"Amonil" Slobozia şi-a revizuit în sens pozitiv estimările pentru rezultatele acestui an

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iulie 2004

Societatea anticipează un profit de 56,9 miliarde de lei pentru 2004, după ce prevăzuse iniţial, în bugetul de venituri şi cheltuieli, o pierdere de 154,4 miliarde de lei

Producătorul de îngrăşăminte chimice "Amonil" din Slobozia şi-a rectificat, săptămîna aceasta, bugetul de venituri şi cheltuieli (BVC) pentru anul în curs, previzionînd obţinerea unui profit de 56,9 miliarde de lei, după ce, iniţial, fusese prevăzut un sold negativ al activităţii desfăşurate, de 154,4 miliarde de lei.

În cadrul BVC întocmit la începutul anului, conducerea companiei a estimat realizarea, în primul trimestru de activitate, a unui profit de 26 miliarde de lei, în timp ce, pentru celelalte trei trimestre au fost prevăzute pierderi de 40,1 miliarde, 70,9 miliarde, respectiv 80,1 miliarde de lei. Înregistrarea, la sfîrşitul lunii martie, a unui rezultat pozitiv de numai 10,7 miliarde de lei, aproximativ 41% din nivelul prevăzut, a determinat conducerea companiei să hotărască oprirea instalaţiilor în perioada 1 iunie-30 septembrie şi disponibilizarea unui număr de 900 de salariaţi. Dificultăţile cu care se confrunta societatea erau legate în special de creşterea preţului gazelor naturale, care au o pondere de 67% în costurile de producţie, concomitent cu reducerea, pe plan extern, a preţului ureei, produs cu o pondere de 85% în cifra de afaceri a "Amonil". Astfel, în timp ce costul de fabricaţie pentru o tonă de uree era de 150 de dolari, preţul de vînzare se situa la nivelul de 122-130 dolari/tonă. În aceste condiţii, activitatea desfăşutată de combinatul chimic din Slobozia era nerentabilă.

La sfîrşitul lunii mai însă, pe fondul înscrierii preţului ureei pe un trend ascendent, conducerea companiei a decis menţinerea funcţionării, în continuare, a instalaţiilor după 1 iunie şi efectuarea de lucrări de revizie generală a instalaţiilor în ultima decadă a lunii iunie şi în prima decadă a lunii august, respectiv reluarea activităţii în condiţiile în care piaţa internă şi cea externă vor fi favorabile. Tot la acea dată, oficialii societăţii au stabilit să nu mai fie făcute disponibilizări după 1 iunie.

Acţionarii "Amonil" au hotărît, în cadrul ultimei AGA, desfăşurată în data de 19 iulie, ca în perioada august-decembrie, să funcţioneze instalaţiile producătoare de amoniac, uree, acid azotic, azotat de amoniu şi îngrăşăminte lichide.

Titlurile emise de "Amonil" Slobozia sînt listate la categoria a doua a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul AMO. De la începutul anului şi pînă la jumătatea lunii iunie, tranzacţiile cu acţiuni AMO au fost efectuate la preţuri cuprinse între 125 şi 180 de lei/acţiune, după care, începînd cu 26 iunie, cursul s-a înscris pe un puternic trend ascendent. Preţul a atins, în cadrul şedinţei bursiere din 8 iulie, un maxim de 460 lei/titlu. În perioada 9-13 iulie, cursul a înregistrat uşoare corecţii negative, după care au urmat două şedinţe de creştere. Ultima zi de tranzacţionare a fost 16 iulie, cînd cursul s-a depreciat cu 4,4%. Societatea a fost suspendată de la tranzacţionare, întrucît luni, 19 iulie, a avut loc AGA.

Înscrierea cursul acţiunilor AMO pe un trend ascendent începînd cu 26 iunie, a fost însoţită şi de o lichiditate ridicată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb