ANALIZĂ KEARNEY: Fuziunile şi achiziţiile din sectorul bancar vor creşte în următorii ani

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iulie 2020

Fuziunile şi achiziţiile din sectorul bancar vor creşte în următorii ani

Băncile de retail vor încerca, astfel, să-şi diminueze costurile pe termen scurt

Fuziunile şi achiziţiile din sectorul bancar vor creşte în următorii câţiva ani, deoarece instituţiile de credit încearcă să îşi diminueze costurile pe termen scurt, să se reorienteze pe activităţile lor principale pe termen lung şi să îşi transforme modelele de operare, potrivit unei analize realizate de firma de consultanţă Kearney, citată de londonlovesbusiness.com.

Ajuns la cea de-a 11-a ediţie anuală, Radarul Băncilor de Retail din Europa a analizat piaţa bancară paneuropeană, mai precis 92 de instituţii de credit de retail din 22 de ţări europene, dintre care 50 din vestul continentului şi 42 din est, iar concluzia studiului este că, în timp ce limitările impuse de pandemia de Covid-19 şi închiderea frontierelor au încetat activităţile transfrontaliere pe termen scurt, vom asista la o creştere a tranzacţiilor interne.

Analizând tendinţele anterioare de pe piaţa de profil, cercetarea relevă că fuziunile şi achiziţiile interne sunt adesea determinate de nevoia de reducere a operaţiunilor băncilor şi a costurilor acestora. După criză, băncile vor vedea, probabil, fuziunile şi achiziţiile drept cel mai eficient mijloc de a-şi remodela radical portofoliul de afaceri, cu scopul reducerii semnificative a costurilor, dar şi transformării lor, astfel încât să poată să rămână pe linia de plutire.

Analiza arată că 80% dintre băncile care au realizat fuziuni şi achiziţii interne după criza financiară din 2008 au depăşit alte bănci locale.

Conform sursei citate, piaţa bancară va observa şi schimbări ale modelelor de operare, în general, băncile reorientându-şi oferta lor principală de business. Raportul precizează că unele bănci vor căuta să înstrăineze active neesenţiale acolo unde nu au capacitatea să menţină un avantaj competitiv pe termen mediu, în timp ce altele ar putea opta pentru găsirea de noi capacităţi, cum sunt cele analitice şi inteligenţa artificială, pentru a-şi consolida şi extinde activităţile de bază.

În plus faţă de o creştere fuziunilor şi achiziţiilor, Kearney prevede, de asemenea, o creştere a parteneriatelor strategice, în special în rândul băncilor mai mici şi fintech-urilor, întrucât acestea vor să obţină câştiguri rapid şi eficient.

Multe start-up-uri fintech au întâmpinat dificultăţi în timpul blocajului economic generat de pandemie, mai ales că multe nu s-au calificat pentru obţinerea de subvenţii guvernamentale.

Colaborarea pozitivă cu aceste întreprinderi mai mici le va permite, de asemenea, băncilor mai vechi să capete capabilităţi noi, fie prin operaţiuni de back-end, fie prin platforme tehnologice sau reţele de livrare partajate.

Simon Kent, partener şi şef al diviziei globale de servicii financiare din cadrul Kearney, declară: "Băncile de retail vor resimţi efectele crizei actuale în următorii 2-3 ani, aşa că nu a existat vreodată o oportunitate mai bună pentru acestea să-şi schimbe baza de costuri şi să-şi revizuiască perspectivele pe termen lung".

Simon Kent adaugă: "Cercetările noastre privind crizele anterioare ale pieţei indică faptul că va fi necesară o schimbare pentru majoritatea băncilor de retail europene, impunându-se decizii îndrăzneţe şi acţiuni rapide. După criza financiară din 2008, fuziunile şi achiziţiile interne au reprezentat o cale către succes, 80% dintre bănci depăşindu-şi rivalii după o astfel de tranzacţie. Pentru o fuziune reuşită, băncile vor trebui să asigure un proces solid de due diligence şi aşteptări realiste, stabilind un plan bun pentru integrarea ambelor entităţi. Acestea vor trebui să acorde o grijă suplimentară în comunicarea cu toate părţile interesate, cum sunt clienţii, angajaţii şi investitorii, asigurându-se că sunt aliniate culturile lor, iar motivaţia şi păstrarea angajaţilor rămân puncte centrale".

Analiza concluzionează: "În timp ce criza Covid-19 în Europa s-a mai atenuat, însă este departe de a se termina, creşterea activităţilor de fuziuni şi achiziţii va genera o mulţime de oportunităţi în anii următori, creând o piaţă mai bună şi puternică pe termen lung".

Amintim că, recent, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus cerinţele pentru fuziunile bancare din zona euro, sperând să încurajeze un val de consolidări într-un sector afectat de profitabilitate scăzută şi de problemele nerezolvate rămase moştenire de la precedenta criză financiară.

Conform BCE, entităţilor rezultate în urma fuziunii nu li se va cere capital suplimentar şi li se va permite să-şi utilizeze propriile modele contabile. Însă, BCE a subliniat că nu este de competenţa sa să orchestreze tranzacţii, iar acestea trebuie impulsionate de piaţă.

Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supraveghere bancară din cadrul BCE, este de părere că actuala criză provocată de pandemia de coronavirus creează un context favorabil pentru fuziuni şi achiziţii în rândul băncilor din zona euro, atât în privinţa tranzacţiilor interne, cât şi a celor transfrontaliere, în urma reducerii marjelor de profit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb