ALERT / SUCCESUL OFERTEI ELECTRICA: ÎNCREDERE ÎN REFORMĂ SAU DOAR INTERES PENTRU DISCOUNT? Cererea pentru Electrica, de peste două ori mai mare decât oferta

A.Z., I.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iunie 2014

Cererea pentru Electrica, de peste două ori mai mare decât oferta

Autorităţile vor creşterea alocării segmentului de retail de la 5% la 7%

Actualizare 15:50 Departamentul de Energie: "Oferta a fost suprasubscrisă confortabil"

Departamentul pentru Energie anunţă încheierea cu succes, ieri seară, a ofertei publice primare iniţiale de acţiuni ale companiei Electrica SA, autoritatea considerând că "oferta a fost suprasubscrisă confortabil, atât pe tranşa de retail, cât şi pe tranşa investitorilor instituţionali".

Vă prezentăm, mai jos, comunicatul integral al Departamentului:

"Departamentul pentru Energie anunţă încheierea cu succes în seara zilei de 25 iunie 2014 a ofertei publice primare iniţiale de acţiuni Electrica SA, societate aflată în administrarea departamentului. Oferta a fost suprasubscrisă confortabil, atât pe tranşa de retail, cât şi pe tranşa investitorilor instituţionali.

Faza următoare presupune stabilirea preţului de listare şi a modalităţii de alocare, la care membrii consorţiului au început deja să lucreze, precum şi obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare, atât de la structurile corporative ale companiei, cât şi de la autorităţile naţionale şi internaţionale relevante.

< Mă bucură interesul mare stârnit de acest IPO din energie, care este, de altfel, şi cel mai mare IPO derulat vreodată pe piaţa de capital din România. Ţin să mulţumesc echipei care a contribuit la realizarea acestui succes, consultanţilor, emitentului şi, de asemenea, BERD, pentru implicarea sa în susţinerea acordată Electrica în proiectul acestei societăţi de a deveni un model de guvernanţă corporativă pentru România >, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

< Având în vedere primirea favorabilă de care s-au bucurat acţiunile societăţii de stat pe segmentul de retail, le-am cerut consultanţilor să analizeze posibilitatea folosirii mecanismului discreţionar de realocare dintre tranşe, în vederea creşterii procentului alocat acestui segment cu 7%, faţă de doar 5%, cât prevede mecanismul automat, astfel ca retailul să ajungă la 22% din ofertă >, a adăugat ministrul delegat pentru Energie.

Interesul pentru Electrica este şi o dovadă a transformărilor economice importante derulate în România şi va conduce la o dinamizare benefică şi aşteptată a pieţei de capital locale, precum şi la îndeplinirea unui criteriu cantitativ pentru intrarea României în zona pieţelor emergente de capital".

---

Actualizare 10:24

Departamentul pentru Energie a anunţat, în urmă cu puţin timp, că cererea pentru acţiunile Electrica a fost de peste două ori mai mare decât oferta. Ministrul Răzvan Nicolescu a spus că, cel mai probabil, preţul de închidere al ofertei va fi cunoscut în această seară sau mâine dimineaţă, pentru că a solicitat consorţiului de intermediere să aloce mai mult de 5% din tranşa investitorilor instituţionali către tranşele de retail.

Domnia sa a explicat că cererea a fost substanţială pe tranşele de retail şi că autorităţile "sunt datoare să încerce" să negocieze alocarea unor procente suplimentare faţă de cele 5% anunţate.

În privinţa subscrierilor investitorilor instituţionali, Gabriel Dumitraşcu, şeful privatizărilor din Departamentul de Energie, a precizat doar că peste 94% din ofertă vine din partea unor fonduri de investiţii pe termen lung şi că restul de 6% reprezintă fonduri de hedging. Domnia sa a arătat că peste 25% din investitorii instituţionali sunt din România, subliniind că este vorba, "în premieră", de SIF-uri şi de fonduri de pensii. 23% din marii investitori instituţionali sunt din Anglia, 17% din Polonia şi 13% din SUA, conform lui Gabriel Dumitraşcu.

Autorităţile au apreciat că listarea Electrica a fost un succes, având în vedere contextul geopolitic regional, evenimentele apărute neaşteptat în perioada derulării ofertei pe piaţa noastră de energie, precum şi faptul că în Europa s-au mai derulat, o dată cu Electrica, peste 20 de listări. Potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, IPO-ul Electrica a atras 2.000 de conturi noi pe BVB.

---

Oferta publică iniţială (IPO) de la Electrica a avut cel mai mare succes la investitorii mici, tranşa dedicată lor fiind suprasubscrisă de 3,4 ori. Pe segmentul de acţiuni garantate (până la 1000 de acţiuni pe persoană), investitorii au subscris 8,27 milioane de acţiuni, din cele 10 milioane puse la dispoziţie în ofertă. Astfel, restul investitorilor mici, cu subscrieri negarantate, au avut la dispoziţie aproximativ 4,13 milioane de acţiuni. În afară de acţiunile garantate, subscrierile pe tranşa mică au cumulat 33,99 milioane de acţiuni.

În primele cinci zile ale ofertei, investitorii mici au beneficiat de un discount de 5%.

Alocarea acţiunilor negarantate se face pro-rata.

Tranşa investitorilor mari, de pe segmentul de pe retail, a fost suprasubscrisă de 8,4 ori tot până ieri, la ora menţionată.

Având în vedere gradul foarte mare de suprasubscriere pe retail, surse din piaţa de capital susţin că intermediarii vor transfera 5% de la investitorii instituţionali către retail, ceea ce va face ca gradul de suprasubscriere să ajungă în jur de 4,4 ori, dar mai ales va face să crească gradul de suprasubscriere pe tranşa investitorilor instituţionali, ajutând la prezentarea ofertei ca un succes pe toate tranşele.

Până la închiderea ediţiei, intermediarul nu a anunţat gradul de subscriere pe tranşa investitorilor instituţionali, dar surse din piaţa de capital ne-au spus că acesta ar fi sub 200%, cât ar fi reprezentat nivelul ideal pentru o alocare calitativă dorită de autorităţi. "Plasarea de către BERD a 75 de milioane de euro la IPO Electrica a fost foarte importantă pentru succesul final al ofertei. Ceea ce a dat încredere celorlalţi investitori, în condiţiile răcirii relaţiilor cu FMI. Prezenţa unui investitor precum BERD mai dă o speranţă pentru continuarea reformelor structurale din energie şi din România", ne-au mai spus sursele noastre.

La începutul săptămânii, în piaţă au existat opinii conform cărora zvonul implicării BERD în oferta Electrica ar avea rolul să atragă mai mulţi bani de la investitorii instituţionali interesaţi şi să creeze o emulaţie în jurul Electrica SA pentru că autorităţile n-ar fi fost mulţumite de oferta investitorilor instituţionali.

Aceleaşi surse afirmă că un preţ de închidere în treimea de jos a intervalului ar indica un interes predominant speculativ pentru discount; daca oferta se va închide, însă, în treimea de sus a intervalului de preţ, atunci ar fi un succes veritabil care ar indica dorinţa de implicare din partea unor investitori lenţi care au încredere în durabilitatea performanţei Electrica şi vor fi interesaţi să cumpere acţiuni şi după IPO, la preţul pieţei.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Adica investitorii n-au dorit sa obtina cate 1000 de actiuni garantate?

    Ce mizerie! Autorii articolului nu realizeaza ca prospectul a fost o pacaleala? Cum de nu comenteaza neacoperirea garantatelor? Adica s-au repezit toti investitorii sa primeasca la pro rata din partea cu discount si nu au dorit macar 1000 la garantate? Ajung unii sa nu ia nici garantatele 1000! Atunci nu mai vorbiti de garantate in cazul Electrica! Autorii n-au realizat ca neacoperirea garantatelor e o lacuna a ofertei Electrica? Ce autori de articole mai are si ziarul Bursa!!! 

    1. ne-ai inebunit cu pacaleala ta,in toate vezi numai pacaleala,sant de 17 ani in piata si am acoperit aproape toate ofertele si intotdeauna am castigat asa ca lasa oamenii sa investeasca!

      ia zi , daca ai acoperit toate IPO-urile si la

      toate ai castigat , la Nuclearelectrica cat

      ai castigat ?! fii sincer !! minus 30% ?!?! 

    A fost suprasubscrisa de 3,4 ori iar dupa ce vin cei 5% va fi de 4,4 ori. Hello, matematica ce facem cu ea? Ca m-ati innebunit zielele astea cu oferta suprasubscrisa de 3,4 ori :)

    Actiunile garantate nu au fost subscrise in totalitate deoarece cine a subscris peste 1000 actiuni nu s-a mai incadrat la aceasta categorie

    au ramas in aceasta transa a garantatelor doar cei cu un numar de actiuni sub 1000 bucati 

    Aceasta este explicati, nu cum se tot spune ca nu au fost suficienti investitori

    au fost, dar au subscris mai mult de 1000 actiuni 

    Nu cred ca acesta este motivul. E drept ca prospectul a fost destul de "alambicat" dar daca faceai prima subscriere de max. 1000 actiuni aceasta intra la garantate si urmatoarele subscrieri intrau la discount

    1. nu e cum spui, daca aveai mai multe subscrieri se facea pe cumulat si nu mai intrai la garantate

    Altfel spus unii nu preau au avut incredere si altii au mers doar la speculatie pe ea

    imi pare rau dar nu ai citit prospectul prea atent. La transa de peste 20.000 actiuni te arunca automat. Aici, pe transa mica, la cumulate, pina in 1000 actiuni erau trimise la garantate iar restul, urmatoarele subscriei se trimiteau la garantate. Eu asa am facut si am si garantate si cu discount

    scuze ...restul se trimiteau la discount

    Deci trebuia ca prima subscriere (sau mai multe cumulate sa fie max 1000 actiuni. Apoi faceai alte subscrieri care , doar acelea intrau la discount

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb