Analiza tehnică II

Dan Valcu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 octombrie 2005

Tranziţia la analiza tehnică se face în principal din două motive:

(a) dezamăgirea participanţilor la bursă în legătură cu sfaturile primite de la brokeri şi consultanţi financiari;

(b) dorinţa de independenţă în gîndire şi decizie, dar şi de control al portofoliului personal.

Procesul este relativ rapid, ieftin, cu rezultate imediate şi pozitive dacă se respectă principii de bază şi disciplină. Cei care nu reuşesc la acest examen sînt cei care nu au disciplină la ieşire şi care nu au un plan clar, simplu de trading combinat cu controlul riscului şi al capitalului. Un procent extrem de ridicat dintre cei care au fost expuşi la analiza tehnică şi au aplicat-o în piaţa românească nu mai concepe întoarcerea la vechiul stil de viaţă bazat pe elemente şi interpretări subiective. Chiar şi programul Excel prelucrînd datele de la bursă este un bun început, fără nici un cost.

EXEMPLE

Chart-urile de mai sus exemplifică de ce un trader/investitor simplu, jucător disciplinat şi educat ar fi pus la mare îndoială şi eliminat decizii ale specialiştilor bursieri.

Viitorul analizei tehnice în România

În ciuda pesimismului foarte răspîndit la nivel instituţional în legătură cu acest domeniu, rămîn extrem de optimist şi văd analiza tehnică ca unul dintre puţinele, dar sigurele mijloace accesibile maselor largi de traderi şi, uneori, investitori. Acest instrument are un grad înalt de obiectivitate în luarea unei decizii în piaţă (exemplele oferite cred că au fost elocvente). Piaţa este în schimbare şi va continua s-o facă, iar în cadrul acestui proces, participanţii se vor maturiza, iar "zvonistica" şi "sfaturile" de calitate lamentabilă nu vor mai avea credibilitatea de pînă acum la public. Ele vor exis-ta în continuare, dar cei educaţi le vor confrunta cu grafice care în multe cazuri vor spune povestea opusă. Între un chart cu analiză tehnică şi un broker cu păreri diferite nu există alegere o dată ce ai fost expus la obiectivitate. Alegerea este analiza tehnică. Va apare şi o gamă de produse de analiză bazate pe software în timp real sau gen "end-of-day" (prelucrare sfîrşit de zi). Introducerea tranzacţionării on-line la bursă (atenţie! încă nu există acest lucru în România, în ciuda interpretării diferite a definiţiei "on-line") va fi acompaniată de analiza tehnică la nivele de firmă de brokeraj. Există un mare pericol în special în domeniul de marketing al acestor servicii: nu vă aşteptaţi ca un software de analiză tehnică şi apăsarea unui buton să vă scape de problemele pe care eventual le aveţi în piaţă. Exclus. Ceea ce analiza tehnică vă va aduce va fi independenţă în gîndire şi acţiune, un nou unghi de abordare a informaţiei bursiere şi un instrument mult mai obiectiv de judecare a pieţei. Cu alte cuvinte, "Power to the People".

Concluzii

Ştiri bune şi mai puţin (depinde de poziţia în care te afli): nu există drum de întoarcere; analiza tehnică trebuie să rămînă şi să fie folosită de toată lumea. Ea nu este un instrument elitist, ci unul accesibil, similar cu un software pe care îl folosim în viaţa de toate zilele. Pentru cei încă sceptici: dacă zeci de milioane de participanţi la bursă şi toate instituţiile financiare din lume o folosesc, de ce ar fi ea pusă la îndoială în România? Există multe forţe care nu doresc participanţi la piaţă educaţi şi de aceea analiza tehnică este încă ascunsă. Dar ea există şi se recomandă încercarea ei de către cei care doresc să cîştige mult şi să piardă puţin. Dar fără disciplină, nimic nu funcţionează. Nu contează că ai Dacia sau Porsche - dacă nu ştii să conduci sau eşti lipsit de disciplină tot în şanţ ajungi.

Notă: Dan Valcu este fondatorul firmei Educofin, http://ta.educofin.com; e-mail: at@educofin.com. Autorul sau/şi Educofin pot deţine ocazional actiuni/interese în firmele/pieţele menţionate în aceste analize. Analiza tehnică prezentată are numai un caracter educativ şi informaţional, nefiind sub nici o formă o recomandare directă sau indirectă de cumpărare sau vînzare. Cititorii poartă întreaga responsabilitate în ceea ce priveşte deciziile lor de investiţie şi speculare la bursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb