Preţurile cafelei, ciocolatei şi aurului au atins niveluri record în ultimele luni, ceea ce ar putea face din Valentine's Day 2025 cel mai costisitor de până acum, explică Radu Puiu, analist financiar XTB România, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
"Deşi consumatorii continuă să aleagă ciocolata, cafeaua de calitate sau bijuteriile pentru această sărbătoare, scumpirile recente ridică întrebarea dacă anul acesta avem parte de cel mai scump Valentine's Day din istorie. Mai mult, problema majoră este că, în ciuda preţurilor ridicate, sumele suplimentare plătite de consumatori nu ajung direct la fermieri sau muncitorii implicaţi în producţie. Fără o schimbare a acestui mecanism, oferta nu va creşte semnificativ, iar preţurile vor rămâne ridicate", explică Radu Puiu, conform sursei citate.
Boabele de cacao au înregistrat creşteri istorice, depăşind 12.000 de dolari pe tonă, dublu faţă de Valentine's Day de anul trecut. Stocurile au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii, iar perspectivele pentru producţia din Coasta de Fildeş şi Ghana sunt reduse din cauza bolilor arborilor de cacao, a condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a restricţiilor impuse de autorităţi.
Creşterea accelerată a preţurilor a determinat marii producători, precum Hershey, Mondelez, Mars şi Ferrero, să reducă dimensiunile tabletelor de ciocolată sau procentul de cacao din produsele finite pentru a evita majorările de preţ.
"Chiar dacă preţul cacao a explodat, acest lucru nu înseamnă automat că o tabletă de ciocolată va costa de două ori mai mult. Costul final depinde şi de alte materii prime, precum laptele praf, zahărul şi cheltuielile operaţionale", arată Radu Puiu, potrivit sursei citate.
Preţurile cafelei Arabica au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 50 de ani, depăşind 400 de cenţi pe kilogram, de patru ori mai mult decât în 2020.
"În urmă cu cinci ani, preţurile scăzute i-au forţat pe mulţi fermieri din America Centrală să renunţe la plantaţiile de cafea şi să treacă la culturi mai profitabile, cum ar fi porumbul, soia sau coca. Pe fondul creşterii cererii, acest lucru a dus la un dezechilibru major, care a alimentat creşterea preţurilor de astăzi", explică analistul XTB România.
În plus, condiţiile climatice nefavorabile au afectat grav producţia globală:
Vietnam şi Indonezia au fost lovite de ploi abundente, care au compromis recoltele.
Brazilia, cel mai mare producător de Arabica, se confruntă cu secetă prelungită, ceea ce reduce semnificativ perspectivele de recoltă şi calitatea cafelei.
La aceste probleme se adaugă şi tarifele vamale de 25% impuse de SUA asupra cafelei columbiene, Columbia fiind al doilea cel mai mare producător de Arabica din lume, conform comunicatului.
Preţul aurului a depăşit 2.900 de dolari pe uncie, un maxim istoric, după ce în aceeaşi perioadă a anului trecut se situa la puţin peste 2.000 de dolari.
"Deşi cererea de bijuterii a fost slabă în ultimele trimestre, pe fondul scăderii interesului în China, în pieţe precum India, Europa şi SUA, cererea pentru aur este în continuă creştere. Mai mult, achiziţiile masive de aur de către băncile centrale contribuie la menţinerea preţurilor ridicate", arată Radu Puiu, conform aceleiaşi surse.
În 2024, băncile centrale au cumpărat peste 1.000 de tone de aur, reprezentând aproximativ 25% din cererea globală de aur. Cea mai activă a fost Banca Naţională a Poloniei, care a achiziţionat 90 de tone de aur, urmată de băncile centrale din Turcia, India şi China.
Preţurile record la ciocolată, cafea şi aur fac din Valentine's Day 2025 unul dintre cele mai costisitoare de până acum. Pe fondul cererii ridicate şi al problemelor din lanţurile de aprovizionare, este puţin probabil ca aceste produse să revină la preţurile anterioare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2025, 13:30)
traim epoca banilor fara valoare in care bogatii devin mai bogati si saracii mai saraci