Alexandru Rafila, despre alerta de stare epidemiologică: "Nu se instituie niciun fel de restricţii"

A.F.
Politică / 2 februarie 2024

Alexandru Rafila, despre alerta de stare epidemiologică: "Nu se instituie niciun fel de restricţii"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat joi că România a intrat în stare de alertă epidemiologică, după ce numărul de cazuri de gripă a crescut pentru trei săptămâni la rând. Ministrul a subliniat că "nu se instituie niciun fel de restricţii", dar a făcut o serie de recomandări pentru a se evita îmbolnăvirile, conform Digi.ro

Alexandru Rafila a transmis, joi, date despre evoluţia infecţiilor respiratorii în perioada 22-28 ianuarie. "Este vorba despre o a treia săptămână de creştere consecutivă, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii cinci ani. Se numeşte săptămână epidemică", a afirmat ministrul Sănătăţii, joi, într-o conferinţă de presă. Acesta anunţă că situaţia este similară celei ănregistrate anul trecut. "Nu este nimic diferit de faţă de situaţia de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologicăă, după ce se înregistrează trei săptămâni de depăşire a pragului epidemic", a mai declarat ministrul. Ministrul a explicat că nu se instituie niciun fel de restricţii. "Nu se instituie niciuin fel de restricţii pentru populaţie (...) Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecţii respiratorii", a mai declarat ministrul. "Nu o să avem o situaţie în care să fie declarată epidemie de gripă pentru că aşa cum observaţiile noastre arată, menţinerea acestui trend crescător este limitată şi până la sfârşitul lunii februarie probabil că valorile vor fi sensibil mai mici", a mai adăugat el. Cu toate acestea, Rafila a oferit o serie de recomandări pentru spitale, şcoli şi pentru populaţie, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Printre acestea se numără: evitarea aglomeraţiilor, purtarea măştii de protecţie pentru persoanele cu simptome, igiena mâinilor, izolarea la domiciliu pentru cei bolnavi. Cum arată datele INSP Potrivit raportului publicat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, în săptămâna 22-28 ianuarie au fost raportate: 133.057 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (98.011) şi cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464). Variaţia în plus faţă de media calculată de 104.971 a cazurilor din ultimelor sezoane (2016-2023, fără sezoanele pandemice) a fost de 26.8%. Totodată, au fost 9.151 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 3.405 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 6.981 înregistrate în săptămâna precedentă.

Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii ţări, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1301) şi în judeţele Cluj (1032), Prahova (582), Constanţa (476), Iaşi (456) şi Buzău (429). În plus, s-au raportat 43 de cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 18 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent, 320 de cazuri de gripă confirmată de laborator (72 cu virus gripal AH1, 56 cu virus gripal AH3, 188 cu virus A nesubtipat şi 4 cu virus B).

De la începutul sezonului au fost raportate 1.241 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care: 249 cazuri cu virus gripal AH1, 170 cazuri cu virus gripal AH3, 14 cazuri cu virus gripal B, 808 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 44 de co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 19 co-infecţii de virus gripal cu VRS, 3 co- infecţie de virus gripal cu SARS-CoV-2 şi VRS. În săptămâna analizată, au fost comunicate 11 decese noi confirmate cu virus gripal.

Până în prezent au fost comunicate 51 decese confirmate cu virus gripal: 31 tip A, subtip H1 (din care 3 co-infecţii cu SARS-CoV-2), 12 tip A, subtip H3, 8 tip A, nesubtipat (din care 2 co-infecţii cu SARS-CoV-2). Cele 51 decese au fost înregistrate la următoarele grupe de vârstă: 2 la 0-4 ani, 4 la 15-49 ani, 13 la 50-64 ani, 32 la ≥65 ani.

"Săptămâna 22.01.2024 - 28.01.2024 (S04/2024) a fost 3-a săptamână consecutivă în care incidenţa infecţiilor respiratorii a depăşit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane. Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni care au evoluat cu o intensitate înaltă a activităţii gripale şi cu o răspândire geografică extinsă a circulaţiei virusurilor gripale la nivelul întregii ţări, putem vorbi de o situaţie de alertă epidemiologică", scrie în raport. Până la 28 ianuarie au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 1.065.284 persoane vaccinate antigripal, din care 1.040.951 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Restricii mai avem nevoie cu index industrial sub apa de 4 ani ca medie... si la ce bula financiara avem... nu bagam restrictii ca dam soc anticiclic la exiturile "parlitilor".

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb