Actualizare :GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, MINISTERUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI:
"Statul român şi UE ne aşteaptă să le luăm banii"
Autorităţile noastre au o serie de proiecte prin care să susţină dezvoltarea antreprenoriatului feminin, a spus Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, afirmând: "Statul român şi Uniunea Europeană ne aşteaptă să le luăm banii".
Domnia să a menţionat că, printre programele existente, se numără atât Start Up Nation, cât şi unele programe care se adresează in principal femeilor din mediul rural care doresc să înceapă activităţi de mestesugărit şi artizanat şi programe elveţiene pentru femeile antreprenor din România (cu dobânzi preferenţiale şi sprijin pe partea de logistică). "Există multe şanse, dar important este să le încercăm", a conchis doamna Voicilă.
V.D.
----------
Actualizare : ANCA VLAD, PREŞEDINTELE FILDAS - CATENA GRUP: "Am ajuns de la 7 la 6.000 de angajaţi prin dezvoltare şi reinvestire permanentă"
Afacerea Fildas - Catena Grup a pornit cu 7 salariaţi, iar după 27 de ani de existenţă a ajuns să numere 6000, evoluţie care se datorează dezvoltării şi investiţiilor realizate permanent, conform doamnei Anca Vlad, preşedintele companiei.
Domnia sa spune: "De la 7 la 6.000 de salariaţi se ajunge în timp, în cei 27 de ani care au trecut, prin dezvoltare asumată şi reinvestire permanentă. Toate profiturile, tot ce am câştigat an de an am reinvestit pentru creştere".
În acest context, Anca Vlad îşi exprimă "rezerva" faţă de femeia antreprenor din România, considerând că aceastea nu îşi asumă destule riscuri şi nu vor să crească pe măsura posibilităţilor pe care le are. În opinia doamnei Vlad, o femeie antreprenor are toate datele să construiască o afacere mare.
A.V.
------------
Cel mai aspru aspect cu care trebuie să se lupte o femeie este prejudecata insuccesului, consideră deputatul PNL Raluca Turcan. Aceasta susţine că prejudecata insuccesului unei femei se transformă în insuccesul femeilor, în general. Raluca Turcan a menţionat: "Este important să nu apară sentimentul de frustrare, pentru că atunci ne ratăm misiunea socială. Am experimentat şi lipsa de solidaritate a doamnelor faţă de doamne. Voturile pentru doamne vin mai mult de la bărbaţi. Suntem la polul opus faţă de comportamentul din ţările nordice, cum ar fi Suedia sau Norvegia, unde rolul femeii nu este perceput să stea acasă, cum e la noi". Referitor la rolul femeii în politică, deputatul liberal a menţionat: "Puţină lume are capacitatea de a-şi asuma expunerea publică. Odată asumată o meserie publică, trebuie asumat şi riscul unui insucces. Dacă ajungi să nu ai succes, atunci aduci o influenţă negativă inclusiv in jurul tău. Dacă ai insucces, asta afectează latura frumoasă, plină de energie a femeii. Dar nu există om politic care să nu fi citit lucruri total neadevărate despre el, şi cu toate acestea trebuie să reziste".
Raluca Turcan a transmis că femeile trebuie să încerce să folosească un instrument la care, în general, nu au cultură să apeleze aşa cum ar trebui - legea. "Trebuie să arătăm că şi doamnele, prin recursul la lege, îşi caută şi îşi obţin dreptatea, (...) prin promovarea anumitor legi cum ar fi cele de combatere a violenţei domestice şi a discriminării sau Codul Civil"