Noul Consiliu de Integritate Morală (CIM) al PSD îndeplineşte doar un rol de imagine, susţin membrii Alianţei D.A. Eugen Nicolăescu, purtătorul de cuvînt al PNL, a declarat pentru ziarul BURSA la sfîrşitul săptămînii trecute: "Cu aceeaşi unanimitate prin care a fost desemnat Adrian Năstase la Congresului Extraordinar al PSD, drept cel mai iubit fiu al partidului, a fost aprobat şi un organism care va avea ca efect numai spălarea imaginii celor de pe listele pentru parlament". Liberalul se îndoieşte de faptul că noul CIM va tria într-adevăr candidaţii bănuiţi de acte de corupţie. În viziunea sa, acest organism "este doar o nouă modalitate de ascundere a adevărului". Potrivit spuselor sale, CIM nu va avea nici un fel de rezultat pozitiv. Punctul său de vedere este susţinut şi de colegul său de alianţă, democratul Cosmin Guşă. Domnia sa consideră că membrii CIM sînt "doar nişte actori în comedia aşa-zisei schimbări a PSD".
La celălalt capăt al baricadei, preşedintele partidului de guvernămînt, Adrian Năstase, spune că acest organism va fi o garanţie pentru alegători cu privire la onestitatea candidaţilor PSD. Deşi propunerea constituirii consiliului a fost lansată cu mai mult timp în urmă, înfiinţarea acestuia a fost aprobată vineri, la Congresul Extraordinar al PSD. Conducerea CIM îi va reveni academicianului Mihai Drăgănescu. Acesta va fi ajutat să scoată "oile negre" de pe listele PSD pentru parlament, de Cristian Diaconescu, ministrul justiţiei, Ion Stan, membru în Biroul Coordonator al PSD, Sergiu Nicolaescu, Toma Dragomir, Liviu Pop, Gheorghe Popa, Ioan Rus, Ecaterina Andronescu şi de Adrian Graur.
Consiliul îşi va începe activitatea începînd de azi. Una din primele sarcini pe care le are de îndeplinit este să verifice modul în care au fost aplicate normele metodologice ale alegerilor preliminare din cadrul formaţiunii de guvernămînt.