ALERT Presa străină: Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, reţinut pentru trafic de influenţă

Valentin Busuioc
Internaţional / 1 iulie 2014

Presa străină: Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, reţinut pentru trafic de influenţă

Sarkozy riscă până la 10 ani de închisoare

Actualizare 11:55: Sarkozy, bănuit că a fost finanţat de Gaddafi în campania din 2007

Al Jazeera relatează că Nicolas Sarkzoy (59 de ani) ar fi încercat să obţină informaţii interne de la unul dintre magistraţi şi ar fi fost informat de acesta că telefonul mobil al fostului preşedinte fusese ascultat de judecătorii ce investigau presupusa finanţare a campaniei prezidenţiale a lui Sarkozy din 2007 de către fostul dictator din Libia, Muammar Gaddafi.

Altă persoană care aşteaptă procesul, în acest dosar, este trezorierul de campanie al fostului şef de stat. Cazul ar putea fi "devastator" pentru speranţele lui Sarkozy de a reveni pe scena politică, pentru campania prezidenţială din 2017, consideră jurnaliştii de la Al Jazeera.

Potrivit legii franceze, suspecţii de infracţiuni pot fi reţinuţi până la 48 de ore, trebuind apoi să fie puşi sub acuzare sau eliberaţi.

Nicolas Sarkozy este suspectat că ar fi fost ajutat de Gaddafi în 2007 cu până la 70 milioane dolari, precum şi cu plicuri de bani de la cea mai bogată femeie din Franţa, Liliane Bettencourt (91 de ani), moştenitoarea imperiului L'Oreal. Fostul preşedinte a respins acuzaţiile legate de dictatorul libian, considerându-le "ridicole". Anul trecut, Sarkozy a fost achitat de acuzaţia legată de Bettencourt, instanţa stabilind că femeia nu se afla în deplinătatea facultăţilor mintale.

Investigaţia privindu-l pe Gaddafi este în derulare. În acest caz, anul trecut, judecătorii au obţinut autorizaţia de interceptare a lui Nicolas Sarkozy, un caz fără precedent în istoria Franţei, în ceea ce-l priveşte pe un fost preşedinte al republicii. După patru luni de lucru fără rezultate, magistraţii au descoperi că Sarkozy avea un telefon secret înregistrat pe un nume fals. Conversaţiile cu avocatul Herzog, stocate pe dispozitivul respectiv, au fost cele care au constituit probă împotriva lui Sarkozy.

Fragmente de interceptări ajunse în presă sugerează că Nicolas Sarkozy a avut de partea lui un judecător. Acesta ar fi încercat să influenţeze rezultatul deliberărilor legale confidenţiale din cazul Bettencourt, în schimbul sprijinului promis de fostul şef de stat, privind un post bine plătit în Monaco. Altă idee desprinsă de mass media din aceste interceptări sugerează că fostul lider francez avea un informator într-o poziţie-cheie, care i-a dezvăluit că poliţia urma să facă percheziţii în birourile lui Sarkozy, într-o anchetă ce îl viza.

În Franţa, o astfel de imixtiune în procesul judiciar este considerată trafic de influenţă şi se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare.

Nicolas Sarkozy a condamnat interceptarea telefoanelor sale, comparând-o cu metodele serviciului de securitate Stasi, din fosta Republică Democrată Germană (RDG).

Pe de altă parte, permisiunea de a fi interceptate conversaţiile între un avocat şi clientul lui au ridicat semne de întrebare privind corectitudinea legilor franceze.

În afară de acestea, Sarkozy a fost recent implicat într-un scandal vizând finanţarea campaniei sale de realegere din 2012.

Alt scandal pus sub investigaţie se referă la suspiciunea că fostul şef de stat ar fi ajutat la finanţarea ilegală, de către un traficant de arme pakistanez, a campaniei prezidenţiale din 1995 a candidatului Edouard Balladur, prim-ministru între 1993 şi 1995, ultimii doi ani ai mandatului preşedintelui François Mitterrand.

Nu în ultimul rând, Nicolas Sarkozy este învinuit că, în timpul mandatului prezidenţial, a plătit din bani publici contracte privind sondaje pentru partidul din partea căruia candidase şi i-a acordat aceste contracte unui apropiat politic.

---

Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, a fost reţinut, în urmă cu puţin timp, pentru 24 de ore, fiind suspectat de trafic de influenţă, transmite BBC, citând surse judiciare.

Le Point scrie că procurorii i-au reţinut ieri pe avocatul lui Sarkozy, Thierry Herzog, şi pe doi înalţi magistraţi, într-o anchetă de trafic de influenţă şi violare a secretului de anchetă, în care este citat fostul şef de stat. Oficiul anticorupţie al poliţiei judiciare cercetează dacă Nicolas Sarkozy, ajutat de Herzog, a încercat să obţină informaţii de la un magistrat de rang înalt despre o anchetă care îl viza, promiţându-i, în schimb, magistratului un post important.

Reuters scrie că Sarkozy a fost adus în această dimineaţă, pentru audieri, la sediul anchetatorilor din Nanterre, o suburbie vestică a Parisului.

Potrivit AFP, cei doi magistraţi reţinuţi sunt Gilbert Azibert (avocat general al Curţii de Casaţie, bănuit că ar fi primit promisiunea unui post de prestigiu) şi alt avocat al instanţei, Patrick Sassoust.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Vedeti, se intampla si la case mai mari! 

    1. Stai jos, esti [...]!

      Se pregătește tovarășul patriei. Îl așteaptă răcoarea eternă. Suferința slugilor e abia la început.

    Uraaaaaa! Se poate deci: Berlusconi, Sarkozi, Nastase si il asteptam cu interea pe Basescu.

    1. O sa fi dezamagit. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb