Mircea Oancea ar propune conducerii SIF1 o analiză a portofoliului şi o restructurare pe baza unei strategii investiţionale pe termen mediu şi lung. "De fiecare dată când am candidat pentru un loc de administrator al unei societăţi de investiţii financiare (vezi cele 5 SIF-uri) am fost ghidat de cunoaşterea în profunzime a obiectivelor avute în vedere de Guvern la data înfiinţării lor printr-o lege specială, şi anume, de a finaliza procesul de trecere în proprietate privată a circa 30% din capitalul societăţilor comerciale din economie şi, la fel de important, de a crea investitori instituţionali cu capital autohton puternici, care să participe la proiecte majore de dezvoltare economică", ne-a transmis domnia sa.
Referitor la propunerea sa de restructurare, care ar trebui să răspundă aşteptărilor acţionarilor, fie că sunt de retail sau instituţionali, dar şi economiei în materie de finanţare, domnul Oancea a spus: "Spre exemplu, fondurile de pensii sau alte fonduri de investiţii cumpără SIF-uri urmărind nevoia de diversificare a domeniilor de activitate şi, implicit, a riscului investiţional al portofoliilor proprii, în condiţii de transparenţă şi eficienţă".
Domnia sa consideră că nemulţumirea unor acţionari faţă de faptul că nu au primit dividende în ultimii doi ani este justificată, deoarece, în această perioadă, "maniera de conducere, lipsa de transparenţă şi de predictibilitate au generat neîncredere în decizia de reinvestire integrală a profitului, care a părut a fi impusă şi nu luată cu consultarea celei mai mari părţi a acţionariatului".
Acest stil de guvernanţă nu este potrivit pentru o entitate publică şi, de aceea, este taxat de acţionari şi potenţiali investitori, consideră domnia sa, care a mai adăugat: "Cred că SIF1 trebuie să stabilească în AGA şi să comunice, inclusiv o politică predictibilă de dividende, iar pentru acest an ar trebui ca cel puţin 50% din profit să fie distribuit ca dividende".
Printre măsurile de reducere a discountului dintre valoarea unitară a activelor şi preţ, domnia sa menţionează lichidizarea portofoliului rezidual de participaţii minoritare, moştenit de la fostul FPP, listarea sau vânzarea companiilor la care deţine controlul, după numirea unor manageri profesionişti şi eficientizarea activităţii lor, răscumpărări de acţiuni urmate de anularea lor şi reducerea capitalului social.
Mircea Oancea apreciază că încrederea se construieşte pas cu pas prin măsurile propuse, care să genereze profituri pentru acţionari, din dividende şi/sau capital, constante şi pe termen lung: "Toate acestea, cu deplină transparenţă, responsabilitate şi integritate din partea noului consiliu. Dar cred că primele măsuri ar trebui să se adopte în privinţa comunicării către piaţă. Un prim semnal important ar fi simplificarea procedurii de vot în adunările generale, care generează piedici şi suspiciuni".
Mircea Oancea este director general la Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private şi, în perioada 2006-2012, a fost preşedinte executiv al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
1. fără titlu
(mesaj trimis de actionar SIF1 în data de 02.03.2015, 10:13)
Mars la Vantu!!!!...