ALERT / DIN CAUZA NEREGULILOR LA SECŢIILE DE VOT DIN STRĂINĂTATE, Titus Corlăţean a demisionat de la MAE

V.B.
Politică / 10 noiembrie 2014

Actualizare 17:35 Băsescu, către Meleşcanu: "Nici pe dumneavoastră nu v-aş fi numit, având în vedere întâmplările ultimului an de la SIE"

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus astăzi lui Teodor Meleşcanu, înainte ca acesta să depună jurământul, că nu l-ar fi numit ministru al Afacerilor Externe, "având în vedere întâmplările ultimului an de la SIE".

"Înainte de depunerea jurământului, vreau să observ că demisia domnului Corlăţean a intervenit prea târziu. Dânsul trebuia să îşi asume eşecul din data de 2 (noiembrie - n.r.) noaptea. Vreau să ştiti, domnule ministru, că nici pe dumneavoastră nu v-aş fi numit, având în vedere întâmplările din ultimul an de mandat al dumneavoastră la SIE, dar o fac datorită urgenţei şi mai ales că am rămas cu o declaraţie a dumneavoastră în minte că, dacă aţi fi fost ministru de Externe, nu s-ar fi întâmplat ce s-a întâmplat cu votul din diaspora", a spus şeful statului.

---

Actualizare 17:19 Cele două decrete au fost publicate în Monitorul Oficial

Decretul prin care preşedintele Traian Băsescu ia act de demisia lui Titus Corlăţean din funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi cel prin care şeful statului îl numeşte pe Teodor Meleşcanu în locul lui Corlăţean au fost publicate, în această după-amiază, în Monitorul Oficial.

Conform primului decret, Băsescu constată încetarea funcţiei lui Corlăţean de membru al Guvernului.

---

Actualizare 16:00 Băsescu a semnat decretele pentru Corlăţean şi Meleşcanu

Preşedintele Traian Băsescu a semnat astăzi decretul prin care ia act de demisia lui Titus Corlăţean din funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi din calitatea de membru al Guvernului.

De asemenea, Băsescu a semnat decretul de numire a lui Teodor Meleşcanu ca ministru al Afacerilor Externe.

---

Actualizare 14:36 Diaspora, nemulţumită doar cu demisia lui Corlăţean: cere 1.000 de secţii de vot

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) consideră drept "justificată" demisia lui Titus Corlăţean de la conducerea MAE, dar o califică drept "insuficientă", cerând 1.000 de secţii de vot în străinătate, precum şi dublarea personalului şi a ştampilelor în secţiile existente.

"Am luat cunoştinţă de demisia domnului Titus Corlatean din fruntea Ministerului Afacerilor Externe din România. Considerăm că această demisie este justificată ţinând cont de proasta organizare a alegerilor din 2 noiembrie în diaspora, cât şi lipsa soluţiilor pentru a rezolva problemele organizării celor din 16 noiembrie. Totuşi, considerăm că demisia domnului Corlatean este insuficientă. Noi cerem 1000 secţii de vot, dublarea numărului personalului şi a ştampilelor în secţiile deja existenţe", se arată într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

FADERE îi cere premierului Victor Ponta "formarea unui comitet de criză care să găsească soluţii viabile care să garantizeze votul românilor din diaspora".

Daniel Tecu, preşedintele FADERE, a declarat: "La iniţiativa FADERE, Federaţia asociaţiilor de români din Europa, duminică 9 noiembrie, românii din mai multe oraşe europene: Dublin, Paris, Madrid, Londra şi Viena au ieşit în stradă pentru a cere Guvernului României garantizarea dreptului de a vota. Este pentru prima dată când românii din diaspora au strigat la unison: < vrem să votăm! > şi este pentru prima dată când românii din ţară le-au sărit în ajutor. Vom ieşi în stradă ori de câte ori va fi nevoie până când dreptul la vot ne va fi garantat".

---

Actualizare 14:12 Ponta îl propune pe Meleşcanu la şefia Externelor

Premierul Victor Ponta a anunţat, în urmă cu puţin timp, că l-a propus pe Teodor Meleşcanu pentru şefia Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Prim-ministrul a precizat că i-a trimis propunerea preşedintelui Traian Băsescu.

Şeful Executivului a explicat: "Am avut o discuţie cu domnul ministru Corlăţean. Am acceptat demisia acestuia şi am trimis către preşedintele Traian Băsescu propunerea ca domnul Teodor Meleşcanu să ocupe funcţia de ministru de Externe în perioada imediat următoare, să organizeze conform dispoziţiilor legale şi dispoziţiilor BEC desfăşurarea votului în diaspora şi, în acest fel, dreptul fundamental la vot al oricărui cetăţean român să fie respectat, dar totul cu respectarea legii şi a instituţiilor publice care vor rezista până în 16 (noiembrie - n.r.) şi, evident, după aceea presiunilor ilegale şi ilegitime făcute de către cel care pe 16 seara va fi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu".

Prim-ministrul a mai spus că aşteaptă ca Băsescu să stabilească ora la care Meleşcanu depune jurământul, "pentru ca acesta să poată să-şi preia imediat atribuţiile, să se ocupe de ceea ce înseamnă buna funcţionare a MAE".

---

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a anunţat astăzi că şi-a înaintat demisia premierului Victor Ponta, în urma neregulilor înregistrate la secţiile de vot din străinătate.

Demnitarul a declarat: "După cum este cunoscut, MAE a informat, în ultimele zile (inclusiv pe parcursul weekendului), în legătură cu măsurile adoptate pentru sprijinirea în cât mai bune condiţii a turului doi al alegerilor prezidenţiale. MAE a pus la dipoziţia BEC o echipă de aproximativ 800 de diplomaţi pentru suplimentarea birourilor secţiilor de votare. Am anunţat creşterea numărului de cabine în secţiile de vot. Instituţia Ministerului Afacerilor Externe a făcut şi va continua să facă tot ce este necesar şi legal pentru exercitarea dreptului la vot în străinătate. După hotărârea BEC adoptată marţea trecută, am fost informaţi de apariţia unui al doilea comunicat al BEC. În noaptea de vineri spre sâmbătă, la 23:58, am primit la sediul ministerului un comunicat şi o adresă în care Biroul Electoral Central ne comunică inexistenţa unui impediment legal referitor la organizaea unor noi secţii de votare în străinătate. Ca ministru, am obligaţia să asigur respectarea legalităţii. Ca urmare a celor spuse mai devreme, l-am informat pe prim-ministrul Victor Ponta că am decis să-mi depun mandatul de minstru al Afacerilor Externe".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De frica dna...

    Fuga i rusinoasa, dar mai sanatoasa.... 

    Urmatoarea mutare: in cateva zile Victor Ponta isi va da demisia de la pupitrul PSD ( dar nu pentru ca ar fi pupat presedintia) si uite'asa vine iarna si inghetul. Prietenii stiu care inghet!. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb