ANALIZĂ COFACE PENTRU 14 SECTOARE DIN TREI MARI REGIUNI ALE LUMII "Creşterea zero din zona euro confirmă scenariul unei redresări economice extrem de lente"

Ziarul BURSA #Internaţional / 24 septembrie 2014

"Creşterea zero din zona euro confirmă scenariul unei redresări economice extrem de lente"

Europa de Vest: Industria metalurgică şi cea auto nu mai sunt încadrate în categoria "risc foarte ridicat"

Creşterea zero înregistrată în zona euro în 2014, în trimestrul al doilea, confirmă scenariul unei redresări economice extrem de lente, potrivit unei analize Coface pentru 14 sectoare din trei mari regiuni ale lumii. Cu toate acestea, în conformitate cu previziunile Coface, în 2014 creşterea PIB-ului va fi pozitivă, estimată la 0,9 %, după o contracţie de -0,4 % în 2013. Această tendinţă este ilustrată, potrivit Coface, de un prim semn de îmbunătăţire a evaluării riscului sectorial care a fost mult timp considerat ca "fiind foarte mare" - sectoarele industriei auto şi metalurgice. Acestea se vor alătura acum categoriei de risc "ridicat".

Analiza Coface precizează: "Producătorii de componente au beneficiat de zece luni consecutive de creştere a vânzărilor de maşini, iar piaţa a devenit mai dinamică în Germania, Marea Britanie şi Spania. De această redresare beneficiază sectorul industriei metalurgice, în cadrul căruia vânzările şi profitabilitatea companiilor s-au îmbunătăţit foarte mult. Cu toate acestea, deşi investiţiile sunt ridicate, sectorul rămâne foarte dezavantajat de surplusul de capacitate persistent".

Coface menţine evaluările celorlalte 12 sectoare din Europa de Vest, care continuă să înregistreze un risc "mediu" sau "ridicat". În ciuda acestei stabilizări, spre deosebire de America de Nord şi economiile emergente din Asia, niciun sector european nu a ajuns încă la un nivel de risc care să poată fi considerat "moderat".

America de Nord: Majoritatea sectoarelor evaluate cu risc "moderat"

Încurajate de creşterea economică echilibrată şi de consumul dinamic, companiile din America de Nord au o perspectivă stabilă, în ciuda condiţiilor meteorologice dificile din primul trimestru din 2014, potrivit Coface, care menţionează că majoritatea sectoarelor rămân în categoria de risc "mediu".

Analiza Coface spune: "Perspectivele sunt pozitive pentru industria auto, care are încă o baza financiară confortabilă şi în cadrul căreia vânzările din ultimul an au crescut cu 4,6%, potrivit datelor de la sfârşitul lunii iulie 2014. Dinamismul industriei auto oferă piaţă de desfacere companiilor din sectorul produselor chimice. De fapt, profitabilitatea lor a crescut în ultimul an cu aproape 12%, potrivit datelor de la sfârşitul lunii iunie 2014, că urmare a accesului la energie şi la materii prime mai ieftine".

Asia Emergentă: Sectoarele destinate prelucrării lemnului şi fabricării hârtiei şi construcţiilor, retrogradate

Spre deosebire de Europa de Vest şi America de Nord, în cazul cărora riscurile tind să se stabilizeze, Asia emergentă urmează o cale de rezervă, în ciuda creşterii susţinute din China şi India, potrivit Coface. Ca urmare a procesului de consolidare a capacităţilor excedentare, aflat acum în curs de desfăşurare, stocurile se acumulează şi datoriile companiilor sunt în creştere, mai spune analiza.

Industria metalurgică a înregistrat o scădere a preţurilor la oţel.

Coface precizează: "Este singura industrie din Asia evaluată ca un sector cu «risc foarte ridicat», din aprilie anul trecut.

Deteriorarea riscului sectorial continuă să se înregistreze în industria constructivă şi in cea destinată prelucrării lemnului şi fabricării hârtiei. Construcţiile, ameninţate de cererea scăzută, condiţiile de creditare din ce în ce mai severe şi apariţia unor oraşe fantomă în China, au fost retrogradate din categoria risc «mediu» în cea cu risc «ridicat»". Creşterea numărului de proceduri de insolvenţă în rândul IMM-urilor din industria fabricării hârtiei, combinat cu surplusul de capacitate, i-a determinat pe analiştii Coface să retrogradeze riscul sectorului dedicat prelucrării lemnului şi fabricării hârtiei la categoria "mediu".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb