ALERT Şeful ANI, Horia Georgescu, a fost reţinut

Alexandru Costea
Anticorupţie / 16 martie 2015

Şeful ANI, Horia Georgescu, a fost reţinut

Actualizare 18:32 Preşedintele Consiliului Naţional de Integritate: "Reţinerea lui Georgescu nu are legătură cu activitatea sa în ANI"

Preşedintele Consiliului Naţional de Integritate (CNI), Ciprian Ciucu, a scris, astăzi, pe Facebook, că nu comentează reţinerea şefului ANI, Horia Georgescu, până joi, când va avea loc prima întâlnire de lucru a CNI. Totuşi, Ciucu a vorbit despre "evidenţa" că motivul reţinerii lui Georgescu nu are legătură cu activitatea sa în ANI.

"Prefer să am o poziţie comună ce va fi dezbătută/discutată cu colegii din CNI", a punctat Ciprian Ciucu.

Oficialul a menţionat că instituţia pe care o conduce are o componenţă nouă, actualii membri întâlnindu-se faţă în faţă în această calitate o singură dată.

"În acest context, consider că o poziţie comună, pe baza unei analize «la rece» a situaţiei create, va fi de natură să menţină într-o mai bună măsură încrederea în ANI", a mai transmis şeful CNI.

(V.B.)

---

Actualizare 17:15 Surse: fostă consilieră a lui Oprea, reţinută tot pentru abuz în serviciu

Ingrid Mocanu Popa este urmărită penal de DNA pentru spionaj

Ingrid Mocanu Popa, fost vicepreşedinte al ANRP şi fost consilier al ministrului de Interne Gabriel Oprea, a primit, astăzi, mandat DNA de reţinere pentru 24 de ore, fiind învinuită de aceeaşi infracţiune ca Horia Georgescu şi Ingrid Zaarour: abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, ne-au declarat surse judiciare.

La mijlocul lunii ianuarie, DNA a pus-o sub urmărire penală pe Ingrid Mocanu Popa pentru că ar fi fotocopiat documente cu informaţii nepublice (ca să obţină foloase) şi ar fi luat informaţii din documente ale DNA ce priveau două dosare.

(Valentin Busuioc)

---

Actualizare 16:15 Surse: Fosta şefă a ANRP Ingrid Zaarour, pusă sub control judiciar în dosarul lui Horia Georgescu

Ingrid Zaarour, fosta şefă a ANRP, a fost plasată sub control judiciar de procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul în care Horia Georgescu, şeful ANI, a fost reţinut timp de 24 de ore, ne-au declarat surse judiciare.

(E.D.)

---

Actualizare 14:21 DNA: Comisia din care făcea parte Horia Georgescu a supraevaluat bunuri imobile cu 75.000.000 euro

Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făcea parte şi Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare corespunzătoare unui număr de 3 dosare de despăgubire, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul lunii ianuarie 2015, Guvernul României - Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făcea parte şi inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experţii evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, a dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei precum şi unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate.

Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ).

Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc. privind tranzacţiile deja efectuate/certe cu proprietăţi imobiliare similare.

În două cazuri evaluatorii desemnaţi au utilizat, în cadrul metodei comparaţiei directe, "comparabile" constând în anunţuri de vânzare publicate online sau în ziare, fără a purta corespondenţă cu deţinătorii de informaţii privind tranzacţiile certe cu proprietăţi imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina preţul real al pieţei imobiliare.

Concluzionând, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor 3 dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi nici prevederile art. 10 alin. 6 şi 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Horia Georgescu va fi prezentat mâine, 17 martie 2015, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(E.D.)

---

Actualizare 14:03

Horia Georgescu, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, a fost reţinut astăzi de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, legat de retrocedări în cazul unor imobile supraevaluate, el fiind scos din sediul DNA încătuşat după câteva ore de audieri. Horia Georgescu a fost urcat într-o maşină cu care va fi dus în Arestul Poliţiei Capitalei.

(E.D.)

---

Actualizare 11:22 Fosta şefă ANRP, Ingrid Zaarour, audiată la DNA

La sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost adusă pentru audieri şi Ingrid Zaarour, fostă şefă a ANRP până în 2009 (în perioada Guvernului Tăriceanu).

Ingrid Zaarour a ocupat funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, până în 2009, când conducerea instituţiei fiind preluată de către Ancuţa Gianina Oprea, consiliera preşedintelui PSD Mircea Geoană.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 09:53 Deputatul Theodor Nicolescu, adus cu mandat la DNA, în acelaşi dosar în care este audiat şi şeful ANI

Deputatul PNL Theodor Cătălin Nicolescu a fost adus cu mandat la DNA, în această dimineaţă, în acelaşi dosar în care este audiat şi şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, potrivit surselor din presă.

Theodor Cătălin Nicolescu, deputat ales într-un colegiu din judeţul Argeş, care din septembrie 2014 este vicepreşedintele Comisiei judicice din Camera Deputaţilor, nu a dorit să facă nicio declaraţie când a fost adus de anchetatori la sediul DNA.

Deputatul Nicolescu a fost vicepreşedinte al ANRP în perioada octombrie 2005 - mai 2008.

--------------

Actualizare 09:42 Surse: Georgescu, suspectat de abuz în serviciu

Şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, adus cu mandat la DNA, este suspectat de abuz în serviciu, într-un dosar deschis în urma unei sesizări a ANRP privind retrocedări în cazul unor imobile supraevaluate, au declarat, pentru presa centrală, surse judiciare.

------------

Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a fost adus cu mandat la DNA pentru a fi audiat, transmit surse din presă.

Horia Georgescu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 08:15, fiind însoţit de anchetatorii care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele şefului ANI.

Întrebat, la intrarea în sediul DNA, în ce dosar va da declaraţii, Horia Geogescu a spus că nu ştie despre ce cauză este vorba.

Potrivit surselor din presă, Horia Georgescu ar urma să fie audiat într-un dosar disjuns din cel în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru restituirea ilegală, de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a unui teren supraevaluat.

Horia Georgescu, în vârstă de 38 de ani, este preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate din aprilie 2012.

În perioada 15 august 1993 - 1 mai 2004, Georgescu a fost consilier la SC Imperial SRL Braşov. Din mai 2004 până în martie 2007, Geogescu a lucrat ca specialist în investigaţii financiare în domeniul protecţiei intereselor financiare ale Uniunii Europene la Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie. Ulterior, Horia Georgescu a fost consilier asistent personal Cabinet secretar de stat - preşedinte la Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

În perioada mai-iulie 2007, Georgescu a fost consilier personal al ministrului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, apoi a devenit consilierul ministrului Justiţiei (iulie 2007 - noiembrie 2008). Totodată, din aprilie până în noiembrie 2008 a fost consilier al ministrului - detaşat cu atribuţii de secretar general la Agenţia Naţională de Integritate.

Începând din noiembrie 2008 şi până în aprilie 2012, Horia Georgescu a fost secretar general al ANI.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. H. Georgescu este pe postul " Lupul pazeste oile"

    Incredibil dar adevarat! Zi de zi ne dam seama ca am fost condusi politic, lasand chiar administrarea averii nationale si a dezvoltarii romanesti pe mana unor oameni nu incapabili, ci foarte inteligenti, versatili, care si-au pus in valoare atuurile doar pentru a fura pur si simplu. A fura, asa cum fac toti hotii, indiferent de obiectul furat. Nu au furat pentru a supravietui, au furat pentru a fi mai bogati. Nu s-au oprit la primele furturi ci au dus aceasta activitate la nivel de arta. Nici macar nu au avut de gand sa puna la munca capitalul facut din primele furturi, ci pur si simplu au inventat si specializat metodele de furt din averea publica, ajutandu-se de politicieni, sustinandu-i pentru asta. De neimaginat poate pentru noi, ne regasim intr-o situatie penibila: am fost niste oi care ne-am lasat paziti de lupi, de fapt de niste monstrii. Niste monstri care prin actiunile lor au cauzat morti, au cauzat disperari, au cauzat sinucideri, au cauzat o situatie pe care Europa nu o poate intelege. Oare sa fi fost decembrie 2014 rascrucea acestei situatii care a inceput in decembrie 1989, schimbarea de directie, scanteia unei revolutii, poate nesangeroasa, de care avem nevoie pentru a normaliza social o natiune suferinda si bezmetica? Oare sa speram ca se normalizeaza viata noastra?

    1. cind apar si citiva evaluatori in catuse?

      [darian-turcas-neacsu eugenia>>.. 

      Eu nu stiu daca o sa apara...dar am incredere in justitia romanesca...Obligatoriu fiecare tara trebuie sa aiba idiotii ei...m-am oferit voluntar...

      acest JEG moral numit horea a chinuit aiurea cativa oameni extrem de onesti.Ar trebui ca sa i se cera inapoi salariul din ultimii 4 ani pt. fals intelectual oricum pt. abuz de functia chiar nu stiu de ce nu e acuzat...sa pierzi de 6 ori acelali proces si sa te incapatineai (pe banii statului) sa faci recurs fara sa ai o proba in plus , adica sa pui la indioala de 6 ori judecata unor judecatori inseamna nesimtire si cel putin multa prostie ori paranoia!

    Si privatizari de hoteluri(turism), terenuri etc sau facut la fel cu cate un raport aranjat cu anunturi de la mica publicitate dar nu in sensul supraevaluarii ca platea statul ci prin diminuarea valorii reale a imobilelor ca vindea statul.

    1. vezi hotelurile din neptun-olimp ale micula brothers...dar dupa atatia ani...oare mai conteaza?

    Bravo, ba Theraflu, vad ca te pricepi la toate.

    In sfarsit, ti-a cazut fisa, daca stii ce-i aia. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb