ALRO a contractat un împrumut sindicalizat în valoare de 155 milioane de dolari

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 august 2005

Producătorul de aluminiu ALRO Slatina a contractat un împrumut sindicalizat în valoare de 155 de milioane de dolari de la un consorţiu de bănci condus de Bank Austria Creditanstalt AG/HVB România SA, se arată într-un comunicat de presă. Celelalte bănci implicate în proiect sunt WestLB AG, Banca Comercială Română şi Alpha Bank.

Împrumutul sindicalizat este împărţit în trei linii de creditare. Prima are o valoare de 53 de milioane de dolari şi este contractată direct de ALRO. Această linie de creditare a fost acordată pe cinci ani, cu o perioadă de graţie de 15 luni de la semnare şi cu o dobîndă LIBOR plus 1,5 la sută pe an. Suma urmează să fie utilizată pentru continuarea programului de investiţii tehnologice şi pentru refinanţarea investiţiilor din anii precedenţi.

O altă linie de creditare contractată direct de ALRO este de tip revolving, în valoare de 50 de milioane de dolari, se va derula pe o perioadă de un an şi are o dobîndă LIBOR plus 1,4% pe an. Banii sunt destinaţi plăţii în avans a energiei electrice pentru perioada aprilie - decembrie 2005. ALRO Slatina a garantat cele două linii de creditare prin cesiunea de creanţe rezultate din contractele comerciale. Cea de a treia linie de creditare, în valoare de 52 de milioane de dolari a fost contractată direct de către Marco Industries, proprietarul ALRO Slatina. Acest împrumut are o dobîndă LIBOR plus 2%, o perioadă de graţie pînă în mai 2006 şi este destinat refinanţării achiziţiei ALRO.Contractul cu cele patru bănci a fost semnat în martie 2005, după aproximativ nouă luni de negocieri.

"Perioada de negocieri de circa nouă luni de zile a fost foarte intensă şi a constat în principal în analizarea amănunţită atît a ALRO Slatina, beneficiarul celor două linii de creditare, cît şi a Marco Industries, beneficiarul celei de a treia linii de creditare", a explicat Marian Năstase, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie de la ALRO Slatina. În ultimii trei ani, la ALRO au fost investiţi 145 de milioane de dolari, în special în modernizarea liniilor de producţie şi în protecţia mediului. Numai anul acesta investiţiile vor atinge 25 de milioane de dolari. Producţia de aluminiu a crescut în fiecare an, estimîndu-se atingerea unui nivel de 260.000 de tone pe an în 2006. Cifra de afaceri în 2004 a fost de aproximativ 500 de milioane de dolari. Veniturile operaţionale brute ale ALRO au atins 401 milioane euro, iar profitul operaţional a fost de 41,9 milioane de euro. Profitul net a fost de 31,5 milioane de euro.

Alro este cel mai important producător de aluminiu primar din Europa Centrală şi de Est şi singurul producător de aluminiu şi aliaje pe bază de aluminiu din România. Capacitatea sa de producţie instalată este de peste 260.000 de tone anual. ALRO este cotată la Bursa de Valori Bucureşti. Principalele pieţe de desfacere pentru aluminiul produs la ALRO sunt Uniunea Europeană (Italia, Grecia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Ungaria etc.), Turcia, ţările din zona Balcanilor. Compania exportă, de asemenea, în Statele Unite, Israel, Coreea de Sud şi Arabia Saudită. Compania deţine certificarea ISO 9001 pentru managementul calităţii, produsele sale respectînd standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange - LME).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb