Analiştii: Acţiunile "Oltchim" vor continua să scadă

RALUCA MARIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 august 2012

Scăderea preţului acţiunilor "Oltchim" Rm. Vâlcea (simbol OLT) este efectul anunţului legat de conversia datoriilor, pe care compania le are la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în acţiuni, au explicat analiştii din piaţa de capital, iar această tendinţă de scădere a preţului acţiunilor OLT se va menţine pe viitor, potrivit domniilor lor.

Adrian Danciu, "SSIF Broker": "În general, scăderea preţului acţiunilor avantajează viitorul cumpărător"

Volatilitatea cotaţiei OLT în ultimele 52 de săptămâni a fost printre cele mai ridicate de pe piaţa de capital, palierul de tranzacţionare situându-se în intervalul 0,53-1,651 lei, ne-a declarat Adrian Danciu, analist la "SSIF Broker".

Domnia sa ne-a explicat: "Aceas-tă volatilitate a fost susţinută de o serie de evenimente, legate în special de procesul de privatizare, şi mai puţin de rezultatele financiare ale companiei. Propunerea de majorare a capitalului social, prin care vor fi convertite creanţele faţă de societate ale AVAS, va determina o diluare importantă a procentelor deţinute de către acţionarii care nu vor participa la majorarea capitalului social. În condiţiile în care aceas-tă majorare se va realiza la valoarea nominală a unei acţiuni (0,1 lei), cu siguranţă mulţi investitori preferă să îşi valorifice o parte din acţiunile deţinute la cotaţia actuală, pentru a le răscumpăra la valoarea nominală. Astfel, acest fenomen poate determina o depreciere considerabilă a preţului acţiunii, în condiţii de lichiditate redusă".

Pentru perioada următoare, analistul de la "SSIF Broker" se aşteap-tă la o continuare a tendinţei de scădere pe titlurile OLT.

În general, scăderea preţului acţiunilor avantajează viitorul cumpărător, în condiţiile în care preţul reprezintă unul dintre elementele aduse în discuţie în cadrul negocierilor, a mai subliniat Adrian Danciu.

În condiţiile în care vânzarea se va realiza către un investitor strategic, care va aduce aport de know-how, probabil preţul acţiunilor va fi un element, în cel mai bun caz, marginal, a mai adăugat domnia sa.

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Probabil, această tendinţă de scădere se va menţine şi în perioada următoare"

Evoluţia preţului acţiunilor "Oltchim" este în strânsă legătură cu ultimele ştiri apărute, legate de conversia creanţelor companiei în acţiuni, respectiv odată cu convocarea Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) pentru votarea aces-tei majorări de capital, este de părere Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la "Intercapital Invest".

Domnia sa ne-a declarat: "Datorită faptului că statul a primit undă verde pentru a face conversia datoriilor, pe care compania le are la AVAS, în acţiuni, iar acest lucru ar presupune un aport semnificativ din partea acţionarilor minoritari pentru a-şi păstra participaţiile, preţul acţiunii a intrat pe o pantă puternic descendentă. Este posibil ca acest aport pe care acţionarii minoritari trebuie să-l aducă să-i fi descurajat şi, din această cauză, ei să fi început vânzările masive de acţiuni".

Este probabil ca această tendinţă de scădere să se menţină şi în perioa-da următoare, cel puţin până când vom vedea care va fi votul acţionarilor în AGA, sau până ce va fi anunţată o poziţie clară cu privire la preluarea companiei, a mai precizat Mihai Mureşian.

Acţiuniele "Oltchim" Rm. Vâlcea au închis şedinţa de tranzacţionare de vineri la preţul de 0,7195 lei/titlu, în scădere cu 14,95%.

Ieri, la ora 13:27, acţiunile OLT erau în scădere cu 14,94%, ajungând la preţul de 0,612 lei/unitate.

Veniturile Oltchim s-au înjumătăţit în primul semestru, iar pierderile au urcat de 2,7 ori

Veniturile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) au scăzut cu 46,8% în primul semestru, de la 1 miliard de lei la 533,9 milioane lei (121,6 milioane euro), iar pierderile au crescut de 2,7 ori, la 188,2 milioane lei (42,8 milioane euro), de la 70,2 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Cheltuielile companiei s-au diminuat cu 32,8% în perioada ianuarie-iunie, de la 1,07 miliarde lei la 722,2 milioane lei (164,5 milioane euro), potrivit raportului financiar al Oltchim, citat de Mediafax.

Combinatul chimic a avut în perioada analizată afaceri de 540,6 milioane lei (123,1 milioane euro), mai mici cu 41% faţă de primele şase luni din 2011, când rulajul s-a plasat la 915,2 milioane lei.

Exporturile realizate în primul semestru au scăzut cu 48%, la 88,32 milioane euro, iar din lipsa finanţărilor necesare, gradul de utilizare a capacităţilor de producţie a fost de doar 25%, faţă de 51,7% în primele şase luni din 2011, se arată într-un raport al administratorilor companiei.

Numărul de salariaţi ai companiei a scăzut uşor în primele şase luni, de la 3.468 la 3.348.

Companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploieşti şi Aisa Invest din Cluj, firmă deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, au depus în luna aprilie oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim.

Procedura de privatizare a Oltchim va începe prin licitaţie cu oferta în plic, în 14 septembrie, urmată, dacă va fi cazul, de negociere sau de licitaţie cu strigare.

Oltchim are un capital social de 34,3 milioane de lei şi este listată la BVB. Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania PCC SE, înregistrată în Germania. PCC deţine 18,3% din acţiuni, iar fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ...au inceput sa zboare penele de pe papagali...foarte frumos...poate de acum inainte vor realiza ca bursa nu e cazinou, trebuie sa te mai uiti in ce bagi banii...si la recomandarea cui...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb