducerea Depozitarului Central pentru următorii patru ani.
Trei dintre candidaţi însă, actualmente administratori ai Bursei, s-ar afla în incompatibilitate, în cazul în care ar fi aleşi de acţionari. Potrivit unei dispuneri de măsuri a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, din 2009, membrii CA ai Depozitarului nu pot fi în acelaşi timp şi în conducerea unei societăţi ale cărei acţiuni sunt tranzacţionate.
Însă, până ieri seara, niciunul dintre cei trei administratori ai Bursei de Valori Bucureşti care concurează şi pentru un loc în fruntea Depozitarului Central nu îşi anunţase retragerea candidaturii, deşi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis încă de miercuri că nu pot să facă parte şi din Consiliul de Administraţie al Depozitarului.
Ciprian Zah, propus de HTI Valori Mobiliare, şi Lucian Isac, susţinut de Estinvest, au precizat că îşi vor anunţa retragerea chiar în cadrul Adunării Generale de astăzi, în timp ce Stere Farmache a declarat doar că va avea o decizie similară cu a colegilor săi de la BVB. Mircea Botta, al patrulea administrator al Bursei candidat la Depozitar a decis să se retragă din luptă încă de la finele săptămâ-nii trecute.
Decizia celor trei administratori de a amâna pe cât posibil momentul retragerii candidaturilor poate fi menită să le aducă mai mult timp şi să le sporească şansele de negociere pentru conducerea Depozitarului. Stere Farmache a explicat de mai multe ori că este esenţial ca Bursa de Valori Bucureşti să aibă un cuvânt de spus în conducerea Depozitarului, dat fiind faptul că BVB deţine 66% din Depozitar.
Alegerea celor care vor candida din partea Bursei la alegerile pentru conducerea DC a stârnit interes în piaţă, la scurt timp după depunerea candidaturilor. Şase case de brokeraj au anunţat că vor solicita utilizarea votului cumulativ pentru alegerea celor nouă candidaţi ai Bursei, învocând necesitatea păstrării unui exerciţiu democratic la instituţiile pieţei de capital.
Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, şi unul dintre cei care au susţinut folosirea votului cumulativ la AGA BVB a atras atenţia, ieri, într-un mesaj postat pe site-ul Asociaţiei, asupra "pericolului ca monopolizarea conducerii instituţiilor pieţei să continue". Paul a cerut celor trei administratori ai BVB să facă un mic "sacrificiu" şi să renunţe la situaţiile de incompatibilitate.