Amendamentele Ordonanţei pentru amânarea ratelor au trecut de Senat

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 aprilie 2020

Amendamentele Ordonanţei pentru amânarea ratelor au trecut de Senat

Cîţu a anunţat înfiinţarea unei platforme digitale pentru depunerea reclamaţiilor în cazul în care debitorii sunt refuzaţi de bănci

Amendamentele aduse de social-democraţi la Ordonanţa care amână ratele bancare au trecut, ieri, de Senat, fiind adoptate în şedinţa plenului, după cum ne-a spus senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir. Modificările propuse fuseseră votate, marţi, de senatorii din Comisia Economică.

Conform parlamentarului, amendamentele adoptate sunt următoarele:

- Dobânda nu se capitalizează pentru niciun tip de credit;

- Sunt eligibili şi debitorii care au întârzieri la plata ratelor mai puţin de 90 de zile, şi cei care sunt în procedură de dare în plată sau altă formă de executare silită;

- Se suspendă orice executare silită până la 31.12.2020;

- Se aplică şi operaţiunilor de leasing.

Senatorul Zamfir ne-a spus, ieri, că amânarea ratelor se va face o singură dată pentru fiecare dintre solicitanţii care se încadrează.

Mişcarea PSD a venit după ce liberalul Florin Roman a atacat la Curtea Constituţională a României legea ce prevede amânarea ratelor cu şase luni, aprobată, vineri, în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.

Daniel Zamfir a scris, marţi, pe pagina sa de Facebook: "Am trecut amendamentele de care v-am spus, tocmai ca să nu mai aşteptăm până pe 6 mai, când va analiza CCR sesizarea PNL. Mâine (n.r. ieri), Ordonanta amendată de noi se va vota în plenul Senatului, urmând ca, probabil săptămâna viitoare, după votul din Camera Deputaţilor, să ajungă pe masa Preşedintelui pentru promulgare. Planul PNL-iştilor de amânare a sprijinirii oamenilor şi a companiilor româneşti a eşuat".

Menţionăm că Ordonanţa aprobată de Guvern prevede amânarea ratelor pentru debitorii, persoane fizice şi juridice, fără restanţe, afectaţi, direct sau indirect, de criza Covid 19, cu capitalizarea la principal a dobânzii aferente sumelor amânate la plată. Pentru creditele ipotecare, dobânda nu va fi capitalizată, urmând să fie plătită ulterior, eşalonat, pe mai multe luni. Cei care au restanţe la plată au posibilitatea să îşi aducă împrumutul la zi, cererea putând fi depusă în timp de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a scris, ieri, pe Facebook: "Aşa cum am promis, urmărim implementarea normelor MFP (normele de aplicare ale Ordonanţei de Urgenţă). În cazul în care aţi fost refuzaţi de o instituţie financiar-bancară:

- Formularul pentru sesizări legate de amânarea ratelor la credite acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare este disponibil pe site-ul: https://aici.gov.ro

- Sesizările vor fi analizate de către conducerea MFP cu celeritate, astfel încât să identificăm instituţiile care nu respectă prevederile OUG 37 şi normele de aplicare.

- Platforma menţionată are ca scop facilitarea accesului cetăţeanului la serviciile publice prin eliminarea timpului de deplasare până la instituţie, a contactului fizic direct cu personalul instituţiei şi prin reducerea timpului de răspuns.

- Autoritatea pentru Digitalizarea României va înrola, etapizat, toate instituţiile publice din România în platforma amintită".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb