ALLIANZ-ŢIRIAC: "Prima medie la poliţele RCA a crescut cu 19% în 2015"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 februarie 2016

"Prima medie la poliţele RCA a crescut cu 19% în 2015"

Rezultatele companiei pe ultimii doi ani arată la fel: pentru fiecare 100 lei încasaţi din poliţe RCA, cheltuielile au fost de 110 lei

Allianz-Ţiriac Asigurări, liderul pieţei locale, a vândut anul trecut 275.000 de poliţe RCA, care au generat venituri de 256 milioane de lei, prima medie fiind mai mare cu 19% faţă de 2014, tendinţă susţinută în principal de creşterea ponderii clienţilor persoane juridice în portofoliul de asiguraţi RCA ai companiei, potrivit reprezentanţilor asigurătorului.

"Nu am avut şi nici nu avem ca obiectiv să creştem pe RCA, însă vom continua să facem eforturi pentru a ne eficientiza rezultatele pe acest segment", a declarat, într-o întâlnire cu presa, Remi Vrignaud, CEO Allianz-Ţiriac Asigurări, subliniind: "În 2015, ce-am luat pe mere am dat pe pere: am reuşit să ne reducem cheltuielile de achiziţie şi administrare, dar efectul a fost anihilat de creşterea despăgubirilor. În privinţa tarifelor, s-au făcut în principal reglaje fine, în funcţie de profilul de risc, însă pentru majoritatea segmentelor de clienţi preţul final al asigurării nu s-a modificat semnificativ. Trăgând linia, rezultatul din 2015 arată la fel ca în 2014: pentru fiecare 100 de lei încasaţi din poliţe RCA, cheltuielile s-au ridicat la 110 lei".

Numărul poliţelor RCA contractate de companii a avut în 2015 o pondere de aproape 60% în totalul poliţelor RCA emise de Allianz-Ţiriac. Faţă de un preţ mediu de 540 de lei per poliţă plătit de clienţii persoane fizice, persoanele juridice achită, în medie, aproximativ 1.300 de lei per poliţă RCA achiziţionată de la Allianz-Ţiriac, valabilă 12 luni de zile, potrivit surselor citate.

Remi Vrignaud a explicat: "În privinţa tarifelor, în 2015 s-au făcut în principal reglaje fine, în funcţie de profilul de risc, însă pentru majoritatea segmentelor de clienţi preţul final al asigurării nu s-a modificat semnificativ".

Reprezentanţii Allianz-Ţiriac susţin că, anul trecut, la nivelul tarifului RCA pentru persoane fizice s-a făcut o ajustare în ultimul trimestru, în sensul creşterii primei de bază cu 5%, pentru acoperirea inflaţiei costurilor cu piesele de schimb şi cu manopera pentru reparaţii.

În ceea ce priveşte persoanele juridice, marea majoritate a clienţilor Allianz-Ţiriac a putut cumpăra poliţe RCA la tarife apropiate la începutul şi la sfârşitul lui 2015.

În ceea ce priveşte despăgubirile din 2015, Allianz-Ţiriac a înregistrat un număr de aproximativ 19.000 de dosare de daune RCA. Compania a achitat în contul poliţelor obligatorii indemnizaţii de peste 125 milioane de lei. În plus, strict pentru incidentele întâmplate în anul 2015, au fost create provizioane (rezerve de daune) de circa 95 milioane de lei, reprezentând, pe de o parte, cheltuieli exigibile, dar încă neachitate pentru incidente notificate (care, eventual, includ pretenţii pentru vătămări corporale şi daune morale), iar pe de altă parte provizioane pentru daune întâmplate care încă nu au fost notificate.

"Este foarte importantă o abordare prudentă în stabilirea aşa-numitelor rezerve de daune pentru menţinerea sub control a echilibrului financiar pe segmentul RCA. O subevaluare a acestor obligaţii de plată relevante poate crea dezechilibre semnificative de la un an la altul", a declarat Aurel Badea, director al direcţiei subscriere în cadrul Allianz-Ţiriac.

La nivelul portofoliului Allianz-Ţiriac, statisticile evidenţiază diferenţe semnificative ale celor doi indicatori pentru segmente de clienţi diferite. Astfel, frecvenţa incidentelor în trafic produse de clienţi persoane juridice este mai mult decât dublă comparativ cu frecvenţa accidentelor produse de persoane fizice. Autoutilitarele cu obiect de activitate transport internaţional înregistrează cea mai ridicată frecvenţă a daunelor RCA: din 10 astfel de vehicule asigurate RCA la Allianz-Ţiriac, 4 produc o daună (în străinătate). Referitor la dauna medie, oficialii companiei apreciază că valoarea acesteia a fost de circa 4 ori mai mare în cazul autoutilitarelor (înmatriculate în România) care produc accidente în străinătate, comparativ cu dauna medie aferentă accidentelor produse de autoturisme.

La sfârşitul primelor nouă luni din 2015, Allianz-Ţiriac avea o cotă de piaţă de 7,9% pe piaţa RCA, respectiv de 13,8% la nivelul asigurărilor generale. La vremea respectivă, primele trei poziţii în topul subscrierilor erau ocupate de Euroins, Carpatica Asig şi Astra. Potrivit datelor companiei, trei asigurători deţin mai mult de jumătate din piaţa locală de RCA, primii cinci au o deţinere totală de 72,3%, iar circa 12% din piaţă este în proces de redistribuire.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb