Analist: Nu există o explicaţie pe fundamente a creşterii numărului de restanţieri la credite

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 iulie 2016

Creşterea numărului de restanţieri la plata creditelor în primele cinci luni poate să aibă legătură cu noile legi sau discuţii pe tema altor modificări legislative, care să îi fi determinat pe debitori să se gândească că ar putea scăpa de credite, conform analiştilor.

Numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile s-a apropiat de 740.000 în luna mai, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, potrivit datelor BNR. Astfel, numărul persoanelor rămase în urmă cu plata ratelor a crescut cu aproximativ 6% în primele cinci luni ale anului. Spre comparaţie, în intervalul ianuarie - mai de anul trecut numărul restanţierilor era în scădere.

"Nu cred că există o explicaţie pe fundamente a creşterii numărului de restanţieri, în condiţiile în care economia a mers bine, somajul a rămas constant, veniturile au crescut semnificativ. Creşterea poate să aibă legătură şi cu noile legi sau discuţii pe tema altor modificări legislative, care să îi fi determinat pe debitori să se gândească că ar putea scăpa de credit şi de aceea au decis să amâne plata. Iniţiativele legislative din ultima perioadă încurajează un astfel de comportament", a explicat analistul economic Aurelian Dochia, citat de Mediafax.

Creşterea numărului restanţierilor pare o situaţie paradoxală, având în vedere că în ultimul an economia românească a crescut, la fel ca şi nivelul salariilor, iar costul finanţării s-a redus, dobânzile ajungând chiar la minime istorice, mai arată sursa citită.

În ultima perioadă de timp s-a înmulţit numărul iniţiativelor legislative care îşi propun să ajute debitorii încărcaţi de presiunea cursului de schimb (cum sunt cei cu credite în franci elveţieni) sau pe cei care au cumpărat imobile precriză, iar în prezent plătesc rate la bancă pentru o locuinţă cu un preţ majorat şi de câteva ori (darea în plată).

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Salariile au crescut in lei in euro sunt mai mici. Euro 4,5 fata de 3,6.

    1. Salariul mediu in romania in anul 2011 era de 2.000 de lei. Acum trece de 2.800 lei, deci o rata de crestere de 40%. Singura explicatie este legea darii in plata care i-a determinat pe unele persoane care puteau plati rata sa nu o mai faca, gandindu-se ca vor putea negocia cu banca sau in caz contrar isi vor da locuinta in plata pentru ca valoarea acesteia este sub valoarea pietei.

      Nu exista statisticii noi privind distributia salariilor. Evolutia salariului median ramane o necunoscuta. Degeaba creste salariul mediu pe baza bonusurilor la nivel de management, daca banii nu ajung si la talpari ai o explicatie pe fundamentele a cresterii numarului de restantieri la credite.

      Comparatia o faci cand s-a semnat contractul 2006-2008 si azi.

      I-a salarul minim pe economie e mai usor. Ia valutele la valoare atunci azi. Ia taxele si impozitele atunci acum. Ia curentul, benzina de atunci si acum, taxa pe masina, impozit comisioane bancare care toate au explodat dupa anul 2008. 

      Intr-o tara normala trebuia sa fie insolventa, faliment dar cu si cu aceste legi in vigoare spanioli au votat ldp.

      Persoanele juritice au insolvsnta , faliment persoanele fizice nu. Persoanele ar trebui sa dea in judecata Statul Roman pt discriminare? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb