ALEXANDRU DANILĂ, SAI STAR ASSET MANAGEMENT: "Multe sectoare importante din economie nu sunt prezente la BVB"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iunie 2014

"Multe sectoare importante din economie nu sunt prezente la BVB"

"A crescut gradul de birocratizare în relaţia cu diferite şi numeroase instituţii sau entităţi"

Recâştigarea încrederii investitorilor în piaţa noastră de capital este esenţială, astfel încât aceştia să privească fondurile mutuale ca pe o alternativă viabilă de plasare cu un potenţial de obţinere a unor randamente superioare dobânzilor bancare, consideră Alexandru Danilă, directorul general SAI "Star Asset Management", care a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.

"Obţinerea acestor randamente într-un mod constant este probabil cel mai eficient mod de atragere a acestor economii", ne-a spus domnia sa.

În opinia domnului Danilă, piaţa noastră de capital se confruntă, pe lângă lipsa de lichiditate, şi cu o lipsă de emitenţi care să permită o adevărată diversificare a portofoliului.

Înafară de listările companiilor de stat (Nuclearelectrica şi Romgaz), singura tentativă unei oferte publice iniţiale private - AdePlast - a eşuat anul trecut.

"Sunt multe domenii importante din economie care nu sunt prezente în cadrul emitenţilor din cadrul BVB sau sunt prezente marginal prin companii cu capitalizare scazută sau lipsă aproape totală de lichiditate", ne-a spus directorul SAI Star Asset Management, adăugând: "Recentele listări constituie, în mod evident, un plus pentru piaţă în ansamblu însă permit cel mult o diversificare în cadrul aceluiaşi sector, sectorul energetic. Acest lucru face dificilă o specializare a fondurilor mutuale cu investiţii în acţiuni locale, acestea fiind nevoite, în acest moment, să îşi construiască portofoliul folosind în mare parte aceiaşi emitenţi în diferite proporţii de expunere".

"O listare trebuie să ţină cont şi de conjunctura pieţelor la un moment dat şi nu doar de necesitatea să se facă în mod imperativ"

Alexandru Dănilă este de părere că nu există motive de îndoială privind determinarea autorităţilor să continue programul de listări, chiar dacă este posibil să apară decalări în termene.

Domnia sa atrage atenţia că, pentru a fi de succes, o listare trebuie să ţină cont şi de conjunctura pieţelor la un moment dat şi nu doar de necesitatea de a se face în mod imperativ: "Am remarcat însă, la listările anterioare un termen relativ scurt între momentul lansării anunţului oficial de ofertă şi termenul limită de subscriere, cum s-a întâmplat în cazul Romgaz, unde anunţul oficial de listare s-a făcut vineri, iar marţi s-a demarat perioada de subscriere, cu efect negativ asupra mobilizării disponibilului potenţial alocat acestei listări de către investitori".

Vineri, compania Electrica a anunţat Bursa din Londra privind intenţia să se listeze.

Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social va avea trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atât acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi GDR-uri pe piaţa de la Londra. Prin această ofertă statul vizează transferul a 51% din acţiunile companiei către investitori privaţi.

Potrivit lui Alexandru Dănilă, prioritatea conducerii BVB ar trebui să fie recâştigarea încrederii investitorilor locali în bursă şi promovarea acesteia în rândul investitorilor instituţionali externi. "Doar astfel consider că se creează premisele pentru a ajunge, în final, la elementul esenţial în dezvoltarea bursei, atragerea de noi emitenţi, şi astfel să îşi îndeplinească cu adevărat scopul economic, de alternativă de finanţare a economiei locale", ne-a declarat domnia sa.

"Ar fi fost de aşteptat ca instituţiile pieţei să reducă tarifele"

Investitorii străini au criticat în repetate rânduri nivelul taxelor şi comisioanelor practicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi de Bursa de Valori Bucureşti, iar Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA în România, a spus că piaţa noastră de capital este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est.

Astfel, luna trecută, Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF a spus că reducerea taxelor şi comisioanelor rerpezintă un obiectiv al instituţiei.

Directorul general SAI Star Asset Management apreciază că "există semnale în ceea ce priveşte intenţia de reducere a comisioanelor percepute de cele două instituţii, însă acest lucru a rămas până la acest moment la stadiul de propuneri".

În opinia domnului Dănilă, ar fi fost de aşteptat ca instituţiile pieţei să scadă tarifele, pe parcursul crizei, aşa cum au făcut jucătorii din piaţă: "De exemplu societatea noastră de administrare a reacţionat încă de la momentul apariţiei crizei când, pe fondul scăderilor bursiere care au afectat investitorii în fondurile administrate, a procedat la scăderea comisioanelor de administratre cu până la 50%, scădere menţinută în continuare. O astfel de măsură ar fi fost de aşteptat şi din partea instituţiilor pieţei".

Domnul Dănilă ne-a declarat că principala problemă cu care se confrută, în ultima vreme, este creşterea gradului de birocratizare în relaţia cu diferite şi numeroase instituţii sau entităţi.

"Acest lucru este probabil influenţat şi de anumite cerinţe comunitare, însă, din păcate, nu există la nivel local un sistem de diseminare a informaţiei către instituţiile care au nevoie de aceasta", ne-a precizat domnia sa, explicând: "Astfel, pe lângă situaţiile curente transmise de orice societate comercială, societatea noastră transmite situaţii şi răspunde la solicitări specifice din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară, Băncii Naţionale a României, Institutului Naţional de Statistică, Fondul de Compensare al Investitorilor, iar de multe ori este vorba de aceleaşi informaţii eventual transmise în diferite formate".

"Odată cu scăderea ratelor de dobândă, se vor căuta alternative de investiţii"

Fondurile de investiţii din ţara noastră au ajuns la active de 3,3 miliarde de euro, la finalul lunii aprilie, 44,1% din piaţă fiind reprezentată de fondurile de obligaţiuni, în timp ce fondurile de acţiuni cumulau o pondere de numai 1,3%, potrivit datelor centralizate de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Alexandru Dănilă explică preferinţa pentru fondurile de instrumente cu venit fix: "Probabil, apetitul pentru risc al investitorilor este încă scăzut şi ne confruntăm şi cu o recâştigare destul de lentă a încrederii acestora în bursă. Consider, însă, că odată cu scăderea ratelor de dobândă, inclusiv pentru astfel de instrumente cu venit fix , se vor căuta alternative de investiţii care să aibă randamente potenţiale mai ridicate.

Faptul că aceste fonduri au fost promovate îm mod activ prin canalele bancare de distribuţie ca alternativă la propriile depozite clasice a influenţat, de asemeni, în mod semnificativ această evoluţie, lucru pe care îl consider pozitiv pe termen lung, inclusiv pentru societăţile de administrare independente şi fără reţea de distribuţie vastă, întrucât a creat bazele unei culturi invesţionale în fonduri mutuale".

Domnul Dănilă se aşteaptă ca principalii indici ai BVB să reia trendul pozitiv cu o creştere accentuată mai ales în a doua parte a anului: "Per ansamblu, mă aştept la obţinerea unor randamente similare anului 2013 poate chiar superioare în condiţia în care nu vor exista influenţe externe majore.

În cazul dobânzilor, estimez o menţinere a acestora la nivelul actual, tendinţa de scădere fiind contracarată probabil de o treptată şi timidă relansare a creditării".

SAI Star Asset Management este o societate independentă de administrare a investiţiilor înfiinţată în anul 2006 şi care administrază active de peste 28 de miloane lei prin fondurile deschise de investiţii, fondurile închise cu plasament privat şi conturile individuale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb