ANALIŞTII BT ASSET MANAGEMENT: "BNR ar mai putea opera încă 2 tăieri de dobândă de referinţă în acest an"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 august 2020

"BNR ar mai putea opera încă 2 tăieri de dobândă de referinţă în acest an"

Banca Naţională a României (BNR) ar mai putea opera două reduceri ale dobânzii de politică monetară în acest an, până la un nivel de 1%, sunt de părere analiştii BT Asset Management (BTAM). Aceştia notează într-un raport că tăierea recentă a ratei-cheie, a 3-a din acest an, vine să încerce să prevină o contracţie economică mai severă în condiţiile în care consensul privind contracţia economică este de circa -5% PIB real în 2020.

"BNR începe să-şi asume mai ferm în acest ciclu angajament(ul) de easing monetar, fiind posibile încă 2 tăieri de dobândă de referinţă în acest an până la 1,0%. Cele 3 mari bănci centrale din CEE (Europa Centrală şi de Est - n.r.), Polonia, Cehia, Ungaria, au rate între 0,1%-0,6%, iar inflaţia core HIPC se situa la final de semestru între 2,5-4,9% vs. 2,3% pe Romania", punctează analiştii BTAM.

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, a declarat recent că ar putea să mai existe potenţial de relaxare pentru politica monetară, respectiv prin reducerea rezervelor minime obligatorii în valută. "În ceea ce priveşte rata dobânzii de politică monetară cred că trebuie să analizăm în detaliu, cu multă atenţie, dacă o reducere suplimentară mai este oportună. Să analizăm, de exemplu, dacă o asemenea mişcare nu va duce la reducerea ratelor de economisire", a spus Popa.

BNR a început în luna martie un ciclu de relaxare a politicii monetare în contextul crizei Covid şi a tensiunilor financiare aferente care au dus la îngheţarea pentru o săptămână a finanţării statului şi la explozia ratelor de dobândă pe titlurile de stat în 18-19 martie. Concomitent cu reducerea dobânzilor, BNR a decis săptămâna trecută şi continuarea achiziţiilor de titluri de stat - portofoliu care se ridică la finalul lunii iulie la 4,77 miliarde de lei -, achiziţii ce au menirea împingerii randamentelor către un nivel mai scăzut.

La rândul său, Valentin Tătaru, analist la ING, arată că recenta consolidare a rezervelor valutare ale BNR (ca urmare a împrumuturilor în eurobonduri ale MFP) a acordat instituţiei "încrederea că poate continua relaxarea politicii sale în acelaşi timp menţinând stabilitatea cursului de schimb prin intervenţii valutare".

BNR a adoptat în acest ciclu de relaxare şi în contextul tensiunilor financiare o politică de ţintire puternică a cursului de schimb euro/leu, oficialii băncii fiind de părere că deprecierea monedei naţionale ar agrava sentimentul populaţiei de instabilitate financiară. BNR a redus în martie dobânda-cheie de la 2,5% la 2% şi ulterior, în mai, la 1,75%.

Tătaru afirmase în trecut că dobânda-cheie de 1,75% reprezintă punctul terminal al ciclului de tăiere a dobânzilor demarat de BNR în contextul în care banca naţională nu ar fi dorit să fie pusă în situaţia majorării dobânzilor în 2021. Analistul este de părere în continuare că nu există prea mult potenţial pentru reduceri suplimentare de dobândă în acest an. El adaugă despre comunicatul BNR cu deciziile că este "remarcabil de neutru" în condiţiile în care banca centrală nu a oferit foarte multe informaţii despre argumentele şi analizele din spatele deciziei. Minuta şedinţei urmează să fie publicată vineri, 14 august.

În ceea ce priveşte achiziţiile de titluri de stat de către BNR, Tătaru se aşteaptă ca acestea să fie de sub 10 miliarde de lei la finalul anului. "Obiectivul BNR pare în continuare să fie prevenirea disfuncţionalităţilor din piaţă şi să netezească lichidările", spune acesta.

Cât despre rata ROBOR la 3 luni, Tătaru este de părere că aceasta va continua să se plaseze la 2% în finalul anului în ciuda tăierilor de dobânzi operate de BNR.

În ceea ce priveşte piaţa titlurilor de stat, în prima săptămână din august s-au consemnat variaţii moderate pe curba randamentelor pe lei, randamentele pe 1-15 ani scăzând în medie cu 10 puncte de bază. Randamentele la titlurile pe 10 ani au regresat săptămâna trecută la nivelurile pre-stres din martie, în zona de 3,70%, acesta fiind minimul din iunie 2017, după cum mai arată experţii BT.

Aceştia adaugă, în ceea ce priveşte scenariul reducerii suplimentare a dobânzii de politică monetară: "Spread- ul istoric median între yield-ul (randamentul - n.r.) pe lei la (titlurile pe) 10 ani şi rata BNR este de 165 basis points, implicând un nivel fair teoretic de 3,15% - cu 60 basis points mai jos. În urmă cu 5 ani, randamentele lungi au coborât şi sub 3,0% (2,7% minime pe maturitatea 10 ani)".

Leul s-a depreciat cu 1% în acest an în raport cu euro versus 3,9% în medie pentru zlotul polonez, forint şi corona cehească. Consensul economiştilor pentru final de 2021 este de 4,97 lei/euro, echivalent cu o depreciere potenţială de 2,7% în acest an.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Atunci pa pa leul

    1. sa nu fii asa sigur - dupa ce trece covid-ul monedele emergente exotice (ex: leul) sunt expuse unei severe presiuni de apreciere de 2 cifre procentuale

      la acel moment (2021? 2022? 2023?) BNR va avea o mica mare problema cu foamea imensa a strainilor fata de leu 

      inca ceva: nu exista o relatie mecanica intre dinamica dobanzii si evolutia unei monede. Asta sustine teoria clasica care a fost depasita de mult timp (inca din perioada crizei asiatice 1998-1999 ) si apoi reconfirmat faptul ca e o teorie depasita in ultimii 10 ani.

      ce implici tu prin ce zici functioneaza in primele trepte de corelatie, mai apoi apar variatii delta (stii statistica?) care contrazic ideea de baza.

      ex: o moneda se apreciaza la inceputul unui ciclu de marire a dobanzii de referinta dar pe masura ce dobanda e urcata in continuare sunt obtinute efectele inverse (moneda se depreciaza mai cu spor in pofida maririi dobanzii datorita fundamentelor slabe si in curs de slabire in economia reala - finantari mai scumpe deci activitate economica in curs de slabire, etc... tot lantul de reactii pe orizontala si verticala).  

      Foame ca sa ce? Doar sa aiba leu? Ce sa faca cu el?

      Nici nu conteaza ce doresc strainii. Romanii, cei care au zeci de mld de lei in economii, aceia sunt cei care nu vor mai dori leul in conditiile inflatiei reale de peste 3% pe care o avem. 

    Afară Raiffeisen din tara!!

    1. articolul avea legatura cu Banca Transilvania - care-i supararea ta omule?

      Inauntru cu Lloyd's Bank LLC ! :))

      Inauntru cu Deutsche Bank (operatiuni bancare, nu doar divizia lor de IT) !  

      Sau daca vrei : Inauntru cu BofA ! :)))))))))))))

      nu ar fi misto? 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb