Amintirile despre criza financiară globală au reapărut cu frenezie în ultimele două săptămâni, după ce pieţele financiare au fost zdruncinate de cele mai mari tulburări din sectorul bancar din 2008. Eşecul Silicon Valley Bank şi problemele de la Credit Suisse au declanşat o activitate de tranzacţionare tumultoasă pe pieţe, mai ales în piaţa de obligaţiuni care rămâne adezivul care ţine totul împreună. Răspunsul la aceste evenimente încă în desfăşurare a fost o scădere a randamentelor obligaţiunilor americane, o ajustare bruscă a traiectoriei viitoare a dobânzii Fed şi cererea de siguranţă pentru yeni japonezi şi aur.
Rămâne de văzut dacă Rezerva Federală a SUA este forţată să se concentreze pe stabilitatea financiară, abandonând astfel lupta împotriva inflaţiei. Cu toate acestea, după cea mai recentă creştere a dobânzii Fed săptămâna trecută la 5%, piaţa stabileşte acum o reducere a dobânzii cu 150 de puncte de bază înainte de luna mai a anului viitor. Cel mai inversat front-end al curbei randamentelor din SUA din 2001 cere o reducere iminentă a ratei dobânzilor şi evidenţiază durerea care este cauzată în prezent, nu numai băncilor pe măsură ce lichiditatea se diminuează, ci şi consumatorilor care se confruntă cu costuri mai mari ale împrumuturilor, precum şi sectorului imobiliar care se confruntă cu dificultăţi de creştere - şi ar putea fi următorul sector care va avea de suferit.
Până acum, reacţia pieţei de mărfuri în această lună la aceste evoluţii a urmat pe diferite rute, metalele preţioase în creştere, deoarece acestea au beneficiat de colapsul randamentelor şi a cererii de plasamente sigure. Între timp, sectorul energetic, exacerbat de o scădere majoră a gazelor naturale, s-a tranzacţionat mai scăzut din cauza preocupărilor legate de creştere şi cerere. În plus, puterea mişcărilor, atât în sus, cât şi în jos, a fost într-o anumită măsură dictată de mărimea poziţiilor deţinute de speculatori. Corecţia bruscă a aurului şi argintului din februarie a contribuit la o reducere majoră a poziţiilor optimiste, iar îmbunătăţirea bruscă a perspectivelor tehnice şi fundamentale a susţinut investiţii noi. Situaţia opusă s-a desfăşurat îcu petrolul: preţurile pot scădea cu mai mult decât era justificat de datele economice fundamentele.
Scăderea randamentelor susţine cererea proaspătă de aur şi argint
Sectorul metalelor preţioase se tranzacţionează cu un plus de de 9% în această lună, aurul şi argintul revenind la putere după corecţia din februarie. Rareori am văzut susţinerea din atât de multe colţuri diferite în acelaşi timp şi, având în vedere acest lucru, recenta creştere are sens, crescând totodată perspectiva unor preţuri şi mai mari în lunile următoare.
Aurul şi argintul, sensibile la dolar şi randamente, au fost susţinute de o scădere de 3,5% a dolarului, o prăbuşire de 110 puncte de bază a randamentului obligaţiunilor guvernamentale americane pe doi ani şi o schimbare a perspectivei pentru fondurile Fed americane de la 100 de puncte de bază suplimentare majorare - din care 25 au fost livrate săptămâna trecută - la aşteptările pentru o reducere a dobânzii cu 150 de puncte de bază, înainte de luna mai a anului viitor. Aceste schimbări sunt cu adevărat istorice şi au forţat un răspuns puternic de cumpărare din partea fondurilor speculative care au fost vânzători de aur pe parcursul corecţiei din februarie. Sectorul fondurilor tranzacţionate la bursă, care a înregistrat vânzări de 465 de tone în ultimele unsprezece luni, a văzut în sfârşit revenirea cumpărătorilor, dar cu doar 33 de tone cumpărate în ultimele săptămâni, evidenţiază nivelul actual de subinvestiţie în aur.
Aurul a revenit rapid la 2000 de dolari pentru prima dată într-un an, în timp ce a atins un record faţă de AUD şi un record aproape faţă de euro. Privind în viitor, perspectivele pentru aur şi argint rămân favorabile, susţinute de randamentele în scădere şi cererea de safe haven determinată de preocupările din sectorul bancar şi imobiliar. O întrerupere susţinută faţă de şi peste nivelul record de anul trecut la 2070 USD poate să nu aibă loc până când piaţa se simte confortabil că a fost atins un vârf al dobânzilor. Având în vedere acest lucru, trebuie să ne concentrăm pe acţiunile şi comunicarea Rezervei Federale, precum şi pe datele economice primite, în special pe cele legate de inflaţie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2023, 17:53)
E prea departe de AISC. Ori se corecteaza, ori urmeaza un deranj maxim.