Taxarea suplimentară a pensiilor speciale reprezintă o soluţie fiscală la o problemă nefiscală, a declarat, ieri, Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România, în cadrul unei conferinţe în care au fost prezentate rezultatele unui sondaj privind principalele măsuri de politică fiscală.
Reprezentantul EY România a spus: "Această măsură, de taxare suplimentară, până la urmă derivă din altă problemă, şi anume cum sunt stabilite pensiile. Deci o problemă încearcă să rezolve cealaltă problemă. Dacă rămânem în zona fiscalităţii, această propunere, de taxare suplimentară, cumva se abate dramatic de la principiul cotei unice, dacă putem să spunem că o avem, sau cotei unice în sensul că nu este cotă progresivă, avem 10% şi aici se propun altfel de impozitări. Deci aş putea să spun că e o soluţie la o problemă nefiscală, o soluţie care aduce foarte multe încurcături şi un precedent periculos în zona fiscală. Cum se stabilesc acele pensii şi în ce fel, nu comentez, dar soluţia fiscală la una nonfiscală nu cred că e una bine gândită şi cu siguranţă nediscutată".
Milcev a arătat că în zona fiscală contează orice precedent şi orice modificare sau iniţiativă aici riscă să complice sistemul fiscal peste ce avem în prezent.
Senatul a adoptat, săptămâna trecută, în calitate de primă Cameră sesizată, iniţiativa legislativă prin care sunt taxate pensiile speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30%, iar ceea ce depăşeşte 10.000 de lei, cu 50%. În favoarea actului normativ au votat 76 de senatori şi 16 s-au abţinut.
Propunerea legislativă prevede instituirea unei taxe pe veniturile reprezentând pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă primite în baza unor legi şi statute speciale.
Iniţiatorul propunerii legislative, ministrul Finanţelor Publice, senatorul Eugen Teodorovici, consideră că prin acest act normativ "se face dreptate şi justiţie socială".
Ionuţ Simion, preşedintele AmCham România consideră că minis-trul finanţelor publice s-a gândit la o astfel de soluţie deoarece spaţiul fis-cal aflat la îndemâna Guvernului este destul de mic, mai ales că începând din luna septembrie valoarea punctului de pensie a fost majorată considerabil, iar în următorii doi ani sunt prevăzute noi majorări ale acestuia, ceea ce va pune o presiune foarte mare asupra bugetului de stat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de george în data de 24.09.2019, 11:55)
"Cum se stabilesc acele pensii şi în ce fel, nu comentez" De ce nu comentezi???.Crezi ca pensiile speciale sunt corecte???