Ambasada Iranului: Armata iraniană a intervenit pentru a impune respectarea unei decizii judecătoreşti

Ziarul BURSA #Politică / 24 august 2006

Armata iraniană a intervenit pentru a impune respectarea unei decizii judecătoreşti, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti, Ali Akbar Farazi, comentând incidentul petrecut marţi în Golful Persic în legătură cu platforma petrolieră Orizont, aflată sub pavilion românesc.

Diplomatul iranian a subliniat că incidentul nu este legat de România, ci de o companie românească - Grupul Servicii Petroliere (GSP) care, a susţinut el, "încearcă să creeze o imagine negativă părţii iraniene". Ali Akbar Farazi a afirmat că elicopterul poliţiei iraniene s-a deplasat către platforma Orizont pentru a transmite o sentinţă judecătorească privind interdicţia de a părăsi apele teritoriale iraniene, însă şeful platformei nu a permis aterizarea. Crearea unor poveşti potrivit cărora autorităţile iraniene au venit cu elicoptere şi cu nave de război nu este corectă şi întemeiată, a spus diplomatul iranian, adăugând că "nu s-a tras" asupra platformei.

Conform acestuia, în anul 2003 Petrom şi PetroIran au semnat un contract pe doi ani, iar în decembrie 2005 Petrom a transferat cele şase platforme către GSP. Noua conducere a GSP a cerut renegocierea contractului cu partea iraniană, dar negocierile dintre cele două părţi nu au ajuns la nici o concluzie, a spus Farazi.

Ambasadorul iranian susţine că, la 13 august, compania GSP a scos ilegal o platformă, Fortuna, din apele teritoriale iraniene, iar doi funcţionari iranieni, care s-au dus la bordul acesteia, au fost arestaţi.

Ali Akbar Farazi a afirmat că, pentru a evita o situaţie similară în cazul platformei Orizont, compania parteneră iraniană a apelat la instanţa locală, care a emis o hotărâre judecătorească prin care obliga compania română să nu deplaseze platforma.

El a susţinut că au apărut "ştiri false numai şi numai pentru interesul unei firme". Farazi a caracterizat situaţia platformei Orizont drept o simplă dispută, care se putea rezolva în instanţă.

Relaţiile bilaterale dintre Iran şi România au o vechime îndelungată, iar relaţiile diplomatice oficiale dintre cele două state au fost stabilite acum mai mult de un secol, a amintit Farazi. "Nu au existat elemente negative în relaţiile dintre cele două ţări şi din partea oficialilor iranieni şi români a existat şi există voinţă fermă pentru dezvoltarea pe mai departe a relaţiilor bilaterale", a spus diplomatul iranian.Potrivit acestuia, problemele şi divergenţele dintre cele două companii implicate în incidentul privind platforma petrolieră Orizont vor fi rezolvate prin mijloace judiciare.

GSP - Platforma Fortuna a părăsit legal apele teritoariale ale Iranului

Platforma petrolieră Fortuna, aparţinând companiei Grup Servicii Petroliere, a părăsit legal apele teritoriale ale Iranului, existând documente care să ateste acest lucru, a declarat la rîndul său preşedintele consiliului de administraţie al GSP, Gabriel Comănescu. "Avem ştampilă de ieşire legală din ţară. Avem un proces verbal semnat şi de cei doi reprezentanţi ai PetroIran", a spus Comănescu, subliniind că este falsă afirmaţia potrivit căreia reprezentanţii PetroIran ar fi fost aruncaţi peste bord, la fel cum falsă este şi afirmaţia potrivit căreia platforma Orizont avea intenţia de a părăsi apele iraniene.

"Pentru a putea face acest lucru avea nevoie de trei remorchere de mare putere, dintre care unul de 7.000 CP şi celelalte două de 4.000 CP. De asemenea, trebuia oprită complet producţia, ridicate picioarele dintre conducte, operaţiune care poate fi executată doar cu ajutorul scafandrilor specializaţi. Nu se poate face nici o operaţiune dacă la bordul platformei nu se află, în afară de muncitori, un personal suplimentar, iar cel care comandă trebuie să facă parte din una dintre cele două firme autorizate recunoscute de clubul de la Londra", a explicat Comănescu.

El a declarat, de asemenea, că avocaţii firmei au plecat în Iran, dar nu au reuşit să contacteze judecătorul care a emis ordinul juridic şi vor avea acces la dosar abia în cursul zilei de sâmbătă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb