ANALIZĂ BLOOMBERG: Turbulenţele din România afectează perspectiva leului şi majorează costurile de finanţare

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 iulie 2012

Lupta politică dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele suspendat Traian Băsescu va majora costurile de finanţare ale României şi va deprecia şi mai mult leul, a doua cea mai slab performantă valută din lume în iulie, susţin economiştii şi investitorii de la Bucureşti şi până la Londra, transmite miercuri Bloomberg, potrivit Agerpres.

"În prezent ne-am redus într-o oarecare măsură poziţionarea noastră în România din cauza evenimentelor de săptămâna trecută şi încă suntem într-un proces de a lua în considerare acţiuni suplimentare. Cheia o reprezintă încheierea perioadei de incertitudini şi convingerea că exis-tă disponibilitatea guvernului de a coopera cu FMI", a declarat Ronald Schneider, de la Raiffeisen Kapitalanlage GmbH în Viena.

În 9 iulie 2012, leul a atins un nou minim istoric faţă de euro, iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,5275 lei pentru moneda europeană. Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de dolarul american, BNR stabilind un curs de 3,6848 lei.

Miercuri, leul s-a depreciat uşor faţă de euro şi faţă de dolarul american. BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,5237 lei pentru moneda europeană, iar pentru dolar a afişat un curs de 3,6842 lei.

Luna acesta leul s-a depreciat cu 1,6% faţă de euro, a doua cea mai slab performantă valută din lume în iulie, după lira sudaneză, conform datelor Bloomberg.

Prima de risc a României (Credit Default Swap) a crescut la 441 punc-te, aproape de nivelul lunar record de 448 puncte din 9 iulie, de la 407 puncte în 5 iulie, conform datelor Bloomberg.

"Incertitudinile politice şi riscul blocării programului cu FMI vor duce probabil la dificultăţi majore în perspectivele de finanţare în valută, vor exacerba presiunile negative asupra leului şi asupra României", a explicat economistul Mai Doan Bank de la America Merrill Lynch. Acesta a adăugat că coaliţia de guvernare "arată un angajament verbal solid faţă de programul FMI dar nu a arătat până acum nici un detaliu privind strategia sa economică pe termen mai lung, iar disciplina fis-cală încă trebuie testată".

"Cheia pentru pieţe ar trebui să fie politicile fiscale şi reformele structurale care au fost iniţiate în ultimii trei ani. Este puţin probabil ca politicile să fie schimbate în acest an, totuşi ne îngrijorează ce se va întâmpla anul viitor. În particular, suntem îngrijoraţi de relaxarea politicii fiscale în bugetul pe 2013, care va fi publicat înainte de alegerile din noiembrie şi va influenţa probabil şansele lui Ponta de a câştiga alegerile", apreciază analistul Peter Attard Montalto de la Nomura.

Banca Naţională a României "ar putea fi mai puţin dornică" să apere leul, din cauza plăţilor masive către FMI şi a perspectivelor de finanţare mult mai dificile pe plan extern, cauzate de incertitudinile politice, susţin economiştii de la Bofa Merrill.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb