ANAF: DOUĂ BĂNCI, RESTANTE LA STAT RBS şi Volksbank îşi explică prezenţa pe lista datornicilor printr-o eroare de comunicare

Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 august 2013

ANAF a raportat datorii la stat de 189.950 lei în cazul Volksbank, şi de 304.737 lei în cel al RBS.

ANAF a raportat datorii la stat de 189.950 lei în cazul Volksbank, şi de 304.737 lei în cel al RBS.

Reprezentanţii RBS şi Volksbank, bănci care figurează pe lista Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) cu restanţierii la bugetul de stat, după primul semestru al anului, spun că apar în rândul datorinicilor, din eroare. De altfel, cifrele ANAF sunt contestate şi de alţi oameni de afaceri (n.r. vezi articolul "Datoriile la Fisc, contestate de oamenii de afaceri").

În dreptul celor două instituţii financiare, ANAF menţionează că urmează să fie demarată procedura de executare.

Suma de 189.950 lei afişată drept obligaţie de plată de către ANAF în dreptul Volksbank este una modică şi nu este de natură să afecteze situaţia şi operaţiunile băncii, ne-au declarat reprezentanţii instituţiei de credit austriece.

Aceştia ne-au precizat: "Sumele publicate de ANAF provin din amenzi aplicate în 2010, de Comisariatele pentru Protecţia Consumatorilor în baza unui act normativ - OUG 50/2010 - care a fost modificat ulterior prin scoaterea din sfera lui de aplicare a contractelor de credit în derulare, în vara lui 2010. Ca efect al legii de modificare, faptele pentru care s-au aplicat respectivele amenzi nu mai reprezintă contravenţii. Oricum, cu privire la sancţiunile stabilite anterior modificării OUG 50, trebuie aplicat principiul constituţional al retroactivităţii legii contravenţionale mai favorabile, astfel că Volksbank nu mai este obligată să plătească amenzile aplicate în baza formei iniţiale a OUG 50. Principiul retroactivităţii legii contravenţionale mai favorabile este prevăzut în OG 2/2001 a contravenţiilor, iar jurisprudenţa Curţii Constituţionale explică foarte clar acest principiu prin Decizia nr. 228/2007, care precizează că «o sancţiune aplicată în baza unei legi pentru o faptă dezincriminată printr-un nou act normativ, urmează să nu mai fie executată, chiar dacă procedura de executare a acesteia a început». Cu rare excepţii, instanţele judecătoreşti aplică acest principiu, fie anulând procese verbale emise anterior modificării OUG 50, fie precizând, aşa cum a făcut, de exemplu, Tribunalul Mureş, că sancţiunile stabilite nu se vor mai executa pentru a se evita astfel o încărcare inutilă a instanţelor cu posibile contestaţii la executare".

Obligaţia restantă la bugetul de stat a băncii cu capital majoritar britanic RBS se ridică, potrivit ANAF, la 304.737 lei. Reprezentanţii instituţiei de credit ne-au precizat că la mijloc se află tot o problemă de comunicare. "Această sumă reprezintă o sumă de plătit rezultată dintr-o inadvertenţă între sumele plătite în avans de către RBS România şi sumele de plată curente şi va fi compensată cu sume pe care statul le datorează băncii", au subliniat domniile lor.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent o listă a contribuabililor care, la finele primului semestru al anului, înregistrau obligaţii restante la bugetul de stat. Pe lista ANAF se mai regăsesc şi alte societăţi financiare: RSL Leasing IFN, Ţiriac Leasing IFN, General Leasing SA şi Iveco Capital Leasing IFN.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Volksbank face in continuare ce vrea.Desi procesul intentat de OPC Cluj pe OUG 50 a fost castigat definitiv si irevocabil de OPC din 10.10.2012 nici pana astazi VB nu a restituit CR(CA)incasat ilegal din 21 iunie 2010 pana in prezent.Acest proces a fost castigat in recurs dupa ce cauza a ajuns pe rol la CJUE ,care a constatat ca acel PV intocmit de OPC este perfect legal si de asemenea OUG 50 nu incalca directivele europene asa cum sustinea in 2010 VB,reusind sa faca loby si sa convinga guvernul pe acest motiv sa schimbe legea.Am facut 3 sesizari VB pentru a-mi restituii sumele incasate ilegal si nici macar nu-mi raspunde .OPC Cluj se misca foarte incet si spune ca asteapta ca VB sa-si spuna pozitia.Si uite asa de 10 luni cu sentinta irevocabila asteptam ca OPC Cluj sa ceara executarea silita a VB,deoarece noi nu suntem parte in proces.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb