ALRO S.A. (BVB: ALR, "Compania" sau "ALRO a aprobat demararea a trei noi proiecte de investiţii, în valoare de 15 milioane de euro, care vizează decarbonizarea procesului tehnologic si creşterea competitivităţii, în paralel cu alinierea la cele mai noi cerinţe şi recomandări în domeniul protecţiei mediului, se arată într-un comunicat al ALRO, remis redacţiei.
"În ultimii 20 de ani, am implementat un program complex de investiţii pentru transformarea ALRO într-un producător de aluminiu cu valoare adăugată mare şi foarte mare, ale cărui operaţiuni au un impact redus asupra mediului înconjurător", a declarat Gheorghe DOBRA, Director General al ALRO. "Proiectele pe care le demarăm acum au rolul de a reduce emisiile de carbon prin generarea unei cantitati de energie regenerabila atat de necesara activităţii Companiei, dar mai ales de a reduce considerabil amprenta de carbon pentru operatiunile noastre din Turnatorie. Cel de-al treilea obiectiv ne va susţine strategia pe termen lung şi eforturile constante de a ne diversifica portofoliul de clienţi şi de produse în concordanţă cu cerinţele pieţei", a adăugat Gheorghe DOBRA, potrivit comunicatului.
În urma aprobării revizuirii Programului de Investiţii ALRO 2023 în Adunarea Generală Ordinară a acţionarilor Alro S.A, informează sursa menţionată. Compania a aprobat demararea in acest an, a unei investiţii pentru Creşterea eficienţei energetice a sistemului de alimentare cu energie electrică prin instalarea unei centrale fotovoltaice în incinta ALRO, în conformitate cu strategia privind reducerea emisiilor de carbon aferente proceselor sale, conform sursei citate.
După implementarea proiectului, constând in instalarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 1500 KW şi a două staţii de încărcare, ALRO va utiliza întreaga cantitate de energie produsă, ceea ce va contribui la majorarea procentului de energie verde utilizată în procesele tehnologice şi la reducerea impactului de carbon al acestora, promovând astfel producţia de aluminiu verde (green aluminium), se mai arată în comunicat.
Având în vedere angajamentul pe care ALRO şi l-a asumat în privinţa prioritizării sustenabilităţii activităţilor sale şi a reducerii impactului asupra mediului, unul din cele trei proiecte incluse în Programul revizuit de Investiţii este Extinderea Staţiei de tratare gaze din Turnătorie cu instalaţiile de turnare bare şi sârmă, care va avea ca rezultat evacuarea şi epurarea controlată a gazelor arse de la toate cuptoarele din Secţia Turnatorie, în vederea încadrării în noile niveluri pentru emisiile în atmosferă provenite din topirea, tratarea metalului topit şi turnarea metalului în industria aluminiului primar, transmite compania.
Pe lângă aceste proiecte, Compania a demarat procedurile de contractare a echipamentelor aferente proiectului Dezvoltarea portofoliului de produse ALRO care implică achiziţionarea şi instalarea unor echipamente de debitare şi frezare a plăcilor de aluminiu cu ajutorul cărora va creşte gradul de prelucrare a metalului, astfel încât să se obţină produse semifabricate complexe cu valoare adăugată mare, pentru aplicaţii sofisticate din domeniul aeronautic şi auto, potrivit sursei citate. Aşa cum se arată în comunicat, acest proiect va duce la creşterea competivităţii ALRO pe pieţele de profil prin conformarea cu cerinţele clienţilor în ceea ce priveşte forma, dimensiunile, compoziţia materialului etc.
În ultimii 20 de ani, Grupul ALRO a investit peste 885 de milioane de dolari, din care peste 530 de milioane de dolari numai la Slatina, în tehnologie de ultimă generaţie, în creşterea eficienţei operaţionale şi în programe de protecţie a mediului, informează ALRO. Aceste investiţii au dus la diversificarea portofoliului de produse, cu accent pe cele cu valoare adăugată mare şi foarte mare, ceea ce a permis ALRO sa intre pe pieţe sofisticate, precum industria auto şi aeronavală, dar au dus şi la reducerea amprenetei ecologice la nivelul întregului Grup, conform sursei menţionate. În plus, aceste investiţii au adus şi certificările de calitate a produselor, precum cea de conformitate cu standardele internaţionale de management al calităţii pentru industria aeronautica si de aparare, certificarea NADCAP sau certificarea privind sustenabilitatea afacerilor, ASI Performance Standards, se mai arată în comunicat.