ALEGERILE PREZIDENŢIALE 2019 Borcanul cu loz în plic

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Politică / 8 noiembrie 2019

Borcanul cu loz în plic
Cornel Codiţă

Generaţiile noi, vreau să zic cei ce ridicară ochii la bunele şi relele lumii, după 1990, nu mai au imaginea omului de pe stradă, cu măsuţa şi borcanul de loz în plic, care te îndemna să îţi încerci norocul. "Loz în plic... loz în plic... dai trei lei şi iei... nimic!" era replica scepticilor care, cu siguranţă, nu rezistaseră nici ei tentaţiei, încercaseră, cel puţin de cîteva ori, să scoată norocul cu mîna lor din mulţimea de bilete bine pliate, capsate cu nădejde şi oficial la unul din capete. În vitrinele magazinelor "de specialitate", unde Loto şi Pronosport erau regele şi regina jocurilor de noroc din România socialistă, tronau însă poze mari cu cîştigători fericiţi de ceasuri, mii de lei şi chiar maşini (Dacia, desigur) pentru care visul cîştigului din "borcan" devenise realitate. Balanţa dintre judecata de bun simţ care îţi spunea că şansa de a cîştiga este atît de mică încît nu merită să arunci trei lei în vînt pentru ea şi, respectiv, speranţa oarbă că într-o zi ai putea totuşi să prinzi fotografia cu cîştigători, a fost mereu înclinată spre dorinţa devenită, fără prea mult temei, speranţă.

Imaginea mi-a venit în minte gîndindu-mă la gestul de duminincă al alegătorului român. Deşi el nu scoate ci pune un bilet în urnă, în fapt, are ceva comun cu jucătorul la loz în plic. Investeşte, dar nu ştie ce va ieşi din borcan. Nu e cazul să mă certaţi prea tare, ştiu că acţiunea civică şi politică a votului este radical diferită, în natura ei, de "jocul" cu biletele de loto sau de loz în plic. Altă gîscă în altă traistă. Pe de altă parte... însă... un grad de similitudine în structura ges­tului rămîne şi ridică un semn de întrebare.

Desigur, la loz în plic joacă cine vrea şi cine poate, cînd are chef sau cînd îi tună. Nu e nici o dată fixă şi singurul pierzător... mă rog sau cîştigător este cel care a făcut mica investiţie. La vot, investitorii sunt unii şi cîştigătorii sunt... alţii, deşi rînduiala democratică ne asigură că ar trebui să fie altfel. Noi, cei care votăm, ar trebui să fim cîştigătorii.

Ca şi la loz în plic, lumea ştie că adevărul este altul. Cei ce cîştigă sunt doar aleşii, beneficiarii privilegiilor şi avantajelor, în cea mai mare parte necuvenite şi supradimensionate, asociate la noi înaltelor funcţii publice. Spre deosebire de loz în plic, în alegeri, jucătorul ştie că va fi un cîştigător. Nu ştie din capul locului care dintre pretendenţi dar, la sfîrşitul zilei, unul dintre ei va fi, cu siguranţă, acolo... în poză, cu premiul în braţe şi zîmbetul larg deschis pe buze. Ce nu ştim la alegerile de duminică?

În primul rînd, dacă vom avea cîştigătorul de la prima tragere sau pe bilet va scrie... "mai trage o dată" ca la loz în plic... pentru turul doi al prezidenţialelor. Surpriza de a avea un cîştigător din primul tur nu are prea multe şanse... mă rog nu mai mult decît aceea de a cîştiga o Dacia dintr-o singură pungă de loz în plic, pe care ţi-o oferă doar ţie, pentru un mic bacşis, mandatarul loteriei. Prezenţa la vot a mai mult de jumătate din electorat care să îşi concentreze votul pe un singur candidat ţine mai degrabă de miracol, decît de datele de pe teren. Un electorat care nu a auzit măcar o propoziţie cu sens, în toată campania, despre el şi despre problemele lui, fiind inundat doar de mărcile de identitate şi lozincile tîmpe inventate de pseudospecialiştii de campanie ai candidaţilor care au vorbit, atît cît au vorbit, doar des­pre ei! Un electorat în care proporţia dintre "fidelizaţi" şi "zburători" este mai instabilă şi mai greu de evaluat decît în oricare dintre alegerile postdecembriste. Un electorat pus, contra naturii, să rezolve el problema aderenţei relativ slabe a candidaţilor la identitatea partidelor pe care se presupune că le reprezintă. Un electorat pentru care miza alegerilor nu atinge cote identitare critice, aşa cum era cazul alegerilor din zorii democraţiei noastre postdecembris­te. Va să zică, ne ducem la vot ca să eliminăm din borcan lozurile necîştigătoa­re şi lăsăm doar două, dintre care vom alege în turul doi. Dacă nu se întîmplă o "contra-minune" atunci doar unul dintre cele două nume este de stabilit prin gestul de duminică al "jucătorilor la urne". Contează care va fi acela? Da, chiar foarte mult... mai ales pentru dinamica scenei politice de la Bucureşti.

Din punctul de vedere al PSD-ului, ratarea turului doi ar însemna nu doar sfîrşitul abrupt al carierei politice a "liderului" Dăncilă, ci şi începtul unui lung proces de frămîntări interioare pentru găsirea unor soluţii de termen ceva mai lung. Nu doar personalităţi noi vor trebui găsite, pentru locurile din frunte, ci şi idei noi, soluţii noi pentru relaţia cu electoratul, repoziţionări ideologice şi restructurări ale raporturilor de putere dintre diferite grupuri de putere şi influenţă. Însăşi "baronizarea", ca formulă de structurare, ar putea suferi transformări importante. Un proces din care PSD-ul ar putea ieşi fie cu o faţă şi o haină nouă, fie prăbuşit în derizoriul irelevanţei politice şi electorale. Un alt pierzător net, dacă nu rămîne în turul doi, este candidatul Barna pentru care aceste alegeri echivalează cu acreditare politică. Pînă în acest moment, el este doar o promisiune de cîştig într-un loz în plic... şi nimic mai mult. Dacă ratează turul doi, cel mai probabil îşi încheie aici parcursul politic. Mă rog... cel puţin pentru o perioadă mai mare. În rest, nici unul dintre ceilalţi candidaţi pentru "locul doi" nu are mare lucru de pierdut dacă nu ajunge pe tichetul următor. Ca volintirii lui Garibaldi, vezi vorba lui Conu Leonida, ce-am avut şi ce-am pierdut, azi ici mîine-n Focşani. Dacă totuşi vreunul dintre ei va trage lozul cîştigător, poate spune că şi-a făcut intrarea în lumea politică de la noi pe uşa din faţă şi poate spera să îl curteze vreun partid sau altul care se află în criză acută de personalităţi cu ceva cheag şi cîrlig electoral. Din perspectiva candidatului favorit lucrurile arată clar şi... nu prea. Dacă ar fi să îşi asculte umorile, Iohannis nu ar vrea să o vadă pe Dăncilă în turul doi. Îi dă apă la moară şi măreşte speranţa de viaţa... politică... unui personaj pe care, nu am nici o îndoială, îl detestă sincer. Pe de altă parte, alt sac de box mai bun pentru turul doi, decît Dăncilă, aparent, nu există. Zic aparent, pentru că undeva într-un colţ de judecată lucidă, Iohann­is nu se poate să nu păstreze o temere că odată ajunsă în turul doi Dăncilă ar putea încăleca valul unei uriaşe solidarităţi pesediste, a unei voinţe de revanşă a electoratului anti-Iohannes­cian, pe care nu ar vrea neapărat să îl înfrunte. Dacă nu Dăncilă, atunci cine? Barna? Nu e prima opţiune. I-ar conveni, i-ar fi mai uşor, mai degrabă cu Diaconu? Dar dacă polarizează sprijinul masiv al votanţilor anti-Iohannis nu doar din PSD, ci şi de pe alături? Poate, Paleologu? Ar fi o surpriză de proporţii mari să ajungă pînă acolo, dar odată ajuns este singura victimă sigură. Ori, te pomeneşti...???

Vedeţi, aşa-i cu lozul în plic: pui banul, tragi şi nu ştii niciodată ce scrie pe bilet, chiar dacă în majoritatea cazurilor, prin forţa lucrurilor, poţi fi sigur că e... necîştigător!!

Opinia Cititorului ( 22 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Comparatia a mai fost folosita si alta data de catre autor. Mie mi se pare cu rost. Editorialul a spus tot ce era util. Concluzia este ca daca ne dorim din inima, cu totii pe cineva care sa aduca o schimbare in bine pentru noi toti, o putem indeplini doar mergand sa punem in urna lozul cel castigator pentru El si pentu noi! Istoria fiecaruia dintre pretendenti arata cine a tinut seama de nevoile noastre si cine nu!

    La mine toate lozurile trase au fost castigatoare, asta pentru ca mi-am... 

    Un Ion a scris-o destul de interesant ieri ?

    În democrația RO doar Constantinescu nu a prins mandatul 2 că nu a canditat, e normal ? 

    .

    Fără dezbatere electorală într-o lună rezultă că nu contează pe cin' votăm sau pentru că pe "dezbatere electorală" nu s-a suspendat președintele în funcție tre' să-l votăm tot pe el ( să nu se simtă intimidat candidatul... 

    Citiți poezia Glossa lui Eminescu si veti avea toate răspunsurile (si nedumeririle).

    ... autorul are dreptate. În cazul în care candidatul PSD nu ajunge în turul al II-lea posibilitatea prăbușirii definitive a PSD capătă o probabilitate ridicată. Cu atât mai mult cu cât desființarea sa este singurul obiectiv politic al lui Iohannis, iar PNL este instrumentul ideal pentru organizarea unei adevărate vânători de vrăjitoare împotriva rămășițelor PSD. Rezultatul este...

    1. Ar fi cu totul original, nu-i asa?

      Pina acum n-ai inregistrat "dictatura mascată drept democrație". 

      Saracu' Dragnea, ce democrat era el si cum l-au bagat dictatorii securisti stalinisti ai lui Soros la parnaie.  

      Ti se vede pesedismul de la o posta, tipule, Viorica v-a imbolnavit pe toti de prostie. "Dictatura mascată drept democrație" este regimul in care traim continuu, din 1937 incoace. 

      Ceea ce s-a schimbat mereu a fost dictatorul.

      Deci, care ar fi pierderea?... 

      Analist, nu alta!

      PSD te plateste degeaba, mai Svejk!

      Îi, îi!

      Cum sa creezi capitalism, fara capital?! in Romania? Importam capital si capitalisti si pe ai nostrii ii amenintam cu DNA-ul, asa scapam de concurenta!

      Pentru oameni visatori, socialismul este o speranta a justitiei terestre. 

      În momentele culminante ale Mişcării Socialiste şi Comuniste din anii '70, liderii din 60 de state ale lumii făceau referire la învăţămintele lui Karl Marx. Pentru aproape două treimi din populaţia... 

      Marx a lucrat în condiţii neînchipuit de grele. El a trebuit să lupte în permanenţă împotriva lipsurilor materiale şi adesea să-şi întrerupă studiul pentru a cîştiga cele necesare traiului. Efortul îndelungat în condiţiile lipsurilor materiale nu a rămas fără urmări — Marx s-a îmbolnăvit grav. Totuşi, pînă în 1857 el a...

    Dupa cum autorul a precizat, in mod normal, pentru locul II avem de ales intre Dancila, o pun prima , ca arata ca o doamna, si Barna.

    Pentru ca ne-a azvirlit in mlastina asta din care se pare ca nu avem scapare, PSD merita o lectie dura din partea electoratului. Daca nu acum, atunci cind?

    Asa ca stimati alegatori, in loc sa votati Dancila sau cine stie ce candidat exotic, in turul I votati Barna, chiar daca considerati ca nu merita, iar in turul II Iohannis. Iohannis are alegatorii lui si... 

    Fiecare președinte are personalitatea variabila a viitorului României dar și doctrina politică careia ii este înregimentat.

    Întrebarea este de ce fel de doctrina are Romania nevoie. dacă dreapta- stanga diferă sau se intalnesc undeva, conform principiului potcoavei. dacă lucrurile stau așa..nu este de preferat un independent sprijinit de toate partidele de la guvernare și din opozitie?

    Formarea generala si de specialitate... 

    1. Nu.

      Argumenteaza!

      Marx încearcă cu mijloacele economiei politice să analizeze mecanismul unei economii capitaliste. Muncitorul îşi vinde forţa de muncă unui capitalist şi primeşte un salariu. Diferenţa dintre valoarea pe care a realizat-o el şi câştig reprezintă valoarea adăugată. Capitalistul încearcă să menţină salariul la un nivel cât mai mic pentru a maximiza valoarea...

      "Marx a considerat că munca este singurul izvor al valorii şi a ratat astfel şansa de a observa cum funcţionează capitalismul, nu doar prin exploatarea muncitorilor, ci şi prin progresele tehnice continue. El a subestimat cealaltă sursă de bogăţie, anume inovaţia, iniţiativa antreprenorială şi progresul tehnic în teoria lui"

      Nu în toate punctele a dat însă greş Marx în analiza capitalului. Un exemplu bun este descrierea capitalismului ca fiind un proces permanent, în care banii se acumulează şi se reinvestesc, astăzi mai actual decât oricând. Tocmai această dinamică a atras, în urmă cu câţiva ani, criza financiară şi economică mondială.

      Şi descrierea lui referitoare la... 

      Democratia este scoasa in fata dar ascunde injustitia capitalismului.

      Mai actuală ca niciodată este teoria marxistă referitoare la injusta împărţire a capitalului. În 2014, economistul francez Thomas Piketty scria, în cartea sa de succes "Capitalul în secolul 21", că permanenta şi inegala distribuire a averii şi a venitului este trăsătura necesară a capitalului care acţionează global. 

      Deja... 

      „Simplu spus, ceea ce a produs democraţia liberală în ultimele două secole a fost o modestă distanţă etică între economie şi politic. Deşi democraţia liberală se intersectează cu multe dintre valorile capitaliste (drepturi de proprietate, individualism, presupoziţii hobbesiene dedesubtul tuturor contractelor, etc.), distincţia pe care ea o introduce între principii morale şi politice...

      N-ai inteles nimic, Salomeea, habar n-ai ce este valoarea adăugată. N-ai auzit niciodata de notiunea de profit.

      Mars in genunchi pe coji de nuca si nu o mai face pe profesoara, ca nu suntem la balamuc! 

    „Democraţia liberală nu poate supravieţui integrării în guvernamentalitatea politică neoliberală. Nu există nimic printre instituţiile şi valorile democraţiei liberale – de la alegeri libere, democraţie reprezentativă şi libertăţi individuale distribuite în mod egal, la împărţirea puterii sau chiar la o şi mai concretă participare politică – care să...

    1. „Rezistenţa conştientă nu poate fi produsă din promisiunile false şi ipocriziile democraţiei liberale. Distanţa dintre idealurile democratice şi realitatea trăită a încetat să mai poată fi folosită, deoarece democraţia liberală însăşi a încetat să mai fie cel mai proeminent discurs al legitimării politice şi al vieţii prospere. Altfel spus, spaţiul...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb