Majoritatea alegătorilor britanici ar vota să rămână în UE, acum, la patru ani de la votul Brexit, informează un nou studiu, citat de CnnNews.com.
Ancheta Socială Europeană este realizată o dată la doi ani. 58% dintre respondenţii din Marea Britanie ar vota să rămână în interiorul blocului, anul acesta. În 2018, un procent mai mic, de 49,9% îşi doreau acest lucru. Doar 34,9% ar vota anul acesta să iasă din UE.
Descoperirile vin odată cu încheierea săptămânii care marchează 4 ani de la referendumul Brexitl. Perioada ce a urmat a fost marcată de negocieri complicate cu Bruxelles despre cum ţara ar trebui să părăsească blocul.
Analiza informează şi cum ţări din toată Europa ar vota pentru reîntoarcerea Marii Britanii în UE. 26 de ţări, dintre care 4 care nu fac parte din UE, sunt în favoarea acestui lucru. Mai mult, toate ţările participante la studiu nu vor să părăsească uniunea prea curând.
Georgina Wright, expert UE, declară: " Dacă stăm să studiem ultimil ani, ne dăm seama că Europa nu e un continent static. La ultimele alegeri UE, au fost multe partide care au susţinut reforma alegerilor Parlamentului European, ceea ce, cred eu, reflectă cum cetăţenii europeni se pot schimba odată cu timpurile."
În afara blocului există o imagine mixtă cu privire la UE. În Balcani, majoritatea din Montenegro şi Serbia vor să adereze. Cu toate acestea, un suport susţinut există şi pentru menţinerea ţărilor în afara UE, deoarece deja au o relaţie apropiată cu uniunea, mai apropiată decât Marea Britanie are.
Austria este parte a Spaţiului Schengen şi operează la un nivel european legal mare, pentru participarea la Piaţa Unică Europeană, deşi nu e stat partener. Norvegia face parte din Spaţiul Economic European şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb, deşi nici ea nu e membru.
Cu toate că alte ţări îşi doresc colaborări cu UE, prim ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, nu vrea să adereze la legile europene şi caută doar un acord de comerţ liber cu aceasta, conchide sursa.