Analişti: Euro va continua să scadă faţă de dolar, în 2024

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 februarie

Analişti: Euro va continua să scadă faţă de dolar, în 2024

English Version

În ianuarie, moneda europeană a pierdut 2,2% faţă de cea americană

Euro s-a confruntat, la începutul acestui an, cu cea mai rea lună ianuarie de după 2015, scăzând cu 2,2% faţă de dolar, şi este probabilă continuarea deprecierii, potrivit băncilor de investiţii Rabobank şi Credit Agricole.

"Euro ar trebui să fie moneda cu una dintre cele mai slabe evoluţii din G10, în 2024", spune, citat de poundsterlinglive.com, Valentin Marinov, şeful departamentului de strategie valutară din cadrul Credit Agricole.

Previziunea actuală este în contradicţie cu consensul din comunitatea analiştilor de la începutul anului 2024, care arăta că dolarul va scădea pe parcursul anului curent, permiţând o redresare constantă a monedei euro.

Dolarul a fost, însă, până în prezent, moneda cu cea mai bună evoluţie în 2024. Pierderile euro s-au extins după ce, recent, preşedintele Rezervei Federale (Fed - banca centrală a SUA), Jerome Powell, a declarat că instituţia va avea o abordare prudentă în ceea ce priveşte reducerea ratelor dobânzilor. Oficialii Fed sunt aproape siguri că vor lăsa ratele dobânzilor neschimbate în martie, dezamăgind o piaţă care, în urmă cu numai două săptămâni, lua în calcul o reducere. Asta, în timp ce în zona euro, Banca Centrală Europeană (BCE) este aşteptată să taie costul împrumuturilor.

Mai mult, dolarul a fost susţinut de publicarea, luni, a unui sondaj ISM care arată o redresare solidă a situaţiei ocupării forţei de muncă în companiile din SUA.

Rabobank: "Este puţin probabil ca Fed să reducă dobânzile mai devreme de luna iunie"

Economiştii de la Rabobank spun că este puţin probabil ca Fed să înceapă să reducă dobânzile înainte de luna iunie, iar dolarul va începe abia din acel moment să aibă o traiectorie moderată. Rabobank menţine o prognoză pentru euro la 1,07 dolari într-o lună şi o ţintă de 1,05 dolari la trei luni.

Credit Agricole susţine că perspectiva descendentă a euro faţă de dolar nu este doar în funcţie de politica Rezervei Federale, ci reflectă aşteptarea ca BCE să egaleze şi chiar să depăşească numărul de reduceri ale dobânzilor Fed în 2024.

În consecinţă, notează sursa citată, acest lucru ar putea transforma euro într-o monedă de finanţare atractivă.

În plus, randamentele obligaţiunilor emise de ţările periferice din zona euro vor creşte mult mai repede decât cele ale Germaniei. Este de aşteptat ca această extindere a spread-urilor de randament să se accelereze, pe măsură ce programul de înăsprire cantitativă al BCE se accelerează şi pune presiune pe atractivitatea euro.

De asemenea, Credit Agricole se aşteaptă ca pieţele să aibă o aversiune mai mare la risc în a doua jumătate a anului, din cauza perspectivelor mai tulburi de creştere economică şi a incertitudinii politice din SUA.

Coroborând aceşti factori, Credit Agricole estimează un curs al euro de 1,07 dolari până la jumătatea anului şi 1,05 la finele anului. Potrivit Credit Agricole, deteriorarea perspectivelor de creştere globală şi incertitudinile politice din SUA ar putea conduce investitorii spre dolar ca un refugiu sigur, în special în a doua jumătate a anului 2024.

Euro avea un curs de 1,0772 dolari ieri, la ora locală 14.00, în urcare cu 0,2% faţă de ziua anterioară.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. mama ce grafic… m-a spart…

    de ce nu se pun graficele lungi istorice?! 

    sau nu isi avea rost discutia daca se punea graficul lung…?! 

    ps: mutarea din timp pe long euro… 

    s c c r e t 

    1. ai dreptate.

      graficul atasat exprima partea "de podea" a eur/usd 

      p.s. eu nu mai detin usd/sau active denominate usd de 1-2 saptamani... o fi bine, o fi rau? vedem curand.  

      Ban.Cher.Vali 

    Marile banci americane (Goldman, JPM) estimeaza ca euro va creste in importanta ca moneda de carry-trade, concurand cu yen-ul japonez. Asta inseamna ca nu au incredere in revenirea economiei EU in urmatorii ani si ca se asteapta ca atat euro sa scada cat si dobanda la euro sa fie mica pe perioade mai lungi de timp (nimeni nu vrea sa faca carry-trade cu riscul sa dea banii inapoi peste 12 luni). La yen se va intampla, probabil, invers daca BOJ incepe sa creasca dobanda de referinta. Cand si ce se va intampla ramane de vazut... :)

    1. Japonia a depasit procesul "natural" de deleveraging... cu durerile si chinurile aferente...

      Si Italia se afla in acest proces cu ceva reusite de expansiuni scurte ca aacum pe iar debt trap scurt... (vezi deficiutl iar in crash si pe italia =scurt boom iar in acelasi proces de delevraging). 

      Uk a intrat si ea in prces natural de delevraging.... multe cocioabe in pret real pe burta... prin multe multe regiuni ale UK exceptant inca , inca, Capitala.... care si capitala are zone depresive rau... 

      Astia in Uk totusi au o abordare foarte interesanta, vazuta in mai multe orase...ca sa combata depresia economica in care se afla... intra spatii cu duiumul in falimente / goale sii reusesc sa ii restranga in zone centrale/tranzitate... doar doar ca sa amane chinul si sa nu crape piata.... 

      Cum ne dam seama daca o economie se afla pe ciclu lung de zeci de ani in depresie sau expansiune (cu ciculurile aferente scurte de somaj boom bust)? 

      Pretul Veniturilor in Grame Aur si Pretul Activelor in Grame Aur!!! din boom in bust! 

      Sau: rata nominala de crestere si pibul nominal trebuie sa depaseasca dobanda nominala! 

      Daca dobanda nominala "a datoriei" este mai mare decat pib nominal, se compune (aduna) dobanda (costul) daca nu incepi sa "tai din pierderi sau capacitati". - ambele produc consecinte negative. 

      Trebuie sa ai destula "printare" de "bani/nebani/credit" care sa poata face ca pibul nominal sa creasca peste dobanda nominala a pietei... Stiu ca exemplul este mai simplist ... nu stau sa ii spun toata complexitatea acum. 

      Exemplu: in romania aveai rata nominala pib de 5,1% 2021 si media de dobanda credite ipotecare 4 si cv...(varia de la 3,9-4,2..4,7...4); rata nominala de crestere pib a tras in urma rata nominala de crestere dobanda... se ajunge periodic la un punct culminant unde rata nominala de crestere pib este dub rata nominala de dobanzi... cum este azi... aici creditul "bun" trebuie sa continuie in economie pentru a nu se cadea prea rapid in depresie mai ales cu somaj spre minime nu se doreste inca soc anticiclic... doar ca ponderea de credite la nivel national ...rele.... va depasii cu mult creditele bune... iar asta se va vedea in fata prin prabusirea continua a pibului nominal sub dobanda la credite... in asemenea perioade tre sa consumam mai putin, sa platim mai mult, sa taiem costuri, sa inovam... si da duce la cv inflatie cauzata de diferite politic...caderi capacitati, blocaze, rupturi, credite explozive pe o nisa ce nu intalneste inca oferta cu cererea...etc...cu cat dobanda nominala se tine sus peste pibul nominal cu atat inseamna ca puterea de credit nu este terminata (chiar de credit rau vb, cum se intampla periodic in cicluri scurte sau lungi de credit... creditul rau este acordat cu duiumul in final de ciclu... de fel cu delcarari de somaj pe jos) - creditul va continua sa mature cu lag economia.... unde dobanzile nominale pot sta mai sus ca pibul nominal cv ani legati....odata ce se consuma potentialul de credit...dobanzile nominale la credit se vor prabusii sub povara datoriei ce nu se mai poate onora...simultan sau cu lag si pibul se va prabusi iar la rate corecte de crestere...  

      Dupa ce pibul cade sub apa pe 1-2-3 ani legati...dobanda nominala reuseste sa fie prabusita fata de noul pib nominal...de aici incepe alt ciclu scurt / lung de crestere a pibului nominal mai mare ca dobanda nominala a datoriei... si va rezulta in fata alt boom economic. 

      Exonomia nu este dificila... de aici si spuneam ca ne aflam in crack up boom... se vede deja in parabolizarea rents'urilor ... si cu lag a bursei RO.... aceasta "asuprire" a dobanzilor nominale peste rata nominala de crestere pib nu poate sa mearga la infinit... se ajunge la forma de squze drastic in fata.. si se va lasa cu artificii.  

      In functie de piete; consumarea unui ciclu de credit difera... le poate sa fie manipulat sintetic prin prelucrare de date economice artificiale ... atunci cand ne jucam cu "legea si taxele"... in migratii sau deschideri ori inchideri de vechi /noi capacitati... bunuri/servicii...etc... 

      Pe ntru Romania Urmeaza cel putin 4 ani grei... dobanda nominala la credite nu cade usor sub pibul nominal... 

      Multi calculeaza PIBul real cu Minus Inflatia... daca vrem sa vedem invers o economie...ca de la Active la Pasive... atunci tre sa vedem Unde creste si Unde scad... Activele si Pasivele.... 

      Si cel mai bun Indicator este Intotdeauna Pibul Nominal Minus Dobanda Nominala A Pietei (fie a bancilor comerciale /fie a bancii centrale / fie a bondurilor). 

      Inca o data, de retinut: dobanda nominala vine in urma pibului nominal; si ea poate sa stea pe platou cand pibul nominal incepe real sa sufere; pibul nominal in crash cu lag va trage iar dobanda nominala in crash... pibul nominal in revenire va avea in spate dobanda nominala in crash... spre revenire... CU LAG de 18 luni chiar si 2-3 ani dupa caz pe sectoare si industrii. 

      Govul poate manipula pibul cand dobanzile nominale stau sus (deasupra pibului nominal ) in faze de boom (neterminatie pib) prin Varsare de Bani in piata; inceprere de proiecte peste proiecte haotice si neterminate; lungirea perioadelor de finalizare a proiectelor; unele proiecte in stagnare...altele facute la supraevaluari ... toate astea sunt semne cand GOV este Disperat sa mai extraga din piata o ultima farama de pib potential...  

      In 2020 pibul romaniei -3,2 si dobanda ipotecara ca medie 3.... deci de aici si CRIZA PAICA!!! => soc depresiv.. 

      Dar... intre 2012 si 2019 a existat o perioada de CRESTERE SANATOASA cu pib nominal peste dobanda nominala la credite! Aia e perioada de revenire economica spre crestre economica... 

      Acum ne aflam in tarziul economic al acestei generatii... in tarziul economic... multe se acutizeaza, chinuri groaznice in crestere...de ce?!... pentru ca atat timp cat inca pibul nominal creste sub media dobanzilor la credite (ipotecare si etc) piata intra in fata de criza si nebunie financiara speculativa... aici este deja un ciclu de debalansare... unde vei vedea ca multi se lauda de averile facute si altii cad pe capete sau se arunca cu capul in fata crezand ca nu mai prind alt tren. Istoria ne spune ca Intotdeauna cand Vine Vorba de Credit / Locuinte / Afaceri...dar intotdeauna: Cei din tai vor fi cei din urma si cei din urma vor fi cei din tai! 

      Cei din tai inghesuiti la credite nominale peste pibul nominal se vor trezii ca vor si ei refinantari in cei 3 ani in care dobanda nominala la credit va cadea trasa de pibul nominal in crash... atunci bancile se vor intoarce cu spatele la ei...chiar daca vor dorii sa ii ajute...bancile vor avea banii blocati in bondurile din panica (inaintea crashului) si in multe credite... plus ca bancile nu sunt stimulate sa dea credite cand cade dobanda odata cu pibul... si deci dupa ce se linistesc apele si creste creditul neperformant cauzat de cei 3 ani ca medie de cadere pib nominal... bancile au alte treburi...de facut curat... si uite asa incepe alt ciclul normal de crestere...unde guvernul va intervenii cu un aport financiar mai mare de acordare credite oamenilor normali / de rand... in a ii baga in case... in timp ce "investitorii /scz speculatorii a nu scuz investitorii"... se vor ocupa singuri de problemele lor... de investitori /speculatori mai mari se va ocupa tot GOVul prin politici de revers taxari la total populatie pe slumpul de mai sus. 

      PSS: inca 2-3 ani de dobanzi nominale peste pibul nominal al tarii... iar astia vor anunta ca economia duduie... ceea ce nu este adevarat...se aduna mult puroi in acest timp in financiar... 

      s c c r e t 

      What happens to GDP when interest rates rise?

      Both price level and real GDP will fall. So, an increase in interest rates will - ceteris paribus - cause real GDP to decrease - asta s-a intamplat in 2020 cu intarzierea de a varsa GOV Banetul! 

      s c c r e t 

    ma indoiesc.

    eu am injumatatit expunerea la usd si active SUA denominate usd iesind in 50% in ron si 50% in euro  

    dar desigur, ma pot insela....  

    ma mai gandesc la usd cand l-oi vedea pe la eur/usd 1.20-1.22 si apoi pe la 1.26-1.29 

    mai devreme nu are sens sa folosesc banishorii mei pentru finantarea aventurilor (si fiscale) ale SUA = cand cumperi moneda unui stat subscrii la tot ce tine de acel stat si la directia acelui guvern (a detine o moneda e un act de vot, de incredere).  

    p.s. iesirea in RON (partiala) dovedeste ca nu dau 2 bani vechi sparti pe sperietorile de serviciu din media ca vine razboiul peste noi. Nu mai plecati urechea la idioti. Acum 1-2 ani erau riscuri mari sa avem circ. Acum s-a fasait situatia. Ma rog, mai incearca unii si altii sa o reactiveze cu piloti ucrainieni antrenati in Romania, dar e moarta scroafa in cotet, e fasaita situatia. Razboiul se va inchide curand. Romania lui Iohannis se baga ca proasta in problema in loc sa stea cuminte la locul ei pana se inchide situatia.  

    Ban.Cher.Vali

    1. "eu am injumatatit expunerea la usd si active SUA denominate usd iesind in 50% in ron si 50% in euro "

      am injumatatit in sensul ca am renuntat la usd si am iesit jumi-juma in ron si euro 

      Ban.Cher.Vali

      p.s. ma exprim si eu ca o cizma... ma scuzati 

      in ron iesi in "marfuri" perisabile... momentan...

      s c c r e t 

      Nu ne spuneai ca Rusia va pierde razboiul si se va sparge la inceput de 2024? Mare dreptate ai avut.

      a avut dreptate

      rusia are o victorie a la pirus in sensul ca aparent a castigat dar si-a pierdut aproape toti partenerii internationali 

      in plus vali zicea ca din 2040 rusia se rupe 

      deci le-ai incurcat pe toate

      omul stie ce zice 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb