-----------------
Actualizare 22:35 Activitatea bursei din New York a fost reluată
Activitatea bursei din New York (NYSE), suspendată temporar în această după-amiază din cauza unor probleme tehnice, a fost reluată, potrivit Reuters. Autorităţile americane au dat asigurări că nu a fost vorba de vreun atac cibernetic.
(A.C.)
--------------
Actualizare 18:52 Tranzacţiile au fost suspendate pe Bursa de la New York din cauza "unei probleme tehnice"
Bursa de la New York a suspendat tranzacţionarea, investitorii fiind incapabili să cumpere şi să vândă acţiuni din cauza unei probleme tehnice, potrivit abcnews, care citează un comunicat al Bursei americane.
--------------
Actualizare 17:47 Wall Street a deschis în scădere
Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în scădere.
Indicele Dow Jones se depreciază cu 0,95%, la 17.608,69 puncte, iar indicele S&P 500 era în scădere cu 1,11%, la 2.058,25 puncte.
Indicele compozit Nasdaq se depreciază cu 1,27%, la 4.933,89 puncte.
(A.C.)
---------------
Actualizare 16:04 China va investi peste 40 miliarde de dolari pentru stimularea creşterii economiei
Guvernul chinez intenţionează să cheltuiască 250 de miliarde de yuani (40,3 miliarde de dolari) pentru a sprijini creşterea sectoarelor care au cea mai mare nevoie de sprijin, au anunţat, miercuri, autorităţile de la Beijing, transmit MarketWatch şi Reuters.
Autorităţile vor accelera construcţia marilor proiecte publice, precum autostrăzile şi facilităţile de stocare a apei.
Oficialii nu au comentat declinul pieţei bursiere chineze, care, de la mijlocul lunii iunie, a scăzut cu aproape o treime. Bursa din Shanghai a încheiat şedinţa de miercuri în scădere cu 5,9%, indicele Shanghai Composite Index ajungând la valoarea de 3.507,19 puncte, în timp ce indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a înregistrat un declin de 5,84%, la 23.516,56 puncte.
Premierul Li Keqiang şi-a exprimat încrederea, miercuri, că ţintele de creştere a economiei vor fi îndeplinite în acest an.
"În ultimele două luni, am observat semne pozitive în economie. Măsurile de politică fiscală şi monetară îşi arată efectele", a declarat oficialul, la postul de radio China National.
Ritmul de creştere al economiei chineze ar urma să se situeze la 6,8% în 2015 şi la 6,25% în 2016, conform prognozei FMI.
În 2014, PIB-ul Chinei a înregistrat o expansiune de 7,4%.
---
Actualizare 14:50 Bursa din Shenzhen a închis în scădere cu 2,5%
Principalii indici bursieri asiatici au închis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în scădere.
Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze a scăzut cu 3,14% la 19.737,64 puncte.
Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong scădea cu 5,84%, la 23.516,56 puncte.
Indicele S&P/ASX 200 al bursei din Australia se deprecia cu 2%, la 5.469,53 puncte.
Indicele Sensex din Bombay scădea cu 1,72% la 27.687,72 puncte.
Indicele Shenzhen al bursei din Shanghai a scăzut cu 2,5%, la 1.884,4 puncte.
(A.C.)
--------------
Acţiunile chineze au înregistrat miercuri scăderi dramatice, după ce Autoritatea de reglementare a avertizat că piaţa bursieră a celei de a doua mari economii a lumii este cuprinsă de "un sentiment de panică", transmite Reuters.
CNN transmite că explicaţia cea mai convingătoare pentru apariţia acestei bule poate fi faptul că economia chineză a înregistrat cea mai slabă creştere din 2009. Preţurile acţiunilor au crescut mai mult decât creşterea şi profitul companiilor, care sunt, în prezent, mai mici decât anul trecut.
"Bursa de valori din China a devenit detaşată de realitatea economiei propriu-zise a ţării şi exagerat de supraevaluată", a scris, pe Twitter, Patrick Chovanex, director general al Silvercrest Asset Management, potrivit CNN.
Bursa de la Shanghai a înregistrat miercuri la deschidere o cădere de 6,97%, iar bursa de la Shenzhen a deschis şi ea şedinţa în scădere puternică de 4,07%. Potrivit Bloomberg, a fost decisă întreruperea cotării a 1.249 de titluri la bursele de la Shanghai şi Shenzhen, adică 43% din societăţile cotate şi aproximativ o treime din capitalizarea pieţei bursiere.
În trei săptămâni, valoarea acţiunilor chineze a scăzut cu aproape 30%, în pofida măsurilor de urgenţă adoptate de autorităţi, iar unii investitori se tem că turbulenţele de pe piaţa bursieră chineză vor afecta economia reală.
"Nu am mai văzut acest gen de scădere până acum. Nu cred că cineva a mai văzut. Lichiditatea s-a golit complet. Iniţial, mulţi voiau să păstreze blue chips-uri. Însă, având în vedere că multe acţiuni sunt suspendate de la tranzacţionare, singura modalitate a de reduce expunerea la risc este să vândă blue chips-uri", a declarat Du Changchun, analist la Northeast Securities.
Spre deosebire de alte mari pieţe bursiere, care sunt dominate de managerii profesionişti de fonduri, investitorii de retail sunt responsabili pentru aproximativ 85% din tranzacţiile de pe piaţa bursieră chineză, ceea ce creşte volatilitatea. Reducerea surprinzătoare a dobânzii de politică monetară la finele lunii iunie, relaxarea marjelor de tranzacţionare şi alte măsuri de stabilizare nu au reuşit să îi calmeze pe investitori.
Seria măsurilor de sprijin a continuat miercuri. Guvernul de la Beijing a anunţat că firmele de asigurări au permisiunea de a investi 10% din fondurile lor în acţiuni blue chips (faţă de 5% anterior). De asemenea, Banca centrală a Chinei a promis că va furniza şi mai multă lichiditate pentru a finanţa achiziţiile de acţiuni ale firmelor de brokeraj. Aceasta, după ce sâmbătă principalele 21 de companii de brokeraj chineze au promis că vor investi peste 19 miliarde de dolari în produse financiare bursiere.
Chiar dacă criza din Grecia este unul din factorii care contribuie la sentimentul de panică, motivul principal al corecţiei burselor continentale chineze este unul local.
Bursa de la Shanghai a crescut cu 150% în 12 luni, fiind deconectată, practic, de economia reală, iar experţii se aşteptau la o revenire. Prăbuşirea pieţelor bursiere este o nouă problemă pentru liderii chinezi, care se străduiesc deja să evite o aterizare dură a economiei chineze.
Autoritatea reglementatoare din China a demarat, joi, o anchetă privind situaţia din ţară, privind suspiciuni de manipulare a pieţei, trasmite CNBC. Potrivit publicaţiei, Autoritatea a format o echipă care să investigheze "indicii de manipulare ilegală în cadrul pieţei", a anunţat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Zhang Xiaojun. "Cazurile care îndeplinesc standardele legale vor fi investigate imediat, analizate în mod serios în conformitate cu legea, iar cele ce privesc suspiciuni de infracţiuni vor fi tranferate către poliţie pentru investigaţii", a spus oficialul. Între timp, China Financial Futures Exchange a suspendat 19 conturi, în ultima lună, pentru vânzare în lipsă, a spus o sursă, pentru Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2015, 10:46)
Socialismul victorios in lupta cu capitalismul decadent.
1.1. Te înșeli (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.07.2015, 11:44)
Este mai degrabă capitalismul sălbatic al anilor '30 față de capitalismul oligarhic al sec XXI. Atenție la faptul că 85% dintre tranzacții sunt făcute de retailers. Așa era în anii 30 pe piața americană. Acum majoritatea tranzacțiilor sunt instituționale sau high frequency.
"According to estimates from Rosenblatt Securities, as much as two-thirds of all stock trades in the U.S. from 2008 to 2011 were executed by high-frequency firms; today it’s about half."
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2015, 15:34)
Buey, aia macar au ce sa prabuseasca. Noi avem decat ASF. Cand se prabuseste? Never ever!!Decat niste sinecuristi poate si platiti de majoritari!!