• Creditorul companiei, câştigătorul licitaţiei
• Acţionarii minoritari, simpli spectatori ai licitaţiei
• Ioan Niculae: Ne vrem cele zece milioane de euro pe cele două ipoteci
Acţiunile producătorului de îngrăşăminte "Amonil" Slobozia (simbol AMO) s-au apreciat, ieri, agresiv - cu până la 10% - în aproximativ trei ore după ce conducerea companiei a anunţat rezultatul licitaţiei de marţi, în care mai multe active ale combinatului au fost vândute pentru 57 de milioane de lei (aproximativ 13,5 milioane de euro).
Printre activele executate silit, ieri, se numără mai multe terenuri, spaţii comerciale, dar şi unele dintre cele mai importante instalaţii ale combinatului chimic, a căror înstrăinare pune serios sub semnul întrebării posibilitatea combinatului să-şi mai continue activitatea, precum Instalaţia Amoniac Kellogg, Instalaţiile Amoniac I şi III, Instalaţiile Uree I şi II.
Cumpărătorul acestor active este chiar creditorul companiei, "Chemgas Holding Corporation" SRL, acelaşi care ceruse executarea silită a combinatului pentru o datorie iniţială de 54 de milioane de lei, pe care "Amonil" o acumulase faţă de fostul "Distrigaz Sud" (actualul GDF Suez Energy România).
"Chemgas Holding Corporation" a preluat creanţa asupra "Amonil" de la "Riverside Development" LTD, acţionarul său majoritar, care o cumpărase la rândul său, la începutul acestui an, de la furnizorul de gaze.
Ioan Niculae, proprietarul "Interagro" care are un contract de management la "Amonil", a declarat ziarului BURSA că nu ştie ce se va întâmpla cu societatea, dar că va executa silit, la rândul său, două secţii ale "Amonil" pentru care a încheiat ipoteci: "Nu ştiu în ce condiţii a cumpărat Chemgas Holding Corporation activele Amonil, eu nu sunt în ţară acum şi nu am cunoştinţă despre ce s-a întâmplat. Totuşi, cei de la Chemgas vor avea mari probleme cu noi pentru că Interagro are două ipoteci de aproape 10 milioane de euro pe două secţii ale Amonil şi le vom executa silit dacă nu ne dau aceşti bani".
Surse din piaţă susţin că Ioan Niculae ar fi implicat în cele două firme offshore din Belize care deţin împreună puţin peste 50% din acţiunile AMO, dar nu există dovezi palpabile în acest sens.
Unul dintre acţionarii minoritari ai combinatului, "Salink Limited" a cerut Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare să investigheze dacă cele două firme din Belize acţionează într-adevăr concentrat şi dacă există vreo legătură între ele şi "Chemgas Holding Corporation", însă nu a primit niciun răspuns până în prezent, ne-a declarat Cristian Duţescu, reprezentantul "Salink Limited".
Ioan Niculae declara în urmă cu aproximativ o lună, tot pentru ziarul Bursa, că "Interagro" are un contract de management cu "Amonil" care expiră la finele acestui an şi care poate fi prelungit pentru o perioadă de încă trei ani, dacă societatea va mai exista după această dată.
• Duţescu: "Am fost simpli spectatori la licitaţie"
Avocatul Cristian Duţescu care îi reprezintă pe suedezii de la "East Capital", ce deţin prin intermediul "Salink Limited" 15% din acţiunile AMO, ne-a spus că a fost împiedicat să participe la licitaţie: "Chemgas Holding" a fost, de altfel, singurul ofertant pentru activele "Amonil".
Domnia sa ne-a mai precizat: "Am fost simpli spectatori la licitaţie, nu ni s-a pus la dispoziţie publicaţia de vânzare, astfel încât nu am putut să o traducem şi să o trimitem clientului nostru. Totul s-a desfăşurat de parcă s-ar fi dorit cu orice preţ ca Amonil să fie executat silit şi Chemgas Holding să câştige licitaţia".
"Salink Limited" analizează, în prezent, variantele pe care le are la dispoziţie în privinţa "Amonil", a adăugat domnul Duţescu.
"Salink Limited" a mai cerut arbitrului pieţei de capital informaţii despre un posibil contract de livrare gaze între "Amonil" şi "Intergaz" SRL Zimnicea, societate suspectată că ar fi controlată tot de Ioan Niculae.
"Se pare că acest contract stabilea condiţiile în care Intergaz livra gaz metan combinatului, iar în schimbul acestuia "Amonil" îi ceda producţia de îngrăşăminte chimice la un preţ care consta în costurile de producţie plus 5%", susţine avocatul Duţescu.
Domnia sa a mai spus: "În acest mod, indiferent de preţul la care ar fi putut fi vândute îngrăşămintele chimice, Amonil nu primea decât 5% peste cheltuieli. În prima parte a anului 2008, preţul îngăşămintelor a crescut exponenţial, pentru a cădea brusc începând cu trimestrul al treilea. Contractul respectiv şi-a încetat, se pare, aplicabilitatea începând cu trimestrul al treilea al anului 2008, adică imediat ce s-a prăbuşit piaţa îngrăşămintelor pe plan mondial. În aceste condiţii, ar reieşi că Intergaz a profitat de creşterea preţului îngrăşămintelor în primul semestru din 2008 şi nu a suportat nicio pierdere ca urmare a prăbuşirii preţului ce a avut loc în trimestrul III 2008. De altfel, Amonil şi-a oprit total producţia începând cu 15 septembrie 2008. Cu alte cuvinte, se pare că Intergaz a fost partener cu Amonil doar la câştig, nu şi la pierdere".
"Amonil" Slobozia deţine un capital social de 111,26 milioane de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei. Combinatul este controlat de două off-shore-uri înregistrate în Belize, "Zalois", cu o participaţie de 32,19% şi "Jovline", cu o deţinere de 18,22%.
"Salink Limited" mai are o participaţie de 13,54%, iar "Eurorom Trade & Invest", o societate înregistrată într-o comună din Bihor, a raportat, în iunie, o deţinere de 5,07% din acţiunile AMO.