ALERT: ASF ÎNCHIDE "HARINVEST" Piaţa de capital a picat examenul la supraveghere

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 decembrie 2013

Piaţa de capital a picat examenul la supraveghere
  • document ataşat Comunicat ASF
    apasă aici pentru a descărca.

    Odată cu situaţia "Harinvest", ASF analizează şi comportamentul propriilor angajaţi

    Un angajat al BCR, concediat în cazul "Harinvest", iar banca a informat autorităţile asupra neregulilor găsite

    Update 18:06 ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare pentru SSIF Harinvest

    Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, în şedinţa de Consiliu de astăzi, retragerea autorizaţiei de funcţionare pentru SSIF Harinvest şi amendarea societăţii cu 5% din cifra de afaceri realizată în anul 2012, conform unui comunicat remis redacţiei.

    De asemenea, ASF a mai hotărât iniţierea demersurilor pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 sub aspectul calificării unor fapte care sunt considerate în prezent practică frauduloasă (contravenţii) drept infracţiuni; demararea unei analize interne pentru evaluarea modului în care a funcţionat supravegherea sectorului de instrumente şi investiţii financiare în cazul Harinvest.

    "Reamintim că ASF a sesizat deja PICCJ - DIICOT cu privire la situaţia SSIF Harinvest", potrivi sursei citate.

    Comunicatul integral poate fi citit în ataşament.

    ---

    Update 12:10: ASF închide "Harinvest"

    ASF ar fi acordat sancţiuni dure "Harinvest", după ce a discutat, în şedinţa de astăzi, asupra controlului efectuat la brokerul vâlcean, în luna noiembrie.

    Potrivit unor surse, ASF a retras autorizaţia "Harinvest" şi a interzis activitatea brokerului pe piaţa de capital.

    ---

    Boardul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi-a planificat să îşi dea verdictul şi să ia măsuri, în această săptămână, asupra cazului "Harinvest", brokerul acuzat de clienţi că i-a lăsat fără bani şi acţiuni în conturi, după ce nu a avut bani la decontarea unor tranzacţii cu produse structurate.

    Se pare, însă, că Autoritatea va analiza şi activitatea executivilor responsabili de supraveghere, care pare că nu a fost deloc lipsită de erori. Drept urmare, tensiunea este la cote maxime în sediul ASF.

    Întrebarea pe buzele tuturor este cum a fost posibil ca "Harinvest" să recurgă la vânzări forţate timp de un an de zile, fără ca nimeni să nu îl "deranjeze".

    Aşa cum îi place deseori să repete în sancţiunile date în piaţă, ASF "putea şi trebuia" să prevină un nou caz "Sima".

    Potrivit unor surse din piaţă, ASF ar fi fost notificată de Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central, de mai multe ori referitor la faptul că "Harinvest" recurgea frecvent la vânzări forţate, operaţiuni care ar fi trebuit să fie excepţionale.

    Faptul că Autoritatea ar fi primit raportări false de la "Harinvest", după cum susţin unii, reprezintă circumstanţe atenuante pentru cei din Autoritate, însă nu scuză faptul că nu s-au mişcat de pe scaun până când situaţia nu a devenit într-adevăr gravă şi când nu se mai putea face nimic.

    BVB ar fi vrut chiar să suspende "Harinvest", la începutul anului, potrivit unor surse.

    Reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti nu au răspuns, vineri, dacă este adevărat că BVB a notificat ASF cu privire la comportamentul atipic al "Harinvest" şi ce răspuns a primit, dacă CA-ul BVB a intenţionat să suspende activitatea brokerului şi pe ce bază şi nici dacă a declanşat o anchetă internă pentru a vedea dacă există în cadrul Bursei persoane care nu şi-au îndeplinit obligaţiile de supraveghere.

    La întrebări punctuale, BVB ne-a transmis un răspuns general: "BVB precizează că sesizează ASF în legătură cu activităţile şi tranzacţiile asupra cărora are suspiciuni".

    Odată cu înfiinţarea ASF, prin comasarea fostelor CNVM, CSA şi CSSPP, Autoritatea are şi un departament de supraveghere integrată, care trebuie să monitorizeze riscurile sistemice, iar situaţia "Harinvest" a scos la iveală tocmai faptul că sistemul actual de supraveghere are carenţe.

    Supravegherea integrată trebuie să asigure cadrul unitar pentru a monitoriza riscurile operaţionale şi sistemice, din perspectiva proceselor, oamenilor şi a sistemelor.

    Cu alte cuvinte, ASF trebuie să intre ea însăşi în evaluare şi să ia măsuri interne pentru prevenirea unor situaţii similare pe viitor.

    Deocamdată, în afară de suspendarea "Harinvest" pentru trei luni şi o amendă acordată brokerului, ASF nu a comunicat decât că analizează, investigheză şi că ne va anunţa rezultatele când va găsi de cuviinţă.

    Numărul clienţilor păgubiţi, în creştere

    Numărul clienţilor păgubiţi la "Harinvest" a ajuns la 41, potrivit unor surse din piaţă, iar lista lor actualizată este transmisă la Anca Dumitru, directorul general adjunct la BVB, şi la Cătălina Sava, şefa supravegherii sectorului piaţă de capital din ASF.

    Un angajat al BCR, concediat în cazul "Harinvest"

    Cazul "Harinvest" s-a întins şi la BCR şi SSIF Broker, intermediari care au răspuns vânzărilor forţate iniţiate de brokerul vâlcean.

    Reprezentanţii "Harinvest" au transmis, într-un comunicat, că vina pentru păgubirea clienţilor aparţine unei angajate, cu concursul BCR şi SSIF Broker, care ar fi câştigat de pe urma schimburilor cu "Harinvest".

    Reprezentanţii BCR şi SSIF Broker s-au apărat, joi, transmiţând că problemele altor intermediari îi privesc exclusiv pe aceia.

    Totuşi, BCR a revenit, vineri, spunând că, în urma unui control intern, şi-a concediat un angajat, după ce a constatat că a încălcat procedurile. Reprezentanţii BCR au transmis: "Banca a informat autorităţile şi a efectuat cu celeritate cercetări interne, luând măsuri pentru orice abateri de la procedurile sale şi ale grupului, menţinând un standard de operare strict. Un angajat, care a încălcat aceste proceduri, a fost sancţionat prin concediere. Banca a cooperat şi va coopera în continuare cu autorităţile în ancheta cazului".

    ASF nu a anunţat încă dacă şi-a extins cercetările şi la BCR şi SSIF Broker.

    Unele voci din piaţă se tem că adevăraţii vinovaţi de pagubele de la "Harinvest" nu vor fi pedepsiţi, având în vedere că acţionarii brokerului ar avea conexiuni politice.

    Acţionarii Harinvest sunt Valentin Cismaru, cu o deţinere de 23,04%, Veronel Lungu (30,86%), Dumitru Crăciunescu (23,04%), Ion Antonescu (23,04%).

    Opinia Cititorului ( 30 )

    1. Cine sa prevada?

      Daianul cretin si prostit de sima? Sutele lui de slugoi gen paiata? 

      Sugatoarea hancila care acum presteaza la deloitte? 

      Ursache afemeiatul care nu intelege nimic? 

      Directorasii toia sau sava care urasc investitorii si le pasa doar de salariu?

      De nepriceputi ca lupu, panait, soviani si restul e penibil si sa deschizi subiectul... 

      1. Nu e posibil sa blamezi atitia oameni fara sa mergi la radacina problemei- fostii comisari CNVM, care trag cu dinti de prime si de pozitii in ASF.

        D-lor, reformati autoritatea si piata, dar cat mai repede ca deja a inceput sa se simta rezistenta.

        Postacului: mai, dar tu esti un mare neghiob sa scrii in halul asta. Ce rau imi pare ca nu am timp de postat ca tine, ziua! Chiar daca ai nimerit-o cu unii, pe alocuri, tot slab te-ai dovedit. Cei noi, inclusiv d-l daianu, sunt exact ce trebuia autoritatii. Iar acelor "nepriceputi" sunt convins ca nu le ajungi cu experienta nici macar la glezne. D-l lupu de care zici (am avut onoarea sa stau de vorba cu el) are o experienta vasta in toata piata de capital la care nici nu iti permiti sa visezi, d-l panait te bate pe analiza cand vrei, d-l soviani...daca tu nu intelegi ce spune nu e din vina lui, ci pt ca nu te duce pe tine intelectul. Sunt curios cu ce experienta te lauzi tu... (ani multi la post caldut in aceeasi pozitie, specializadu-te in solitaire, nu se pun). 

      BVB si DC aveau responsabilitati directe in supravegherea operatiunilor de sell-out.(conform codurilor) Plus ca DC putea sa impuna limite de tranzactionare HARINVEST. Daca insa Harinvest a transmis rapoarte false catre BVB si DC problema nu mai este una de supraveghere prudentiala si intra in sfera penalului.

      1. Se spune ca e penala o raportare falsa, se spune ca e penala lipsa din gestiune a cashului si a portofoliilor dar cum e o administrare care permite astfel de incalcari ale legislatiei?

        Actionarii ce fel de CA au ales? 

        Cine face parte din CA? 

        Cine raspunde pt declaratii nesemnate? 

        Si se mai gaseste cate un filozof care zice ca de vina sunt clientii !!! 

        Cine raspunde la intrebarea "In contul cui au intrat banii clientilor?" 

        Cel care are banii nostri in cont cine e ? Doarme linistit? 

        Cine e eminenta cenusie care nu semneaza fituica pusa la dispozitie de la sediul Harinvest? 

        Actionarii Craciunescu, Antonescu, Lungu, Cismaru ?

        Ancheta jurnalistica si cea a organelor abilitate va dezvalui aceste aspecte !!! 

        CA este responsabil, printre altele, cu supravegherea activitatii directorilor (art. 142 din legea societatilor comerciale). E greu de crezut ca nu cunosteau situatia.

      Ca sa rezolvi acest caz trebuie sa extinzi ancheta la toate partile implicate : Harinvest, Broker, BCR, BVB, DC si CNVM -ASF,

      Trebuiesc analizate tranzactiile parte- contraparte, titularii finali ai conturilor si extrasele banncare cu disponibilul de bani pe rescpectivele conturi. 

      Trebuiesc analizate corespundentele intre aceste entitati care puteau si trebuiau sa previna aceste fraude dar nu au facut nimic mai mult au tinut sub pres mizeria. Poate sa facut si loby in aceasta perioada din moment ce BVB a raportat tranzactiile suspecte. 

      Daca se gaseste doar cate un acar paun la cele trei SSIF-uri si nu cad capete si de la CNVM, BVB,, DC piata nu se va putea vindeca nicioadata de hoti si poate mai sunt si altii activi. 

      Si FCI ar trebui sa se uite pe raportarile lunare pe care le primeste si sa raporteze catre cnvm miscarile suspecte in raportari. 

      Deci trebuiesc 5 echipe de control trimise urgent si o problema " cine controleaza cnvm ?"

       

      In urma tuturor comunicatelor cred ca este o singura institutie ce trebuie sa rezolve situatia si doua modalitati de rezolvare a situatiei : avand in vedere valoarea pagubei , nr, pagubitilor si persoanele implicate ( CNVM , DC , BVB , BCR ,BRK , Harinvest sau invers ) institutia abilitata este DNA-ul .

      Solutiile nu pot sa fie decat doua si anume : 1 ) avand in vedere masurile luate de BCR care initial a negat orice neregula dupa care a revenit si si-a concediat unul dintre angajati recunoscand in acest fel ca esteparte la infractiune , reprezentantii Harinvest ,ai BCR ,BRK si DC sa gaseasca o modalitate de despagubire a clientilor si in acest fel scapa de penal si se pot intoarce impotriva CNVM si altor vinovati care vor merge la "brutarie " sigur ; . 2 ) Nu gasesc solutie la despagubirea clientilor atunci impreuna cu reprezentantii CNVM , Dc , BVB ,BCR , BRK si Harinvest sa fie pusi sub urmarire si averea sub sechestru pana cand se stabilesc vinovatii . De ce spun ca nu trebuie scosi din ecuatie reprezentantii CNVM ,DC , BVB ? Pai daca ne uitam in urma la ceea ce au facut si declarat sunt mai vinovati decat ceilalti . Astfel : CNVM este singura institutie abilitata sa controleze activitatea SSIF-urilor de la infiintare si pana la lichidare .Nimic si nimeni nu poate infiinta sau functiona intr-un SSIF fara avizul CNVM . In aceste conditii sa spui la doua saptamani de la catastrofa ca tu nu ai avut cunostinta de ce s-a intamplat echivaleaza cu desfiintarea institutiei in conditiile in care , culmea ,majoritatea infractiunilor s-au petrecut in timp ce o echipa de control din CNVM " controla " activitatea Harinvest . Apoi Decizia de suspendare a activitatii pe 90 nu a facut decat sa agraveze situatia pentru ca foarte multi pagubiti in loc sa poata sa-si verifice ce mai au prin conturi nu au la cine apela ( activitatea este suspendata ) .Ca sa nu mai spun de afirmatia aceea ca daca declaratiile erau false nu putea sa isi dea seama !!! Ori CNVM-ul avea obligatia si posibilitatea sa numeasca un administrator si sa verifice ce s-a intamplat atat la harinvest cat si la DC ,BCR si BRK. La randul sau DC in momentul in care a vazut ca s-a intamplat incidentul in loc sa achite din fondul de rezerva cei 500.000 euro si sa instiinteze CNVM -ul a procedat la suspendarea activitatii harinvest si apoi prin diferite metode a determinat brokerul sa vanda actiunile detinute de clienti si de harinvest pentru a-si recupera banii fara sa realizeze ca aceste masurisunt in defavoarea pagubitilor . De BCR si BRK nu mai spun decat ca procedura prin care au rostogolit actiunile de la unii la altii la preturi cand mai mari cand mai mici se cheama in orice limba " manipularea pietei " . Deci tot de competenta CNVM apartine care CNVM probabil ca si acumva spune ca nu avea cunostinta . 

      1. In urma reclamatiilor DNA sa autosesizat si redacteaza invitatiile ?!

        Cine o fi primul ? 

      MAI DEGRABA SUPRAVEGHEREA asf A PICAT EXAMENUL LA PIATA DE CAPITAL...

      JAVRA DE POLITIC A PUS IN FUNCTIE LA ASF NUMAI HABARNISTI...UITE UNDE A AJUNS PIATA DE CAPITAL...LA FALIMENT!!!CE VINA AU PAGUBITI DE LA HARINVEST CA CEI DE LA ASF NU SI AU FACUT DATORIA??/PLATESC EI CU AVERILE LOR PREJUDICIILE FACUTE PAGUBITILOR DE LA HARINVEST???

      1. 800 de angajati.

        In afara de femeile de serviciu si soferi salarii intre 3000 si 25000 de euro. 

        Excursii cu amantele in toata lumea citeva luni pe ani. 

        Absolut toti sint "disperati" ca nu cumva sa piarda investitorii vreun ban.

        Parlamentarii sint niste ageamii pe langa cei din asf 

        Investitorii pagubiti sa faca de garda la intrare ca acum sosesc cosurile de Craciun pentru ASF de la entitatile supravegheate si poate mai recupereaza ceva, pentru ca la cum se misca lucrurile acolo deja e vacanta !

        Bye bye 2013 ai fost cu ghinion pentru investitori nu are ce sa faca cnvm ! 

      Ar trebui intrebati despre situatie Cionga si Anghel pentru ca in mandatul lor exceptia a devenit regula !

      Probabil voturile de Harinvest erau bune la aga de la bvb. 

      Sefii ASF trebuie sa DEMISIONEZE!

      Sefii DC trebuie sa DEMISIONEZE ! 

      Sefii BVB,care au hotarat ,vanzarile "fortate", fara sa verifice daca erau din PORTOFOLIUL Harinvest sau al CLIENTILOR ,sa DEMISIONEZE!

      Daca tembelii aia care au hotarat "vanzari fortate",verificau a doua zi ce ,de unde si CUI??s-a vandut ,nu se ajungea aici. 

      1. Anca dumitru sa demisioneze?

        Pai sotia asta de securist pleaca ultima din bvb 

      ASF face o mare greseala daca a retras autorizatia Harinvest. Retragerea autorizatiei trebuie facuta abia dupa ce ultimul client pagubit si-a primit banii si fondurile sau poate ASF vrea sa plateasca el toate despagubirile. Suspendarea activitatii era suficienta asa prin retragerea autorizatiei harinvest a iesit de sub tutela cnvmului.

      Pentru clientii pagubiti cnvm sa spalat pe maini si pa ...nu mai veniti cu jalba la cnvm ca harinvest nu are autorizatie de la cnvm. 

      Cnvm mai poate face control la harinvest acum sau are toate detaliile si documentele aferente pagubirii clientilor ? 

      Pentru a scapa de raspundere cnvm este instare sa se autosuspende vreo sase luni de zile ! 

      Incredibil, cata lipsa de profesionalism si dispret fata de investitori ! 

      cnvm e totuna cu hotul !

      1. Interlopul Veronel Lungu, reprezentatul Dreptei la Rm. Valcea (apare in poze cu Vasile Blaga) ... Au furat banii oamenilor sa aiba bani pentru 2014 cand este an electoral, acolo se vor duce o parte din bani... Oare Maria Voinea putea ea sa faca toate astea fara dubla semnatura de la administratorul Veronel Lungu(cunoscut ca si om de casa al altui escroc national Constantin Roibu ex. Oltchim) ??? De ce oamenii numiti in functii politic de USL nu-si asuma o mare parte din responsabilitatea dezastrului de la Harinvest ??? De ce autoritatile dorm ??? In Germania sau SUA cei raspunzatori deja erau arestati si pusi sub acuzare, plus sechestru pe averi... Pe cine a mituit Harinvest la Depozitar si la BVB ca sa faca acele SELL OUT-uri pe banda fara ca nimeni sa zica nimic, mai ales ca se stia ca pana la urma isi vor frange gatul ??? Cum au putut sa vanda tot portofoliul clientilor cand Harinvest nu avea cont house ??? De ce toate marile hotii din Romania (caritas, fni, bancile, Harinvest) s-au intamplat pe timpul PSD ???

        Nu am vazut unde scrie ca ASF a retras autorizatia Harinvest ! Oricum si suspendarea activitati pe 90 de zile fara numirea unui imputernicit care sa analizeze ce s-a intamplat acolo si care sa raspunda intrebarilor pagubitilor mi se pare foarte grava .Mai mult sa nu emiti nici un comunicat in care sa instiintezi eventualii pagubiti unde sa se adreseze pentru lamuriri , sale faci cunoscut de asemenea ca masuri suplimentare ai luat , daca ai facut plangere penala unde si ce numar are plangerea astfel incat toti pagubitii sa se contituie parte civila la acel dosar , practic toate aceste masuri arata ca CNVM este de partea infractorilor si nu a pagubitilor . Ca sa-i trimiti pe toti pagubitii sa faca plangeri penale in nume propriu inseamna 100 -120 de plangeri care ar ajunge in functie de suma la diverse parchete si ar schimba atat competenta cat si incadrarea si gravitatea infractiunilor . De asemenea cum sa te adresezi parchetelor in conditiile in care DOAR CNVM poate sti ce s-a intamplat cu adevarat atat la harinvest dar mai ales la BCR , BRK si DC ?

        Tu crezi ca au culoare politica hotii din parlament ?

        Astia se rotesc de 24 de ani la putere ca vulturii asupra prazii, se acopera unul pe altul, isi faca legi etc.

        La cat e mare frauda si pierderea de imagine a pietei de capital si implicit imaginea Romania , ar fi trebuit ca parlamentul sa faca o comisie si sa cheme la raporr ASF-ul ! 

      Aveti mare grija cu cine investiti. Folositi doar banci , preferabil din afara, cu licente in regula, cu garantareafondurilor.

      Altfel mai bine ii aruncati pe fereastra! 

      1. Investeste tu cu bancile!

      Piuata de capital din Romania moare incet dar sigur. E povestea aia cu boala lunga moarte sigura.

      Sima, Harinvest sunup Pepsi pe langa ce va urma. Fondul Proprietatea este devalizat de un manager fara mandat, banii sunt furati de un actionar care nu are dreptul sa voteze in AGA. Cand o exploda aceasta bomba nucleara va fi finalul grandios al unei furaciuni continuate numita piata de capital in Romania.

      1. Urmeaza sa apara si purtatorul de cuvant al cnvm care sa spuna investitorilor sa stea linistiti ca situatia e sub control si nu sa intamplat nimic .... ca la FNI !

      Ddmnilor supraveghetori ai pietei, investigati cine sunt cei patru actionari, pe cine au in spate..... si sesizati organele competente a lua masuri; asemenea firme tebuie sa dispara definitiv de pe piata, iar capii sa dea socoteala. 

      1. Stimati supra veghetori ,

        va rog frumos a spune care este coeficientul care se aplica functiei lag, pentru ca o firma sa poata fi scoasa dintr-un indice al bursei de valori, in aceasta speta cea de la Bucuresti. Conform letopisetului din 04 septembrie 2013 ati hotarat sa scoateti din 2 indici BET-XT und BET-BK concernul Oltchim. Tinand cont de faptul ca parerile sunt impartite in ceea ce priveste data de intrare in insolventa (24 sau 30 ianuarie) 2013 si avand astfel aproximativ 007 luni disponibile in care ar fi putut fi tranzactionata actiunea (banuiesc imposibila existenta unei componente care nu este tranzactionata intr-un indice) va rog spuneti-mi de ce nu ati afisat cotatia de inchidere din data de 04 septembrie 2013. Va multumesc anticipat, Maidanezul Consecvent Virtual 

      ASF... a declarat azi decesul pietei de capital din romania PRIN DECIZIA PE CARE A LUAT-O SI SA SPALAT DE MAINI IN CAZUL HARINVEST !.AMIN !!... NU E POSIBIL SA NU AMINTESTI NICI MACAR O O SECUNDA DE PAGUBITII HARINVEST !!!

      1. Vinovati pentru paguba, zic eu in ordine:

        1. Consiliul de administratie 

        2. Auditorii 

        3. controlul intern.  

        4. persoana nominalizata de la ASF cu supravegherea pietei 

        5. depozitarul central prin lipsa procedurilor de transfer a actiunilor pentru a putea fi sanctionate, si altii. 

        Cred ca ordinea ar putea fi si alta, s-ar putea sa fi gresit, dar oricum as dori sa vad niste sanctiuni drastice cu schimbari din functie , nu stereotipun ca dosarul a fost inaintat organelor de cercetare penala. o seara buna! 

        Vinovatii sunt cei de la ASF. Ar trebui constituita poprire pe salariul celor ce se ocupa cu supravegherea pietei de capital si din salariul acestora sa se despagubeasca pagubitii,.Asa vor vedea si cei din ASF ce inseamna sa-ti asumi raspunderea nu numai sa semnezi statul de salarii si sa incasezi sume enorme pentru ca mergi intr-o institutie unde doar cu numele ai raspundere.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb