ALERT/ CONDAMNAT LA UN AN CU SUSPENDARE ÎN DOSARUL "REFERENDUMUL" Liviu Dragnea şi-a dat demisia din Guvern

A.C.
Anticorupţie / 15 mai 2015

Liviu Dragnea şi-a dat demisia din Guvern

Actualizare 14:27 Ponta: "Toate scrutinele trebuie să aibă alt specific dacă îndemnarea la vot este faptă penală"

Toate scrutinele de vot de orice tip din România trebuie să aibă un alt specific dacă şi în viitor se va considera că este comisă o faptă penală prin îndemnarea oamenilor să vină la vot, iar această problemă trebuie rezolvată, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Liviu Dragnea a precizat că se consideră în continuare nevinovat, dar că a luat act de decizia instanţei, neştiind însă care va fi motivarea deciziei.

Dragnea a afirmat totdată că nu ştie cum mai poate fi organizată o campanie electorală dacă prezenţa la vot este considerată de către o instanţă drept folos necuvenit şi a apreciat că decizia instanţei în cazul său reprezintă un precedent periculos, care poate afecta democraţia şi libertatea partidelor de a îndemna oamenii să vină la vot.

---------

Actualizare 14:17 Ponta: "Noul ministru al Dezvoltării şi Administraţiei Publice, nominalizat după discuţii cu Iohannis"

Persoana care va ocupa postul de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, rămas vacant după demisia lui Liviu Dragnea, va fi nominalizată după discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis, a anunţat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

---------

Actualizare 12:35

Liviu Dragnea a anunţat că şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi din funcţia de preşedinte executiv al PSD.

----------

Actualizare 11:08 Dragnea a venit la Guvern

Liviu Dragnea a venit la Guvern în contextul în care este aşteptat să demisioneze din funcţia de ministru al Dezvoltării şi Administraţiei, având în vedere declaraţiile sale anterioare legate de o condamnare în dosarul "Referendumul", potrivit surselor din presă.

-------------------

Actualizare 09:03

Liviu Dragnea a fost condamnat, azi de Înalta Curte, în dosarul "Referendumul" la un an de închisoare cu suspendare, decizia instanţei nefiind definitivă, potrivit surselor din presă.

------------

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor da, astăzi, sentinţa în dosarul în care ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, este acuzat, alături de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

În februarie 2014, doi dintre inculpaţi, Marius şi Simona Preduţ, şi-au recunoscut vinovăţia, ei fiind condamnaţi la câte un an şi patru luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

În cadrul procesului au fost audiate sute de persoane în calitate de martori, printre care s-a aflat şi premierul Victor Ponta.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar şi de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 şi 13 iulie 2012, destinate organizaţiilor judeţene de partid, respectiv preşedinţilor şi directorilor de campanie, dar şi primarilor din ţară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obţinerea participării la vot a alegătorilor, în proporţie de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) şi, de asemenea, să propună prefecţilor înfiinţarea de secţii de votare în staţiunile turistice, care nu sunt ele însele unităţi administrativ-teritoriale", arată DNA.

În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii judeţeni de campanie/ primarii/ activiştii de partid, mai preciza DNA.

Sistemul informatic avea două componente IT: o componentă ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real şi între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat ''1855'' ori prin recepţionarea de mesaje de la acest număr şi o aplicaţie internet ce dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (aşa-numiţii ''coordonatori judeţeni'' sau ''coordonatori'') să obţină în timp real informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în toate secţiile, precum şi să introducă manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro.

DNA mai preciza că accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe bază de nume de utilizator şi parolă primite anterior prin canalul de comunicaţii SMS grupat în jurul numărului telefonic 1855, iar pentru membrii secţiilor de votare şi alte persoane prin obţinerea autorizării din partea utilizatorilor.

Acest sistem informatic asigura comunicarea în fiecare oră a prezenţei la vot a cetăţenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid să identifice secţiile de vot cu o prezenţă slabă la urne, comunicarea de mesaje, conţinând ordine sau recomandări coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege, precum şi obţinerea de informaţii precise, în timpul procesului de votare (şi nu după orele 23,00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secţiile de pe tot cuprinsul ţării, respectiv câte voturi ''Da'' şi câte ''Nu'' au fost exprimate.

"De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4.400 de comunicări de acest tip, recepţionate în timpul desfăşurării votului", susţine DNA.

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiaţi ai săi (membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean) să facă tot ce le stă în putinţă, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.

Potrivit DNA, demersul lui Dragnea a fost susţinut de 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, în sarcina cărora s-a reţinut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

Printre cei trimişi în judecată se află şi Daniel Răboj, primarul comunei Bragadiru, judeţul Teleorman, pentru dare de mită.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Aceasta este o condamnare "politica". 

    Ponta trebuie sa-si dea demisia; a spus ca daca se la sa cu condamnarea (lui Dragnea) va demisiona.

    Poftiti domnule Ponta, aveti drumul deschis. 

    1. Rectificare: ... condamnare "politica" in sensul ca trebuia sa ia mai mult si cu executare. 

    Si se facu lumina!

    Iata, dragi romani, cine/cum au ajuns sa ne conduca destinele. 

    Asa va fi condamnat si Ponta pentru referirile despren implicarea institutiei presedintiale in defrisari. 

    Drragnea condamnat pentru ca a chemat oamenii la vot si Basesc presedinte si liber pentru ca a indemnat oamenii SA NU SE PREZINTE la vot. Justitia din Romania s-a facut de ras pentru ca o componenta a acesteia, procuratura a decis sa nu cerceteze decat faptele faute de o parte, cealalta parte fiind lasata in pace. Justitie este atunci cand AMBELE parti raspund in fata legii, altfel este folosirea statului in interes personal.

    1. Nu chemarea la vot se pedepste prin lege si nici indemnul de a nu se prezenta la vot. In articol sunt prezentate foarte clar, inclusiv pentru postacii de partid si consumatorii de A3 si RTV, ilegalitatile constatate,

      În Piatra Olt s-a furat masiv, au spus-o cei doi care și-au recunoscut fapta. Într-o comună/orașel cu 8000 de locuitori, consilierul PSD făcea planurile pentru fraudă. Nimeni însă nu a publicat legătura dintre acesta și Dragnea.

       

      Singurul lucru pe care DNA a putut să-l scoată este "Organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe! Aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria". 

      Ce este trist în toată această afacere este lipsa anchetării primăriilor băsiste unde oamenii au fost pe față descurajați în a merge la vot (iar unii bătuți). Pe când o condamnare cu suspendare și pentru un primar care amenință "îți tai ajutorul dacă te prind la vot"? 

      impiedicarea votului se pedepseste penal dar nu o cerceteaza nimeni. Tot articolul este despre mobilizarea alegatorilor la vot si eu nu vad nici o fapta penala pe care Dragnea sa o fi comis. Zi-mi si mie ce fapta a comis Dragnea in afara de indemnul la vot . Disproportia din comportamentul organelor statului fata de cele doua tabere Pro si Contra Basescu este fara echivoc si imposibil de contestat. Faptul ca nu exista nici o cercetare pentru impiedicarea votului (desi se stiu firme care au retinut buletinul salariatilor) este suficient. Faptele penale ale lui Dragnea se stiu de asemenea totusi nici una nu are legatura cu referendumul.

      Lasa-l "eu"asta nu pricepe/nu poate face distinctia. 

      Daca nu vezi.....da-mi adresa si-ti trimit niste ochelari de cal/le pun dioptrii mari/le colorez, poate, poate...... 

      "EU"...Credema ca nu sunt un parti=oris a nimanui,nici a lui Dragnea nici a lui Basescu. ,dar e o mare diferenta intre actiunile petrecute la acel referendum ,facute de unul si altul. Dragnea a avut o "organizare" impecabila...,care inafara de un IT bine pus si preconceput inainte de data referendumului ,sa lasat printre altele cu multe promisiuni materiale ( mita electorala ) in toate organizatiile unde avea influienta.

      Iar tantalaul de Basescu nu stia ce vrea: Odata haidati la vot...odata nu mai veniti... ,treaba fiind vizibila pe TV.... Dar Dragnea totul a aranjat ca la "carte" ..totul premeditat ,ascuns si influient..Martorii carora li sa promis cate ceva ...MULT ...,n-au mai zis nimic la audieri deoarece le-a fost frica ca intra in complice cu Dragnea ... Asa ca "EU" draga mai analizeaza putin. 

      Indiferent care din alegerile la care a participat Basescu ar fi fost anchetata sunt convins ca ar fi iesit la iveala lucrurimult mai indreptatite de ani de puscarie decat acel referendum la care il faci pe basescu sa para diletant, uitand presiunea pusa pe CCR sa accepte la referendum listele de la parlamentare si de acolo plecand toata capcana legata de qvorum. Eu sunt apolitic, imi este la fel de scarba de Basescu, de Dragnea sau de orice produs al PD-ului pentru ca nu mai platesc odata pentru toate furturile si nemerniciile comise. Rafielile intre taberele de ticalosi nu le pun la socoteala neavand nici un fel de simpatie nici pentru plesnitoarea din Tecuci, nici pentru vampa de Plescoi nici pentru Dragnea nici pentru Blaga.

    Persoana care va ocupa postul de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, rămas vacant după demisia lui Liviu Dragnea, va fi nominalizată după discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis, a anunţat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

    Dar persoana dupa Ponta?..... 

    A luat un an dupa ce a carat prostii cu autobuzul la vot. Apai eu care i-am carat pentru el cit trebuie sa iau ?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb