Alro - profit de 8,4 milioane lei la jumătatea anului, faţă de o pierdere în primele şase luni ale lui 2023

A.I.
Piaţa de Capital / 13 august

Alro - profit de 8,4 milioane lei la jumătatea anului, faţă de o pierdere în primele şase luni ale lui 2023

Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie: "Investiţiile pe care le-am făcut ne-au ajutat să valorificăm şi mai bine creşterea pieţei aluminiului în primele şase luni ale acestui an, cu efect direct asupra rezultatului final"

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a raportat, pentru primele şase luni ale anului, o cifră de afaceri consolidată de 1,7 miliarde lei, cu 8,8% peste cea de la jumătatea anului trecut, ca urmare a îmbunătăţirii cotaţiilor la Bursa de Metale din Londra şi a vânzărilor mai mari de produse din aluminiu cu valoare adăugată, conform raportului emitentul publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul net al grupului s-a ridicat la 8,4 milioane lei, în primul semestru din 2024, comparativ cu o pierdere netă de 164 milioane lei înregistrată la jumătatea anului trecut.

Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, a spus: "Investiţiile pe care le-am făcut în tehnologie, în eficienţă operaţională, în diversificarea portofoliului şi în intrarea pe noi pieţe ne-au ajutat să valorificăm şi mai bine creşterea pe care a înregistrat-o piaţa aluminiului în primele şase luni ale acestui an, cu efect direct asupra rezultatului final. Accentul pus de noi pe diversificarea portofoliului, pe produsele cu valoare adăugată mare şi foarte mare, s-a tradus într-o creştere record de aproape 60% a producţiei de produse plate din aluminiu, în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023, întreaga producţie de aluminiu procesat având o creştere cu 31% în perioada analizată".

Conform preşedintelui Alro, chiar dacă dinamica pieţei globale a fost pozitivă în prima jumătate a acestui an, până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru s-a manifestat o uşoară scădere a cotaţiilor, care a persistat în lunile următoare.

"Acest lucru ne menţine precauţi şi determină să ne concentrăm, în continuare, pe îmbunătăţirea eficienţei noastre operaţionale, ţinând cont de faptul că efectele crizelor multiple cu care ne-am confruntat în ultimii ani sunt încă prezente în operaţiunile noastre de zi cu zi", a adăugat Marian Năstase.

Potrivit raportului Alro, la începutul anului 2024, cotaţiile aluminiului erau de aproximativ 2.200 dolari/tonă, atingând un nivel maxim de 2.741 dolari/tonă, la sfârşitul lunii mai şi stabilindu-se peste 2.500 dolari/tonă, în iunie. Cotaţiile au fost determinate de cererea mai puternică la nivel mondial, atât pentru segmentul primar, cât şi pentru cel procesat. La nivel european, pieţele concentrate pe produse plate din aluminiu (segmentul prelucrat) au rămas puternice, înregistrând o tendinţă ascendentă faţă de primele şase luni din 2023.

În ansamblu, creşterea cifrei de afaceri a Alro în prima jumătate a anului a fost favorizată, în principal, de cererea de aluminiu îmbunătăţită la nivel mondial, potrivit companiei.

În primul semestru, vânzările de produse din aluminiu ale Alro au înregistrat creşteri semnificative faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Produsele din aluminiu prelucrat au înregistrat o creştere de 31% a volumului vânzărilor, în timp ce majorarea vânzărilor de produse din aluminiu primar a fost de 16%, în primele şase luni de la anul acesta, comparativ cu prima jumătate a anului 2023.

Costurile bunurilor vândute s-a ridicat la 1,62 miliarde lei, în primele şase luni ale anului, uşor peste cele de 1,61 miliarde lei la jumătatea anului trecut, în vreme ce cheltuielile generale, administrative şi de desfacere s-au ridicat la 149,2 milioane lei, sub cele de la jumătatea anului trecut, de 158,8 milioane lei.

În acest context, Alro a înregistrat, pentru primele şase luni ale anului, un rezultat operaţional de 139 milioane lei, faţă de o pierdere de 5,5 milioane lei la jumătatea anului trecut.

"În timp ce rezultatele financiare s-au îmbunătăţit în prima jumătate a acestui an, până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru piaţa internaţională a aluminiului a înregistrat o uşoară scădere a cotaţiilor. Mai mult, multiplele crize care au avut loc în ultimii ani continuă să-şi manifeste efectele asupra operaţiunilor zilnice, afectând, în continuare, piaţa energiei şi ducând la distorsiuni de preţ", se arată în raport, adăugânu-se: "În acest context, Grupul şi-a continuat investiţiile în diversificarea portofoliului de produse şi apropierea şi mai mult de cererea clienţilor săi, dar şi în îmbunătăţirea eficienţei operaţiunilor sale şi reducerea consumului de energie".

La jumătatea acestui an, Vimetco PLC din Cipru deţinea 54,19% din producătorul de aluminiu din Slatina, în timp ce Pavăl Holding avea 23,2%, iar Fondul Proprietatea 10,2%.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb