Analiştii recomandă cumpărarea acţiunilor "Turbomecanica"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 martie 2007

Analiştii de la "Raiffeisen Capital & Invest­ment" recomandă cumpărarea acţiunilor "Turbomecanica" (simbol TBM) pe baza evaluării cash-flow-urilor companiei şi a societăţilor similare din SUA şi din vestul Europei.

"Turbomecanica" a avut un an de cădere în 2006, veniturile rămânând la valoarea din 2005, iar profitul scăzând, în special din cauza costului restructurării de personal. Totuşi, la sfârşitul anului 2006, societatea s-a aflat în centrul atenţiei ca potenţială ţintă a unei preluări. În noiembrie 2006, în presă s-a vehiculat o posibilă preluare a "Turbomecanica" de către gigantul "United Technologies", dar conducerea a negat aceste zvonuri.

Conform "Raiffeisen Capital & Invest­ments", din evaluarea cash-flow-rilor societăţii reiese o valoare corectă a capitalului de 270,7 milioane lei (80 milioane euro), corespunzătoare unui preţ la 12 luni de 0,77 lei/acţiune. Pentru această analiză, au fost făcute previziuni detaliate ale veniturilor şi costurilor pentru 2007-2011, bazate pe date oferite de companie.

Conform evaluării relative (bazată pe compararea cu alte societăţi similare), valoa­rea corectă a capitalului este cuprinsă între 196 şi 233 milioane lei. Pentru aceasta a fost ales un grup de 9 companii similare din SUA şi Vestul Europei.

Deşi preţul la 12 luni previzionat este cu numai 8,5% peste preţul curent al pieţei, rata de recuperare a investiţiei la 12 luni va fi de 14,1% dacă se ia în considerare plata dividendelor pe 2006, de 0,04 lei/acţiune. Ca atare, analiştii de la "Raiffeisen" îşi menţin recomandarea de cumpărare a acţiunilor "Turbomecanica".

Analiştii consideră că nu există o presiune asupra acţionarilor actuali de a vinde pachetul majoritar, dar că preluarea este probabilă dacă cei interesaţi vor oferi "preţul corect".

Din punctul de vedere al tranzacţionării, există câţiva factori din care reies beneficiile "Turbomecanica", cum ar fi: posibila preluare, fluxurile de numerar aşteptate să intre pe piaţa de capital românească, la care se adaugă lichiditatea relativ scăzută a pieţei şi faptul că societatea este inclusă în câţiva indici locali şi internaţionali.

Analiza "Raiffeisen" evidenţiază că "Turbomecanica" are unul dintre cele mai mici nivele de îndatorare, utilizând mai ales finanţarea pe termen scurt pentru acoperirea necesarului de capital. În schimb, companiile similare internaţionale au dimensiuni mult mai mari ale afacerilor. Acestea înregistrează rate înalte de creştere, în timp ce "Turbomecanica" se află pe punctul de a începe noi contracte care vor genera o creştere semnificativă în 2008 - 2009.

Anul trecut, asociaţia salariaţilor companiei, "TurboAct", care deţinea 60,7% din capitalul social, a fost desfiinţată, iar acţiunile sale au fost distribuite între membri. Astfel, Radu Viehmann a devenit cel mai important acţionar, cu o participaţie de 25,87%. Familia Ciorapciu a obţinut 24,25%, iar SIF "Banat Crişana" 8,45% din acţiunile TBM. Între noiembrie 2006 şi februarie 2007, managementul a vândut pe piaţă 5,3% din companie.

Ţinând cont de noua fază de dezvoltare în care a intrat compania după dizolvarea asociaţiei salariaţilor, analiştii "Raiffeisen" sunt de părere că o preluare nu este improbabilă. Aceştia nu cred că desfiinţarea "TurboAct" va avea efecte asupra politicii de dividende, managementul "Turbomecanica" indicând o rată de plată a dividendelor în jurul a 90% din profit în anii care urmează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb