Alianţa PSD-AUR

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 25 august 2024

Sorin Rosca Stanescu

Unii, din ce în ce mai mulţi, redescoperă roata. Şi prezintă scenariul conform căruia PSD urmează să se alieze cu AUR. Cel mai recent s-a manifestat din această perspectivă Rareş Bogdan. Cât de plauzibilă este ipoteza?

Sunt aproape doi ani de când, fireşte, tot sub forma unui scenariu, am afirmat că această alianţă împotriva firii urma să fie posibilă în viitor. După venirea lui Marcel Ciolacu la conducerea PSD, întrucât acesta s-a aliniat cât se poate de disciplinat preceptelor lansate de progresiştii europeni, acestui partid, cel mai mare partid socialist din Europa, i-a fost acordat un loc de cinste în familia europeană. În timp ce, în România, s-a instalat temeinic la putere, într-o alianţă împotriva naturii cu PNL. Tot o asemenea alianţă, mă gândeam eu, ar fi putut fi perfectată în viitor şi între PSD şi AUR. Îmi era limpede că struţo-cămila PSD-PNL nu putea supravieţui la infinit. Mai devreme sau mai târziu, cele două partide aveau să se despartă. Ceea ce într-un fel sau altul începe să se întâmple acum. În aceste condiţii, PSD avea nevoie de un aliat. Singurul disponibil pe piaţă era AUR. Tratat însă la nivel european, ca de altfel şi în numeroase medii naţionale, drept un partid extremist. Pe măsură ce AUR creştea, avea nevoie să se onorabilizeze, să intre cum s-ar spune în rândul lumii euroatlantice, dar fără a-şi trăda principiile de tip suveranist, în baza cărora s-a constituit. În perspectivă, pentru AUR, deşi în urmă cu circa doi ani părea extrem de ciudat, soluţia era o alianţă la guvernare cu PSD.

Acum, ultimul în ordine cronologică dintre cei câţiva analişti care au susţinut această ipoteză este Rareş Bogdan. Care şi el, iată, descoperă roata. O face dezlănţuindu-se în numele PNL împotriva aliaţilor la guvernare, pe care îi compară cu un scorpion. În paranteză fie spus, există o istorioară mai veche despre o broască şi un scorpion. Scorpionul a rugat-o pe broscuţă să-l traverseze apa. Broscuţa i-a răspuns: "Nu pot să fac asta, scorpionule, pentru că tu eşti rău, mă vei înţepa pe neaşteptate şi, în final, murim amândoi. Tu te îneci, pentru că nu ştii să înoţi, eu mor pentru că m-ai otrăvit". În cele din urmă, broscuţa s-a îndurat, l-a luat pe scorpion în spate şi a început să traverseze cu acesta. La mijlocul apei, scorpionul a înţepat-o cu veninul lui. Înainte să-şi dea obştescul sfârşit, broscuţa i-a spus: "Ai văzut, scorpionule, că am avut dreptate? Acum vom muri amândoi". La care scorpionul i-a răspuns: "Şi ce puteam să fac, dacă asta mi-e firea?". La această istorioară, fără să o mai repete, a făcut referire europarlamentarul Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL. Vezi Doamne, PNL, făcând o alianţă cu PSD, a adus la putere acest partid şi totodată l-a relansat în rândul familiilor de partide europene şi, după ce şi-a văzut sacii în căruţă, sugerează Rareş Bogdan, PSD se lepădă de PNL, îl împinge în afara puterii decizionale şi intenţionează să-l înlocuiască cu AUR.

Tot ce se poate. Eu însă credeam că dacă se va întâmpla o asemenea alianţă, ea va avea loc abia după alegeri. Atunci când PSD, care va avea cei mai mulţi parlamentari, pentru a forma o majoritate, ar trebui să se alieze cu un alt partid. Cu cine? Singurul partid semnificativ disponibil pe piaţă ar fi AUR. În măsura în care AUR nu-şi va marca teritoriul în sensul promovării unui naţionalism anti-maghiar, ar mai exista posibilitatea ca în noua alianţă menită să dea naştere unei majorităţi de guvernare, să intre şi UDMR. Este singura variantă prin care, după alegeri, România ar putea fi condusă de o majoritate parlamentară şi nu de un vulnerabil guvern minoritar. Dar lucrurile par să se precipite.

Ceea ce a sesizat Rareş Bogdan, dincolo de insultele adresate PSD, este că e perfect posibil ca o asemenea alianţă să se producă înaintea alegerilor, deci cât se poate de curând. Aparent, într-un asemenea scenariu, AUR are de pierdut, pentru că nu mai poate critica puterea aflată în exerciţiu, deţinută în principal de PSD, cu aceeaşi putere de convingere. Şi, în plus, o asemenea alianţă preelectorală este de natură să crească scorul PNL. În realitate, ceea ce ar pierde într-o direcţie AUR, ar câştiga îndoit într-o altă direcţie. În măsura în care ar avea în lunile următoare accesul la resurse, prin faptul că şi-ar plasa oamenii în structurile de conducere ale statului şi în urma unui troc politic. AUR urmând să-l ajute pe Marcel Ciolacu să câştige prezidenţialele, iar George Simion să ajungă după alegeri şeful Executivului. Că tot a format un guvern de rezervă.

Pe hârtie, toate aceste calcule arată interesant. Şi se potrivesc mănuşă şi cu dorinţa PNL de a pleca de la guvernare, introducând simultan şi o moţiune de cenzură, şi cu dorinţa PSD de a rupe struţo-cămila, împingându-i pe liberali afară din Executiv.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Sa nu ne amagim .PSD si AUR au multe puncte comune si multe afinitati politice .In esenta abia dupa alegeri se poate vorbi de o alianta ce nu este data decit de aritmetica parlamentara si de catre decizia Presedintelui Romaniei ce va numi un Partid spre a forma un nou guvern .PSD poate face o alianta cu AUR doar daca cele doua partide au impreuna peste 51 la suta de procente dupa alegeri .Asadar , PSD trebuie sa cistige alegerile Parlamentare cu peste 35 de procente sperind ca AUR sa faca cel putin 16 procente in alegeri siconcomitent sa aiba in AUR un partid fidel (cu riscurile cunoscute ) si formator de majoritati dupa alegeri ceea ce evident nu se va intimpla .Primul tur al alegerilor Prezidentiale ne vor arata un Ciolacu aflat la jumatatea procentelor necesare accederii in turul doi Geoana comasind un numar important dintre alegatorii PSD . Legea pensiilor neputind fi pusa in practica ca si probabilitate aparuta in urma dezvaluirilor la zi reduce substantial votul membrilor de partid atasati PSD- Ciolacu .Inexactitatile evidente in lege urmate de posibile fraudari si neconcordante aparute posibil in decizii falsificate, greselile de soft sau aparitia unor voite inarvertente ,ce acorda unor cetateni sume nemeritate , impreuna cu deja nemultumirile cetatenesti ce sunt atasate sumelor foarte mici de cresteri ale pensiilor in plata ,totul fiind urmat de reclamatiile la zi facute de organizatii nonjuridice si de unele Partide , poate spulbera votul atasat la actualul Premier in Alegeri .Posibile noi dezvaluiri ce pot aparea in media vor mixsimiza si ele scorul electoral al PSD .In final serozitatea PNL ne poate conduce catre un alt rezultat decit cel oferit de actualele sondaje rezultat ce il poate aduce pe Ciuca in postura de Presedinte al Romaniei .Nu putem exclude nici aparitia unei surprize majore in rindul candidatilor la functia suprema .

    nu sunt partide diferite. aceeasi marie cu alta palarie.

    Gașca PNL a lui Johannis,

    au făcut o datorie externa, 

    de peste 100 miliarde de euro,

    niște trădători de tara 

    1. IOHANNIS si PNListii,sunt TRANTORII STUPULUI numit ROMANIA,care au mancat din MUNCA romanilor la fel cum TRANTORII,mananca mierea albinelor ,fara sa produca nimic.Sper ca romanii,la fel ca albinele,sa alunge TRANTORII care se hranesc din munca lor.!

    Majoritatea celor de la AUR sunt oportuniști și după modelul cu Dan Diaconescu vor trece la PSD," în lumea bună " fără regrete !

    Așa că aduci AUR la guvernare, aștepți vreo 2-3 luni și poți să-l arunci din schemă pe tot mai izolatul Simion! 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb