ANA BIRCHALL: "UE trebuie să acorde prioritate Politicii de Vecinătate şi procesului de extindere"

Elena Deacu
Politică / 10 iunie 2015

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a declarat, miercuri, că Uniunea Europeană trebuie să acorde prioritate Politicii de Vecinătate şi procesului de extindere, luând în considerare progresele înregistrate în special de Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

Comisiie reunite pentru afaceri europene şi politică externă din Camera Deputaţilor şi Senat au organizat, miercuri, 10 iunie, o întrevedere cu domnul Simon Mordue, director pentru Strategia de Extindere şi Turcia, Direcţia Generală Vecinătate şi Negocieri privind Extinderea (DG NEAR), din cadrul Comisiei Europene. Principalele teme discutate cu ocazia reuniunii au fost extinderea UE în contextul recentului summit al Parteneriatului Estic desfăşurat la Riga şi revizuirea Politicii de Vecinătate a UE.

Ana Birchall a arătat că Uniunea Europeană trebuie să se raporteze în primul rând la concluziile favorabile rezultate în urma reuniunii de la Riga. "Summit-ul Parteneriatului Estic a avut loc în condiţii dificile. Totuşi, trebuie să subliniem aspectele pozitive rezultate în urma reuniunii de la Riga. Cred că reiterarea mesajului privind importanţa acordată Parteneriatului Estic precum şi aprofundarea cooperării cu cele şase state componente sunt ideile cheie pe care Uniunea Europeană trebuie să le susţină în continuare, dar consider că ar fi fost necesară o abordare mai curajoasă în privinţa perspectivei europene pentru cele trei state care şi-au exprimat opţiunea în acest sens", a susţinut Ana Birchall.

Anca Boagiu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, a remarcat că obiectivele strategice ale Politicii Europene de Vecinătate (PEV) nu au fost atinse integral, ci trebuie reconfigurate după un ciclu de 12 ani de la momentul lansării acestui program. "În contextul multiplelor evoluţii care au loc astăzi în regiune, constatăm în multe cazuri mai puţină stabilitate la frontierele Uniunii Europene. Chiar dacă pentru unii dintre vecini reformă şi progres înseamnă Acorduri de Asociere, acestea nu par a avea ca destinaţie finală integrarea în Uniunea Europeană, fiind nevoie de un pas înainte pe calea aderării. Climatul de securitate la graniţele de sud şi de est s-a schimbat pentru că există interese diferite, fiind necesară o reconfigurare între flancul sudic şi flancul estic", a declarat Anca Boagiu.

Anca Boagiu a subliniat că "parlamentarii români solicită şi militează pentru o reconfigurare a Politicii de Vecinătate, cu precădere pe dimensiunea estică, care trebuie considerată o prioritate de vârf nu numai de către România, ci de către toate statele membre şi Uniunea Europeană". Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat a arătat că, mai mult ca oricând, unitatea la nivelul Uniunii Europene este la acest moment esenţială. De asemenea, Anca Boagiu a reiterat susţinerea României pentru progresul european al Serbiei, cu condiţia menţinerii liniei unor reforme clare şi a respectării statului de drept.

În contextul revizuirii Politicii Europene de Vecinătate, Anca Boagiu a mai spus că "este necesar să se menţină Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru a putea supraveghea respectarea democraţiei şi a statului de drept".

Referitor la situaţia Republicii Moldova, senatorul Titus Corlăţean, membru al Comisiei pentru politică externă din Senat, şi-a exprimat susţinerea faţă de procesul de atingere a obiectivelor europene şi a implementării agendei de asociere politică şi integrare economică la Chişinău. În acelaşi sens, Ana Birchall a pledat pentru consolidarea rolului României de exportator de bune practici şi expertiză pentru statele din regiune cu aspiraţii europene.

În ceea ce priveşte revizuirea Politicii de Vecinătate a UE, Ana Birchall a pledat pentru o abordare echilibrată pe ambele dimensiuni regionale - estică şi sudică. "Avem nevoie de o abordare mai ambiţioasă şi mai pragmatică în ceea ce priveşte Politica de Vecinătate. O implicare mai profundă în vecinătatea estică este importantă, având în vedere impactul evoluţiilor actuale asupra arhitecturii de securitate europeană", a declarat Ana Birchall în cadrul întrevederii cu Simon Mordue. De asemenea, Ana Birchall a exprimat susţinerea pe care România o manifestă cu privire la perspectiva europeană a Turciei, evidenţiind "rolul important pe care Turcia îl joacă ca actor regional".

Nu în ultimul rând, Ana Birchall a declarat că este adepta conceptului "security trusts" (centuri de securitate). "Susţin pe deplin conceptul centurilor de securitate lansat de ministrul român al Afacerilor Externe, ca o platformă de dialog şi cooperare adresată statelor care împărtăşesc viziunea unei Uniuni Europene pacifiste", a mai arătat Ana Birchall.

La rândul său, Simon Mordue a susţinut necesitatea continuării reformelor precum şi adoptarea unei viziuni actualizate cu privire la criteriile de extindere ale Uniunii Europene, adăugând că "trebuie folosită experienţa europeană a statelor deja membre UE, România fiind un exemplu pozitiv în regiune".

Reprezentantul Comisiei Europene a subliniat succesul Politicii de Vecinătate în privinţa Republicii Moldova, a Georgiei şi a Ucrainei, menţionând însă că este nevoie de mai multă flexibilitate în viitoarele abordări la nivelul Politicii de Vecinătate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Miscarea=extindere, directia=sensul, agresiune=actiune violenta, rezultat=razboi, "succesul Politicii de Vecinătate în privinţa Republicii Moldova, a Georgiei și a Ucrainei, menționând însă că este nevoie de mai multă flexibilitate în viitoarele abordări la nivelul Politicii de Vecinătate." "Uniunea Europeană trebuie să acorde prioritate Politicii de Vecinătate și procesului de extindere," - cine impinge de la spate extinderea? Cine se poate numi agresor? succes politica de pace=minciuna sfruntata .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb