Asociaţia Magistraţilor din România şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului atrag atenţia, joi, că prin adoptarea, în data de 30 decembrie, a ordonanţei de urgenţă de modificare a unei dispoziţii din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Guvernul a încălcat voinţa suverană a poporului, exprimată prin referendum, principiul constituţional al echilibrului între puteri şi principiul cooperării loiale între acestea, scrie News.
"Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pe chestiuni ce ţin de organizarea judiciară, în cazul de faţă prorogarea intrării în vigoare a unor prevederi legale privind compunerea completelor de judecată în apel, desconsideră votul a peste 6,4 milioane de cetăţeni şi Constituţia României. Reamintim că, în anul 2019, cu ocazia alegerilor europarlamentare a avut loc şi un "referendum pe justiţie", iar una dintre întrebări a fost: "Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?". Referendumul a fost adoptat, peste 6,4 milioane de cetăţeni votând "DA"", se arată într-un comunicat al celor două asociaţii, transmis AGERPRES.
În opinia semnatarilor comunicatului, adoptarea unei ordonanţe de urgenţă cu privire la organizarea judiciară, precum cea din 30 decembrie, "încalcă flagrant voinţa poporului suveran, ignoră deciziile Curţii Constituţionale şi, dacă ordonanţa adoptată va fi declarată neconstituţională, cum este previzibil, va pericilita grav securitatea juridică prin anularea unor hotărâri judecătoreşti definitive pentru că au fost pronunţate de completuri de judecată nelegal constituite".
"Dincolo de încălcarea voinţei a milioane de cetăţeni, precedentul creat de Guvern, precum şi efectele pe care declararea neconstituţională a acestei ordonanţe le poate produce, denotă desconsiderarea votului şi drepturilor cetăţenilor, atitudine ce trebuie denunţată public. În consecinţă, solicităm Guvernului să abroge ordonanţa de urgenţă adoptată ca urmare a propunerii ministrului Justiţiei, Stelian Ion, pentru modificarea organizării judiciare, lăsând Parlamentul să decidă cu privire la acest subiect", se mai arată în comunicatul citat.