ANALIZĂ BLOOMBERG Europa este pregătită pentru o iarnă fără gaz rusesc

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 septembrie 2022

Europa este pregătită pentru o iarnă fără gaz rusesc

Achiziţiile masive de gaz natural lichefiat (GNL) de către Europa arată că, probabil, acest continent va avea suficient combustibil pentru generarea de energie la iarnă, astfel încât să compenseze livrările lipsă din Rusia, potrivit BloombergNEF (BNEF).

Un raport BNEF indică faptul că Europa ar putea importa cu aproape 40% mai mult GNL în iarna următoare decât anul trecut şi, de asemenea, va creşte achiziţiile de profil vara viitoare cu aproximativ 14% pentru refacerea rezervelor pierdute.

Pe lângă scăderea cererii de gaze din cauza preţurilor mai mari, aceste transporturi de GNL sunt suficiente ca să acopere oprirea completă a fluxurilor prin conductele ruseşti de la 1 octombrie, notează BNEF. Conform sursei, ca să procure combustibil suplimentar, cumpărătorii europeni vor trebui să achiziţioneze cu 90% mai mult GNL pe piaţa spot decât aveau asigurat prin contractele pe termen lung, ceea ce va spori concurenţa cu Asia. Acest lucru va susţine preţurile globale ale gazelor, care au crescut de când Europa a încercat să-şi reducă dependenţa de Rusia, după ce cel mai mare furnizor al său a invadat Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.

"Preţurile spot ridicate ale GNL vor persista", notează BNEF, care are un scenariu de bază potrivit căruia, în condiţii meteorologice conforme cu media ultimilor zece ani şi fără niciun flux de gaz rusesc, Europa va importa 40 de milioane de tone de GNL în această iarnă şi mai mult la vară, pentru refacerea stocurilor.

Franţa, lovită de greve la mai multe rafinării de petrol

O grevă a lucrătorilor de la rafinăriile de petrol din Franţa perturbă aprovizionarea cu combustibil în cea de-a treia mare economie a Europei, ceea ce reprezintă o nouă lovitură pentru ţara care luptă cu o criză energetică tot mai profundă, potrivit Bloomberg.

Muncitorii de la rafinăriile de petrol care realizează mai mult de jumătate din producţia de combustibil a ţării au intrat în grevă, notează sursa citată, menţionând că două dintre acestea s-au oprit complet, în timp ce o treia unitate va opera la capacitate minimă. Împreună, aceste rafinării realizează mai mult de jumătate din capacitatea de producţie de motorină, benzină şi alţi combustibili din Franţa.

Există, de asemenea, o grevă la o a patra unitate de profil care oricum a fost blocată de un incendiu, conform Bloomberg.

Acţiunea grevistă a fost determinată de probleme de salarizare şi pune în evidenţă impactul crizei costului vieţii din Europa.

Sindicatul CGT din Franţa, care reprezintă muncitorii, face presiuni asupra companiilor petroliere să îmbunătăţească ofertele salariale, în condiţiile în care au profituri mari, obţinute din creşterea preţurilor energiei şi petrolului.

Cu cât greva va dura mai mult, cu atât vor fi mai mari daunele potenţiale pe care le aduce aceasta Franţei. O grevă prelungită ar putea avea şi implicaţii asupra preţurilor cu amănuntul ale carburanţilor din Franţa, care au scăzut faţă de vârfurile de la începutul acestui an, potrivit sursei citate.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna octombrie era de 176 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior până la 194,75 euro, iar la ora 12.37 atingea 189 de euro.

Criza din Ucraina va accelera, probabil, tranziţia la combustibili ecologici, pe termen mediu, deoarece gradul mai ridicat de utilizare a regenerabilelor poate ajuta la îmbunătăţirea mediului şi poate asigura independenţa energetică, spune Francesco La Camera, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), citat de Reuters. În opinia sa, folosirea combustibililor fosili ar putea creşte pe termen scurt, pentru asigurarea unei aprovizionări stabile, dar riscurile la adresa stabilităţii livrărilor de energie, scoase în evidenţă de invadarea Ucrainei de către Rusia, vor sprijini renunţarea pe plan global la combustibilii poluatori, notează Agerpres.

"Regenerabilele reprezintă astăzi cel mai competitiv mod de a produce electricitate", spune Francesco La Camera, menţionând: "În linii generale, energia nucleară nu este cea mai bună opţiune, din cauza costurilor, a temerilor legate de siguranţă şi deoarece contribuţia din partea acestui sector ar veni prea târziu".

...........................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie a crescut cu 1,8% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 85,56 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a urcat cu 1,6%, la 77,97 dolari barilul la ora locală 08.35.

...........................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 0,9%, la 1.647,60 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.38, cea spot - tot cu 0,9%, la 1.637,60 dolari/uncie.

...........................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a urcat cu 2,2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,76 dolari/buşel la ora locală 08.35, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,9%, la 6,72 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Poate că va avea. Dar cu ce costuri? Dacă GPL-ul era rentabil mă gândesc că era folosit de mult.

    1. Așa este, la ce costuri?! Să vezi preturi la gaze în Europa iarna asta!

      Este costul sărăcirii imperiului sovietic. Niciun preț nu e prea mare. Succes în Coreea de Nord!

      Pute a propagandă mesajul tău. Care imperiu sovietic? Cel din care făcea parte și Ucraina? Care sărăcire că mă uit la profiturile Gazprom și văd că le merge bine și apoi mă uit la profiturile UE și văd că nu le merge așa bine.

      Hai bag-o și pe aia cu orcii. 

      gaz de 30 mld $ s-a dus la văzduh. Tavarîș Putin, orcs' leader, nu mai are cu ce să șantajeze.

      Ce-s alea profiturile UE? Stop pufoaica! 

      Exact. Ce-s alea profiturile firmelor din UE? Vise și amintiri. Pe securiștii propagandiști nu-i deranjează că le plătesc salariile și pensiile speciale fraierii din taxele lor, dar pe cei cu firme și slujbe onorabile s-ar putea să-i deranjeze.

    Daca PSDistii nu blocau până acum exploatarea gazelor offshore și lăsau Romgaz să scoată mai devreme gazele de la Caragele acum nu am mai fi avut probleme cu gazul pe timp de iarna și am fi putut ajuta și Moldova!

    Dar PSDistii prieteni buni cu Puțin au avut grijă să rămânem tot timpul mutați la conductele rusești! 

    1. Ce vorbești tu acolo? Tot gazul românesc fuge pe piața europeană către industria germană.

      serios? poate ne explici si pe unde. inainte de a scrie tampenii, uita-te pe site-ul transgaz si fa un calcul. pentru ca sunt convins ca dudui de inteligenta o sa iti dau doar un indiciu: "PM' sunt intrari in sistem, "SM" sunt iesiri

    Poate va avea gaz,

    dar cu 600 % mai scumpa decât in 

    USA, marii câștigători a circului din

    Ucraina 

    1. Prefer gazul american sau de la oricine altcineva cu exceptia mujicilor. Inca nu i-am auzit pe americani sa ameninte cu rachetele nucleare daca nu le cumparam gazul:-)

      Lisa de cunostinte istorice,

      americanii au amenintat Cuba. daca

      primesc rachete de la rusi 

      Esti confuz...era vorba de gaz:-)

      Americanii nu amenință, ci dau direct. Până acum doar ei au folosit bomba atomică, bașca că au comis și crime de război atacând în mod deliberat populația japoneză.

      Voi mujicii ati pornit al doilea razboi mondial, atacand Polonia. Voi ati comis crime de razboi vezi masacrul de la Katyn. Ati fost si ati ramas niste salbatici

      Mai citeste istorie... Nu rusii au inceput al doilea razboi mondial si Germania...

      Asta le da dreptul cumva sa il inceapa pe al 3-lea?

      Sa nu fie cumva mai prejos? 

      1. On 17 September 1939, the Soviet Union invaded Poland fr om the east, 16 days after Nazi Germany invaded Poland fr om the west

      2.The war began with a Soviet invasion of Finland on 30 November 1939, three months after the outbreak of World War II 

      The Soviet occupation of Basarabia and Northern Bucovina took place fr om June 28 to July 3, 1940

      În Hiroshima au fost uciși 20 000 de soldați și în jur de 100 000 de civili. În Nagasaki vreo 70 000 de civili și vreo 150 de soldați, o victorie răsunătoare a curajoasei forțe americane.

      Astăzi Japonia arată bine.

      Țările atinse de Rusia încă mai au urme de ruină. 

      Pe logica asta nu vrei să ne binecuvânteze și pe noi cu o nucleară? Să ne fie și nouă bine.

      Propagandist sovietic, japonezii erau fanatici spălați pe creier.

      SUA nu i-a îndoctrinat și nu le-a predat engleza în școli. Nu s-a umplut Tokyo de statuile lui Roosevelt.

      Este realitate, Europa de Est, inclusiv estul Germaniei, încă mai poartă urmele prostiei rusești. 

      1. Japonezii i-au atacat pe Americani la Pearl Harbour in 7 Decembrie 1941

      2. Rusii au atacat Polonia in 17 Septembrie 1939 

      3. Rusii au atacat Finlanda in 30 Noiembrie 1939 

      4. Rusii au atacat Romania Mare, Basarabia, la 28 Iunie 1940 

      Dupa cum vezi voi mujicii ati atacat alte tari si nu Statele Unite 

    Europa nu este pregatita pt iarna urmatoare din punct de vedere energetic..Oamenii vor ingheta de frig, firmele vor da faliment . Vor fii miscari mari de proteste si multe guverne vor demisiona.. Comisia Europeana v a fi responsabila si v a fii alungata cu pietre de populatia europeana... Ursula v a ajunge in puscarie...

    1. Gramatica e punctul slab al propagandei sovietice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb